Polkadot

Wat is Polkadot?

Polkadot is een veelbelovende cryptomunt die nu pas een klein jaar oud is, maar zich al heeft weten te nestelen in de top 10 cryptocurrencies met het grootste marketcap. Het is een ambitieus project dat de basis wil leggen voor een polychain web3-toekomst. Gavin Wood is de oprichter van Polkadot. In het verleden was Wood werkzaam bij ETH en was hij hier CTO. Polkadot is door Wood ontworpen om een betere versie van Ethereum neer te zetten.
De functies zouden zoals bij Bitcoin en Ethereum interoperabel met de bestaande onafhankelijke geïsoleerde blockchains moeten zijn. In augustus 2019 lanceerde Polkadot een test versie hiervan genaamd Kusama. Polkadot heeft in 2020 zijn genesisblok gelanceerd en hieraan worden uiteindelijk 100 parachains aan gekoppeld.

Wat doet Polkadot ?

Bij veel cryptocurrencies is dit niet altijd duidelijk wat het exacte doel achter de munt is of waar ze zich mee bezig houden. Bij Polkadot kunnen we dit als volgt omschrijven:
De blockchains blijven schoon, veilig, snel en effici├źnt doordat ze voor maar 1 specifiek doel gebruikt worden. Deze blockchains noemen we ook wel parachains. Polkadot combineert de parachains met de blockchains daardoor kunnen er ten opzichte van kleine blockchains veel meer transacties tegelijkertijd worden gedaan en verwerkt. De blockchains data’s kunnen door gebruikers worden gecombineerd. Dit zorgt ervoor dat aandelen data van blockchain A kunnen worden opgehaald om de waarde van de tokens op blockchain B te bepalen. Parachains op andere blockchains kunnen communiceren met het Polkadot netwerk. Maar dan dienen deze parachains gebouwd te zijn met Substrate. Een voorbeeld hiervan is Zcash. Zcash kan dus gebruik maken van een deel van het Polkadot netwerk.

Wat zijn Token Tomics?

Token tomics is een samenvoegsel van de woorden economie en tokens. Dus het komt erop neer dat de vraag is waar dienen de coins voor en heeft het nut hierin te investeren? Dat is natuurlijk iets wat je zelf bepaald. Nog even op een rij wat er bekend is over Polkadot. In het Polkadot Genesisblok blok is een voorraad van 10 miljoen DOT-tokens opgenomen.

-5 miljoen zijn er in 2017 hiervan geveild aan de ICO van Polkadot.
-2 miljoen zijn gereserveerd voor pre-lanceringsbedragen.
-En de overige 3 miljoen zijn gereserveerd voor de Web3 foundation.

10 miljoen is uiteindelijk geen harde limiet gebleken. Wat Polkadot heeft gedaan is de munten 100 keer kleiner gemaakt. Nu zijn er dus 100 keer 10 miljoen tokens in omloop, wat neerkomt op 1 miljard in totaal. Als je kijkt naar het handelsvolume op openbare beurzen is dit normaal gesproken ongeveer 1/10de van de markt kapitalisatie.