Wat veroorzaakte de bitcoin crash van deze week? Over hefboomwerkingen en open interest

Wat veroorzaakte de flash-crash van afgelopen dinsdag? Zoals gewoonlijk waren er waarschijnlijk veel factoren in het spel. Vlak voor de crash accepteerde El Salvador officieel BTC als wettig betaalmiddel, een langverwachte gebeurtenis. Sommige handelaren kochten bitcoin toen de wetgeving nog een gerucht was, en verkochten toen het werkelijk nieuws werd.

Bron: BTC Direct

Onder andere dit nieuws heeft mogelijk de eerste prijsdaling veroorzaakt, maar zoals vaak het geval is in cryptomarkten, was de rest van de crash voornamelijk te wijten aan een reeks liquidaties van leveraged futures. Dinsdag werd voor meer dan 3 miljard euro aan posities geliquideerd, het meest sinds 19 mei.

Hoe werkt hefboomwerking?

Hefboomwerking kan worden gebruikt om het potentiële rendement van een futures-contract te verhogen. Door hefboomwerking effectief te gebruiken, kan een handelaar een grotere hoeveelheid kapitaal inzetten dan ze momenteel op de rekening hebben staan. Maar het gebruik van hefboomwerking vergroot ook het risico.

Na het innemen van een hefboompositie moeten handelaren een bepaald bedrag aan onderpand op hun rekening houden, anders lopen ze het risico te worden geliquideerd en hun investering te verliezen. Plotselinge prijsbewegingen kunnen ertoe leiden dat een handelaar onder de margevereisten zakt en dit leidt dan tot een liquidatie. Transacties met een hoge hefboomwerking vereisen doorgaans een hoge marge, wat betekent dat relatief kleine prijsdalingen kunnen leiden tot liquidatie.

Liquidaties zorgen voor koersschommelingen

Liquidaties kunnen er ook voor zorgen dat de spotprijs in de ene of de andere richting schommelt. Als shortposities worden geliquideerd, kunnen beurzen worden gedwongen om de onderliggende waarde te kopen ter dekking. En wanneer een long wordt geliquideerd, kunnen ze worden gedwongen te verkopen, waardoor de spotprijs onder druk komt te staan. Hierdoor hebben liquidaties de neiging zichzelf te versterken: liquidaties leiden tot meer liquidaties. Dit kan leiden tot zogenaamde squeezes (zowel long als short), die soms grote, plotselinge bewegingen in de spotprijs kunnen veroorzaken.

Cowboys worden beteugeld

De cryptomarkt is nog jong en een ontluikende asset trekt veel cowboys, daarom zie je dat veel cryptobeurzen relatief hoge hefbomen aanbieden. De grote beurzen hebben daar ook mee gespeeld, maar hebben hun hefboomwerkingen veelal verlaagd. Binance, FTX en andere beurzen hebben onlangs hun maximale hefboomwerking verlaagd van 100x naar 20x, wat heeft geholpen om de transacties met ultrahoog risico te mijden. Maar dit heeft waarschijnlijk niet al te veel invloed gehad op het totale aantal futures-contracten dat wordt geopend met hefboomwerking.

Vóór de crash van dinsdag was de open interest van futures gestegen naar het niveau dat voor het laatst in mei werd gezien. In mei kakte de cryptomarkt in elkaar, en die werd ook versterkt door een squeeze.

Bron: Coinmetrics

Open interest is een optelsom van het totale aantal actieve futures-contracten. Toenemende open interest geeft aan dat er meer contracten worden geopend en dat er extra geld op de markt komt. Open interest kan ook dienen als een proxy voor het meten van leverage. Als er relatief veel open interest is, is de kans groot dat er veel hefboomwerking is op de termijnmarkt, omdat contracten vaak worden geopend met hefboomwerking. Als er grote liquidaties plaatsvinden, kan de open interest snel afnemen.

Records volgens elkaar op

Vóór de crash bereikte de totale open interest van BTC op de grote beurzen een hoogte van net geen 20 miljard dollar (17 miljard euro). Dit is nog steeds ruim onder het allerhoogste punt ooit op 12 april. Toen was er voor 23,25 miljard dollar aan open interest. Twee dagen later behaalde bitcoin zijn hoogste koers ooit.

The post Wat veroorzaakte de bitcoin crash van deze week? Over hefboomwerkingen en open interest appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Coinbase narrows subpoena, wants Gensler’s emails during time as SEC Chair

Coinbase initially demanded a subpoena into Gary Gensler’s private communications before his time as SEC Chair but has changed tactics in its latest letter to...

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo