Theta

Wat doet Theta Network token?

Er zijn genoeg plaatsen op de wereld waar luxe videostreams van slechte kwaliteit zijn. Dit komt vooral voor in 3e wereld landen. Het content delivery network heeft dan immers een zeer slecht bereik. Hierdoor krijg je re-buffering van video’s en lange laadtijden in deze delen van de wereld. Video’s zijn tegenwoordig eigenlijk allemaal verkrijgbaar in 4k.
Daarom wil iedereen en verwacht iedereen ook deze kwaliteit video’s. Tegenwoordig willen de mensen video’s kunnen zien in 4k, 8k of zelfs VR.

In deze huidige tijd load iemand zijn of haar video op YouTube. Als iemand deze video wil zien zal hij of zij via een internetverbinding de video moeten opvragen bij de server waar deze is opgeslagen. Dit kan problemen veroorzaken wanneer de dichtbijzijnde CDN een slechte verbinding heeft in een bepaald gedeelte van de wereld. Het daadwerkelijke probleem is dan ook dat de video alleen bij die server beschikbaar is, omdat het een centrale server is.

De ontwikkelaars van Theta wilde dit tackelen door de video’s niet alleen op te slaan op een centrale server, maar om dit op te slaan in een decentraal netwerk. Hierbij maakt Theta een peer to peer netwerk. In andere woorden een blockchain dus. Gebruikers van Theta kunnen zo geheugen en bandbreedte bieden die ze op dat moment zelf niet gebruiken. Dit is dus een manier om video’s op te slaan en te cachen. Zo kunnen gebruikers overal ter wereld video’s opvragen bij de dichtstbijzijnde node die ook deelneemt aan Theta. Voor mensen in 3de wereld landen is dit dus een uitkomst. Zij kunnen de video’s nu dus ook kijken in 4k, 8k en zelfs VR.

Wat Theta dus doet is gebruik maken van een peer to peer netwerk om de kwaliteit van video’s te verbeteren. Een goede manier hiervoor is door veel mensen te laten deelnemen aan het netwerk. Hierdoor is er verschillende hardware beschikbaar in het netwerk en werkt het netwerk altijd.

Het moet uiteindelijk ook goedkoper worden dan het huidige CDN netwerk. De kosten moeten met 80 procent omlaag kunnen. Er hoeven geen grote datacenters meer gebouwd te worden wat enorm veel aan kosten scheelt. In deze datacenters worden normaal gesproken de video’s opgeslagen. Er wordt nu zowel geld als ruimte bespaart. Een datacenter is namelijk ook groot van omvang.

Theta Fuel

De vraag die nu opkomt is, waarom zou iemand een deel van zijn bandbreedte en geheugen aan anderen weggeven om ze video’s te laten kijken. Dit is een reële vraag die ook gesteld werd door de ontwikkelaars van Theta. Er moest een beloning tegenover staan. Deze beloning word gegeven in de vorm van Theta-fuel. Door het netwerk te delen met andere Theta Gebruikers worden ze beloond met deze cryptomunt als uitbetaling.

Ooit is Theta begonnen als ICO. Er zijn in totaal 5 miljard Theta-fuel munten in omloop. In oktober 2020 was het marketcap van Theta 48.146.889 dollar. Theta is erg populair in Korea. Daarnaast is het natuurlijk overal ter wereld beschikbaar.

Theta Partners

Theta is zeer populair door ook de opkomst van YouTube en andere video streaming diensten. Bekende partners van Theta zijn o.a. Samsung, Sony, Sierra Ventures, Google, Binance en DHVC. Zij geloven allen in de kracht van een gedecentraliseerd netwerk en daarnaast ook in de visie van Theta. Theta heeft een eigen video kanaal genaamd Theta TV. Hierop wordt bijvoorbeeld de World Poker Tour door middel van een livestream verbinding op uitgezonden. Verder zijn o.a. Twitch en Lionsgate ook verbonden aan Theta. De totale lijst van partners van Theta is groot en dit zal in de toekomst alleen maar groeien. Deze worden op de website van Theta vermeld.

Het ontstaan van Theta

Theta is door 2 personen bedacht en opgericht. Dit zijn Mitch Liu en Jieyi Long. Zij zijn ook de co founders van Theta.tv. Verder heeft Mitch ook nog Gameview en Tapjoy bedacht. Jieyi heeft een PhD behaald in computer engineering en heeft daarnaast ook verschillende patenten op bijvoorbeeld VR live streaming. Hier kwam het idee van Theta ook vandaan, om mensen in de beste kwaliteit video’s aan te kunnen bieden. In totaal werken er 15 mensen bij Theta. Zij werken er elke dag kei hard aan om een beste versie van de Blockchain te creëren.