Ripple

Ripple en XRP worden vaak verward met elkaar. Het zit zo, Ripple is het netwerk waar de coin XRP op verhandeld wordt. In de volksmond word Ripple vaak als de coin gezien ipv XRP. Ripple staat al jaren steevast in de top 5 van cryptocurrencies met 1 van de hoogste market caps. We kunnen Ripple dus met recht succesvol noemen.

Wat is Ripple?

In 2012 is Ripple in Californië opgericht. Bij de start was de naam van de coin “Opencoin”. Sinds 2012 werken zij aan het betaalprotocol van Ripple. In 2015 is besloten om Opencoin te vernoemen naar het protocol en is de naam dus veranderd naar Ripple. Ripple zoekt vooral oplossingen om het onderlinge betalingsverkeer tussen banken te stroomlijnen. Ripple ontwikkelde hiervoor 3 platformen genaamd: XRapid XCurrent en XVia. Hier hoort ook een munt bij die op de blockchain gebruikt kan worden om de betalingen tussen banken sneller te maken. Deze munt heet dus XRP.


Banken hebben de keuze zich aan te sluiten bij 1 van de 3 platformen die Ripple biedt.
Een voorbeeld hiervan is het internationaal overboeken van geld naar een vriend in Zuid Amerika. Dit kan door middel van Ripple in een fractie gaan ipv dat dit van bank naar bank gestuurd word en dagen onderweg is. Met XRP gaat dit dus rechtstreeks. De opbrengst word gestort op het account van de ontvanger.

Waar koop je XRP ?


Het is slechts een paar jaar terug maar in de eerste maanden van 2017 kocht je Ripple voor 0.006 dollar.In een jaar is deze gigantisch gestegen naar de waarde van 3.65 dollar begin 2018. XRP is dan ook razend populair. Als we gaan kijken naar de totale coinmarketcap van Ripple dan zien we dat deze steevast tot de top 10 behoort. Het was zelfs lange tijd terug te vinden op plek 3 op de ranglijst maar staat vandaag de dag op plek 5. De totale coinmarketcap waarde bedraagt op dit moment (17-05-2021) zo’n $70.5 miljard dollar.