Avalanche

Wat is Avalanche coin (AVAX)?

Avalanche is te vergelijken met Polygon, Cardano en Polkadot. Het is een 3de generatie blockchain. Het doel achter dit ontwerp is om beperkingen van de oudere platformen aan te pakken. Denk hierbij aan schaalbaarheid en ook lage transactiesnelheden. Ethereum kampt zoals we weten nog steeds met hoge transactiekosten wat ze op de nodige kritiek komt te staan. En de Binance smartchain zou te gecentraliseerd zijn. Avalanche is nieuw, supersnel en ook een open blockchain-platform. Iedereen kan hierop simpelweg slimme contracten schrijven. En ook is het mogelijk om gedecentraliseerde apps op Avalanche te kunnen bouwen. Avalanche streeft naar transactiesnelheden die te vergelijken zijn met die van Visa. Maar heeft dus wel het voordeel gedecentraliseerd te zijn. Het netwerk specialiseert zich in DEFI en daarnaast wordt er in hoog tempo een nieuw ecosysteem gebouwd op het platform van Avalanche. Het hoofdnet van Avalanche is officieel gelanceerd op 21 september 2020.

Wie heeft Avalanche opgericht?

Het netwerk waarop Avalanche is ontstaan is ontwikkeld door Ava Labs. Dit zijn enkele van de slimste mensen en pioniers werkzaam in de blockchain wereld. Als je een kijkje neemt op de webpagina van Ava Labs kom je een zeer uitgebreid en hyper intelligent team tegen van maar liefst 71 mensen. Zij hebben overal ter wereld gestudeerd. Maar ook de werkervaring is niet misselijk. Denk hierbij aan bedrijven zoals: Google, Microsoft, Morgan Stanley, AT&T en ook NASA. Je kunt je bedenken, dat als je al deze knappe koppen met ook nog eens zulke cv’s bij elkaar zet je mooie dingen voor elkaar kunt krijgen. De CEO is Emin Gun Sirer. Hij behaalde een doctoraat in de computerwetenschappen en is sinds 2001 professor aan de universiteit van Cornell in New York. In het verleden heeft hij ook meegewerkt aan de schaalvergroting van Bitcoin. Hij past dus onmiskenbaar in het rijtje van Vitalik Buterin (Ethereum), Charles Hoskinson (Cardano) en dr. Gavin Wood (Polkadot). Sinds 2018 bouwt Ava Labs al aan het Avalanche protocol. Het project werd gefinancierd door zowel privé als publieke verkoop rondes. In 2019 haalden ze meer dan 42 miljoen dollar op bij de ICO.

Wat maakt Avalanche uniek?

Het is sowieso veilig, schaalbaar en gedecentraliseerd. Het Blockchain trillema is hiermee dus opgelost. Tegenwoordig moet een blockchain dus voldoen aan 3 ipv 2 vereisten. Avalanche maakt gebruik van het Proof of Stake principe en zo blijft het netwerk resistent tegen aanvallen. Hoewel veel Proof of Stake Blockchains slechts een aantal validators toestaan om deel te nemen aan het bereiken van een consensus, staat Avalanche iedereen toe die minstens 200 AVAX inzet om als node te fungeren. Er staat geen limiet op het aantal nodes. Avalanche maakt gebruik van een modulair systeem. Dit maakt het mogelijk voor iedereen om verschillende bouwstenen van Avalanche te gebruiken om zo een blockchain te bouwen. Ook kunnen verschillende blockchains met elkaar communiceren. Dit wordt ook wel interoperabiliteit genoemd. Ze kunnen elkaar hierdoor dus ondersteunen. Interoperabiliteit wordt steeds belangrijker binnen de crypto wereld. Ook zijn de prestaties van Avalanche verbluffend te noemen. Hij kan maar liefst 4500 transacties per seconde aan. Ter vergelijking: Bitcoin heeft maar 7 transacties per seconde. Daarnaast worden bij Avalanche de transacties binnen 2 seconden verwerkt.

Hoe heet de token van Avalanche?

De token die gebruikt wordt op het Avalanche-ecosysteem heet AVAX. Met deze AVAX worden de netwerkkosten betaald. En ze worden ook uitgekeerd als je Avalanche staakt. Daarnaast is het de rekeneenheid binnen het ecosysteem. Het maximale aanbod van het aantal AVAX tokens bedraagt 720 miljoen. Het Genesis Block (het eerste Block van de blockchain) bevat hier de helft van. De andere helft tokens worden vrijgegeven in de komende decennia.
Dit gaat middels een emissie curve. De AVAX-gemeenschap kan de vrijgavesnelheid van de tokens veranderen en of aanpassen. Maar het aanbod valt niet te wijzigen. Dit staat vast. Om de schaarste rondom de AVAX tokens te vergroten worden transactiekosten verbrand. Het toenemend aantal transacties zorgt voor een dalend totaal aantal AVAX.
Afhankelijk van het type transactie dat je doet op het netwerk, veranderen de transactiekosten. Je kunt je voorstellen dat het opstarten van een dApp meer kost dan bijvoorbeeld geld omruilen op een exchange.

Koers Avalanche en Avalanche kopen

Avalanche (AVAX) is op verschillende exchanges te kopen. Wij adviseren hierin Bitvavo. Dit is een betrouwbare Nederlandse exchanges en tevens de goedkoopste. Direct Avalanche (AVAX) kopen, dat kun je hieronder doen. Je wordt direct doorgelinkt naar de website van Bitvavo.