Vechain

Wat is Vechain

Vechain is in 2015 opgericht door Sunny Lu. Het faciliteren van authenticatie op goederen in de supply chain is wat Vechain doet. De oprichter was eerst werkzaam bij Louis Vuitton. Hij kwam op het idee doordat hij dagelijks werd geconfronteerd met namaak producten. Dit kostte het bedrijf zo’n 30 miljard per jaar aan misgelopen omzet. Aan de hand hiervan ontwikkelde Sunny Lu Vechain Thor. Met dit project wil hij namaak artikelen tegen gaan door aan alle producten een unieke QR code of chip toe te voegen. Deze product eigenschappen afkomstig van de chip of QR code worden toegekend aan de blockchain. Het mooie en unieke aan de blockchain is dat wanneer deze unieke code is geplaatst deze ook niet meer veranderd kan worden. Zowel bedrijven als consumenten kunnen nu controleren waar het product vandaan komt en of het echt is of namaak.

Vechain token

Op het netwerk van Vechain Thor wordt gebruikt gemaakt van 2 verschillende munten zoals bij Neo ook het geval is. De munten zijn Vechain Thor en Vethor token. Vechain Thor is de munt op het netwerk zelf en de Vethor token krijg je als beloning voor het staken van Vechain Hiermee kun je dus een passief inkomen creëeren puur door het vasthouden van Vechain Thor.

Vechain word gebruikt in verschillende sectoren. Denk hierbij aan luxe goederen zoals Louis Vuitton. Maar ook bij wijnen om te controleren of deze wel echt van het merk zijn waar ze van pretenderen te zijn. Dit gebeurd door middel van een chip op de wijnfles. Hiernaast word het ook gebruikt bij het vervoer van gekoelde artikelen. Zo kun je door middel van de chip controleren hoe lang goederen onderweg zijn en of deze op de juiste temperatuur zijn gehouden. Dit om bijvoorbeeld voedselvergiftiging tegen te gaan. Alles word hierbij opgeslagen op de blockchain om fouten in de toekomst tegen te gaan.

Ook in de auto-industrie kan deze methode worden toegepast. Zodat je weet waar je auto vandaan komt en of er niet is gesjoemeld met de kilometer standen. Ook kan de uitstoot en het verbruik van auto’s worden bijgehouden zodat ook hier geen misverstanden meer over kunnen ontstaan. Hiermee wil Vechain ook bijdragen aan een groenere wereld.

Vechain partners

Vechain heeft goed naam weten te maken in het bedrijfsleven. En ze worden als toevoeging gezien. Partners waarmee nu al word samengewerkt zijn PriceWaterhouseCoopers en BMW. Ook met de Chinese overheid zijn nauwe banden gesmeed. In de toekomst zijn meer partnerships dan ook niet uit te sluiten.