Stellar (XLM)

Wat is Stellar?

Stellar behoort tot de oudere cryptomunten en stamt alweer uit het jaar 2014. De oprichter heet Jed McCaleb.
Zijn doel achter de oprichting was om geldverkeer makkelijker, sneller en vooral goedkoper te maken. De markt genaamd cross-border payments gaat miljarden in om. Transacties tussen verschillende landen zijn over het algemeen zeer prijzig. Hierdoor is er dus een grote markt en doelgroep voor de service van XLM.
 
In de jaren na de oprichting groeide XLM uit tot een van de meest spraakmakende cryptomunten in de markt. We zagen wel in de Bullcycle van 2021 dat het werd ingehaald qua marketcap door een aantal nieuwere munten. Het viel Hierdoor buiten de top 10 qua omvang maar zette wel een nieuw persoonlijk record neer van 16 miljard aan marketcap. De grote vraag is word dit nog overtroffen?

De techniek van Stellar

Stellar gebruikt op zijn Blockchain in tegenstelling tot Bitcoin geen mining om transacties te verifiëren. Daarmee komt het meer overeen met de nieuwere projecten in cryptoland. Het consensus-mechanisme dat de Stellar Blockchain gebruikt is weer een totaal ander verhaal. McCaleb bedacht een eigen protocol. Dit protocol heet federated Byzantine agreement system.
 
Om dit uit te leggen gaat een ingewikkeld verhaal aan vooraf waarvan we jullie de details maar zullen besparen. Het komt erop neer dat Byzantine gebruikt maakt van een gelaagd systeem van stemmen. Er zijn dus meerdere rondes nodig van de consensus om transacties te kunnen verwerken. Ondanks het gelaagde systeem zijn transacties met XLM toch behoorlijk snel. En nog belangrijker zo goed als gratis, altijd goed om te weten. Er worden eigenlijk steeds groepjes stemmers samengevoegd om de consensus te berekenen. Er kunnen zo veel stemmers meedoen aan het proces maar er kan toch snel een overeenstemming worden bereikt.
 
Het consensus-mechanisme verschilt dus enorm van dat van Bitcoin, Ethereum en andere grote projecten. Daardoor is XLM sneller en goedkoper als het op transacties aankomt.

Wie heeft Stellar opgericht?

Zoals hierboven beschreven is de oprichter van Stellar XLM Jed McCaleb. Zoals ook de oprichter van Tron, Justin Sun was ook Jed eerst werkzaam bij Ripple. McCaleb komt uit Californië en kan gerust slim genoemd worden. Gek genoeg komen meer knappe koppen op het gebied van computer en internet technologie uit Californië. Hij was nog voordat hij werkzaam was bij Ripple oprichter van een van de eerste crypto Exchanges ter wereld genaamd Mt Gox. Nadat hij zijn aandelen verkocht in 2014 stortte het als een kaartenhuis in elkaar.
 
McCaleb was toen al bekend en befaamd als architect van Ripple. Hij was in 2011 de bedenker van een systeem voor digitale valuta waar consensus veilig bereikt konden worden. Hij deed dit samen met David Schwartz, Arthur Britto en Chris Larsen. In 2013 verliet McCaleb Ripple. Hij deed dit met een flink aantal XRP munten op zak die hij vermoedelijk later van de hand heeft gedaan met miljoenen tegelijk.

De usp van Stellar 

Eigenlijk komen XRP en XLM vrij veel overeen. Ook XLM is een crypto die snel en goedkoop transacties af kan handelen. Dit is vooral handig wanneer het internationale verzendingen van geld zijn. Dit waren traditionele markten voor Money Gram en Western Union. Zij verdienden hier bakken met geld aan. Ze dienen op dat moment als enige alternatief tegen de verouderde banken wereld. Met XLM gaat het nog simpeler. Wanneer je een mobiel apparaat en internet hebt kun je inprincipe geld overmaken in XLM. Deze kunnen wereldwijd gebeuren en kosten exact 0.000001 XLM.
Dat is ook met de huidige koers nog steeds niets.
 
McCaleb vertrok bij Ripple maar heeft bij XLM dus grotendeels hetzelfde concept vastgehouden. Stellar heeft de afgelopen jaren meerdere samenwerkingen gesloten met grote bedrijven en organisaties. De bekendste hiervan stamt uit 2021. Waar XLM bekend heeft gemaakt samen te werken met de Oekraïnese regering. Plan is om de digitale infrastructuur in het land te verbeteren. Dit zorgde voor een stijging die betekende dat het zelfs even meer waard was als XRP, de oud werkgever van McCaleb 

Waar kun je Stellar kopen?