Chainlink

Wat is Chainlink?

Chainlink is in 2014 opgericht door het bedrijf smartcontract Chainlink unlimited sezc. Oprichters hiervan zijn Sergey Nazarov en Steve Ellis. Chainlink lost het probleem op dat slimme contracten (smart contracts) op zichzelf geen toegang hebben tot gegevens buiten de blockchain. Volgens de kenners is dit een cryptomunt met zeer veel potentie.

Een groot nadeel van smartcontract die op de blockchain technologie draait is dat de data alleen beheert kan worden op de blockchain. Chainlink probeert dit probleem op te lossen door het gebruik van Oracles. Dit is de brug die geslagen word tussen de blockchain en externe bronnen en hierdoor kunnen smart contracts worden uitgevoerd.

Wat zijn smart contracts en wat zijn de voordelen?

Een smart contract is in feite een digitaal contract, wat volledig bestaat uit een computercode die is geprogrammeerd door een programmeur. Het is dus geen fysieke variant waar je je handtekeningen onder zet, het is echt digitaal.

Een voordeel van een smartcontract is dat de uitkomst onmogelijk veranderd kan worden. Het smartcontract staat onder toezicht van de blockchain en alle apparaten die daaraan verbonden zijn. Deze apparaten beschikken over een kopie van de blockchain waardoor niemand het contract nog kan aanpassen. Hierdoor wordt fraude voorkomen.

Een ander groot voordeel is snelheid en gemak. Doordat ze volledig geautomatiseerd zijn, zijn smart contracts super snel. Alles word uitgevoerd zonder tussenkomst van een 3de persoon. Jij gaat deze overeenkomst aan met iemand anders.
Alle 3de partijen (3rd party) denk aan bank, notaris, advocaat of makelaar worden hierdoor overbodig.

Wat zijn Oracles?

De Oracles die Chainlink gebruikt maakt het mogelijk om data uit bronnen te halen die zich niet in de blockchain bevinden. Door gebruik van een Oracle kan de externe data die benodigd is om een smart contract uit te voeren worden opgehaald. Informatie wordt opgehaald en geverifieerd uit betrouwbare bronnen in de echte wereld, en deze informatie wordt naar de blockchain gestuurd voor het gebruik van slimme contracten. Chainlink heeft een raam ontwikkeld om te controleren of het betreffende Oracle betrouwbaar is. Dit is essentieel om het smartcontract de juiste handelingen te laten uitvoeren.

Waarom is Chainlink zo populair?

De verbinding tussen de echte wereld en de smart contracts is hierin uniek. Instanties krijgen Link tokens in ruil voor het aanleveren van data en web Api’s. De cryptomunt zal stijgen in waarde wanneer Chainlink steeds meer gebruikt zal worden. Het kan ook een groot voordeel bieden voor de financiĆ«le sector. Bedrijven kunnen hierdoor makkelijk overstappen op smartcontracts en dus fraude tegen gaan. Dit zal een bedrijf behoorlijk wat kosten kunnen besparen.
Chainlink heeft zich inmiddels gevestigd in de top 10 van cryptomunten met de grootste marketcap. De verwachting is dan ook dat Chainlink nog verder zal stijgen en er een mooie toekomst in het vooruitzicht ligt voor deze cryptomunt.