Zilliqa (ZIL)

Wat is Zilliqa? (ZIL)

Eigenlijk is Zilliqa een beter schaalbare versie van de grote jongens van Ethereum. In potentie kan Zilliqa de grootste en hoogste doorvoer van data aan van alle bestaande decentrale blockchains. Het voordeel hiervan is dat Zilliqa altijd snel, betrouwbaar en goedkoop zal zijn en blijven. En hierbij maakt het niet uit hoeveel mensen gebruik maken van het netwerk. En ook het decentrale karakter blijft onaangetast  Als we kijken naar Bitcoin en Ether dan hebben deze een stuk meer moeite met hun schaalbaarheid. Dit komt omdat Bitcoin de grootste en populairste munt ter wereld is.
Dat heeft dan weer als gevolg dat het zorgt voor zeer trage transacties en ook hoge handelskosten. Gaan we puur kijken naar de verschillen dan zien we dat Bitcoin 2 tot 7 transacties per seconde aankan en bij Ether is dit 10 tot 15 per seconde. Zilliqa haalt maar liefst 2488 transacties per seconde. Daarbij moet gezegd worden dat het nog niet eens op zijn maximum opereert. Als je de functionaliteiten en probleem oplossende factoren van Zilliqa op een rij moet zetten zijn dat de volgende:

  • Het heeft een enorme schaalbaarheid
  • Een veel hogere transactiesnelheid
  • Lagere mining en transactiekosten
  • En ook een grotere veiligheid

Zilliqa benadert de blockchain op een totaal andere manier en dat is knap te noemen. Daarnaast is het de eerste publieke blockchain die ontworpen is om sharding te implementeren. Hierdoor kan er op een andere manier geschaald worden naarmate de blockchain en het gebruik ervan groter worden.

Wie heeft Zilliqa opgericht en uit welke personen bestaat het team?

Zilliqa heeft een zeer indrukwekkend team om zich heen weten te bouwen. Op academisch en technisch niveau schurkt het tegen perfectie aan. In totaal bestaat Zilliqa uit 13 leden. 5 daarvan hebben een PhD van een toonaangevende universiteit. De CEO is een computer science expert. Dit is zeer handig om te weten wat er nodig is om een succesvol blockchainalternatief uit de grond te stampen. Omdat het team vooral uit techneuten bestaat gaat dit wel wat ten koste van de marketing.

Het team:

Xinshu Dong: Xinshu is de CEO van Zilliqa. Hij heeft een PhD in computer wetenschap bij de nationale universiteit van Singapore. Hij is een echte cyber security expert. Hij voert deze ook uit in het kader van veiligheid binnen Singapore Internationaal staat Xinshu op het gebied van veiligheidsprojecten hoog aangeschreven.

Prateek Saxena: Prateek is de CSO van Zilliqa. Ook Hij heeft een PhD in de computer wetenschap maar dan behaald op de universiteit van Californië. Hij werkt daarnaast ook als professor op het NUS.

Yaoqi Jia: Yaoqi is de Head of Technology. Ook hij bezit een PhD vanuit de universiteit van Singapore. Ook is hij een expert in het bouwen van veilige webapplicaties. Dit doet hij door behulp van cryptografie.

Amrit Kumar: Amrit is de Head of Research. Ook hij heeft een PhD. Maar dan behaald op de universiteit van Grenoble in Alpes in Frankrijk. Ook heeft hij wiskunde en computer wetenschap gestudeerd en is hij een gediplomeerd programmeur.

De rest van het team bestaat uit:

5 developers
1 Chief Strategist
1 Chief Evangelist
1 Marketing lead
1 Head of communications

Wat is Sharding?

Zilliqa werkt eigenlijk net andersom. Hoe meer gebruikers op het netwerk hoe sneller het gaat en des te meer transacties er verwerkt kunnen worden.  Bij elke 600 nodes wordt de throughput van het netwerk verhoogd
Dit gebeurd middels Sharding. Sharding is in feite een soort database partitionering. In Jip en Janneke taal: Sharding wordt gebruikt om zeer grote databanken op te delen in kleinere en snellere te onderhouden stukjes ook wel shards genoemd. Zilliqa doet dit werk ( het controleren van transacties) door te verdelen over groepen van 600 nodes
Deze heten dus de shards. Bij bijvoorbeeld 2400 nodes die actief zijn op het netwerk wordt dit verdeeld over 4 groepen nodes van 600 per stuk. Zij doen dan allemaal evenveel werk voor het netwerk. In dit voorbeeld is dat dus 25 procent. Na dit werk wat de shard gedaan heeft wordt het verpakt tot een microblok. Deze worden later als 1 geheel toegevoegd aan de blockchain. De naam voor deze microblokken is DS epoch. Simpel gezegd komt het erop neer dat het eerst verdeeld word en later samen toegevoegd op de blockchain.

Voordelen van Zilliqa

  • Hoe meer gebruik er gemaakt word op het netwerk hoe sneller hij de transacties verwerkt
  • Schaalbaarheid gaat niet ten koste van het decentrale karakter
  • Snelste en meest Schaalbaarste Blockchain op het moment
  • Lineaire schalen zorgt voor constante en lage energiekosten
  • Zilliqa geeft een optimaal niveau van transparantie, veiligheid, onveranderlijkheid en betaalbaarheid op de allerhoogste snelheid

Koers Zilliqa en Zilliqa kopen

Zilliqa is op verschillende exchanges te kopen. Wij adviseren hierin Bitvavo. Dit is een betrouwbare Nederlandse exchanges en tevens de goedkoopste. Direct Zilliqa kopen, dat kun je hieronder doen. Je wordt direct doorgelinkt naar de website van Bitvavo.