NEO

Wat is Neo?

Neo is in 2014 opgericht door 2 Chinese ontwikkelaars. In 2017 verwierf Neo al een enorme naamsbekendheid door Bizarre prijsstijgingen in de bullrun die in deze periode gaande was. Hierna is de populariteit wat afgenomen. Wat niet betekent dat er niet volop ontwikkelingen zijn op het netwerk. Want deze zijn vandaag de dag nog bezig. De blockchain van Neo wordt gebruikt voor transacties op basis van de smart chain. Neo wordt dan ook weleens de Chinese Ethereum genoemd. Later in dit artikel zullen we uitleggen waarom deze vergelijking niet geheel klopt.

Het voornaamste doel van het NEO netwerk en de bijbehorende token is het stimuleren van een smart economy. Hierdoor kunnen transacties digitaal en efficiënt gedaan worden. Er zijn wat dat betreft al grote stappen gezet, want sinds de 3.0 Neo update in 2020 kunnen er met gemak 10.000 transacties per seconde worden verwerkt. Mooie bijkomstigheid is dat ze ook nog eens zeer laag in kosten zijn. We kunnen dit wel de droom van iedere blockchain bouwer noemen. Ondanks dat wordt Neo toch een beetje gezien als het buitenbeentje in de crypto wereld. Hierover vertellen we verderop meer.

De techniek van NEO

Neo maakt zoals meedere cryptomunten gebruik van het welbekende Proof of stake. Hierop wordt de besluitvorming van de transactie bepaald. Wat dus automatisch betekent dat je Neo niet kunt minen. Het algoritme wat gebruikt wordt voor de validatie is gelijk aan die bij bijvoorbeeld Binance Coin. De naam hiervan is BFT wat staat voor Byzantine Fault Tolerant.
Eind 2020 werd de nieuwste versie van de digitale infrastructuur geïntroduceerd genaamd NEO 3.0.

Het netwerk wordt beheerd door nodes die daarvoor Staking vergoedingen krijgen. Deze vergoedingen worden dan uitbetaald in de 2de coin genaamd GAS. Dit zien we bijvoorbeeld ook met Theta en Theta fuell waarbij dit op dezelfde manier werkt. Transactie kosten op het netwerk kunnen hiermee worden betaald en daarnaast heeft de Token ook zijn eigen onafhankelijke koers.

Wat wel belangrijk is om te melden het netwerk is extreem gecentraliseerd. Het gaat zo ver dat momenteel 7 van de 8 master nodes in beheer zijn door 1 enkele Chinese entiteit. En deze valt dan feitelijk weer onder het beheer van de Chinese overheid. Als je erover nadenkt staat dit natuurlijk lijnrecht tegenover de visie van Satoshi en Bitcoin, maar de oprichter beweert dat deze centralisatie een bewuste keuze is. Daar zullen wij dan maar vanuit gaan.

Wie zijn de oprichters van Neo?

Zoals eerder al geschreven werd Neo in 2014 opgericht in China. Maar wie zitten er nu achter deze oprichting? Dat zijn Da Hongfei en Erik Zhang. Grappig om te weten is dat het bedrijf in eerste instantie Antshares heette. In 2017 werd de naam omgebouwd naar Neo. De doelstelling van de oprichters is om de wereld te veranderen door de smart economy vleugels te geven met de kracht van het Neo netwerk. Dit gaat nu dus via een totaal gecentraliseerde netwerk structuur, maar pakt helaas minder goed uit als op voorhand gehoopt.

Hoewel de prijs weer enigszins hersteld tov de bearmarkt eind 2019, heeft het toch in ranking en aanzien ingeleverd in de huidige cryptoworld. Grote concurrentie die hiervoor gezorgd hebben zijn Polkadot en Binance Coin. Deze hebben de afgelopen jaren marktaandeel afgepakt van Neo en consorten. De grootste reden hiervoor lijkt dat Neo zich alleen maar verder centraliseert. En dit bij veel mensen indruist tegen de principes van de crypto markt.  De Chinese bedenkers lijken zich hier niet genoeg van bewust. Er is ook zeker reden voor optimisme  De Chinese machthebbers lijken minder kritisch te staan tegenover crypto zoals dat hiervoor wel lang jer geval was. De communistische partij investeert flink in de blockchain sector, en China trekt wereldwijd de kar op het gebied van digitale bank valuta’s. De naam hiervan is CBDC. Deze steun in de rug kan ervoor zorgen dat Neo weer wat makkelijker kan groeien.

Waar kan ik Neo voor gebruiken?

Als je kijkt naar de afgelopen periode is Ethereum toch de grote winnaar. Het gat tussen Neo en Ethereum is immens groot geworden. De grootste oorzaak hiervan is dat Ethereum decentraal is. Crypto investeerders zijn los van rendement ook op zoek naar het aspect van innovatie en democratisering. Het feit dat China zich er in kan mengen en mee kan bemoeien is niet perse slecht maar maakt het wel minder aantrekkelijk als je de smart contract platformen voor het uitkiezen hebt. Dat maakt dat Ethereum in alle opzichten wegloopt van Neo. Desalniettemin lijkt Neo in de basis zeer veel op Ethereum. Door de goede Proof of stake architectuur en ook de Centrale validatie vinden de transacties doorgaans snel en efficiënt plaats.

Zoals we al beschreven hebben lijkt Neo in bijna alle opzichten op Ethereum en Cardano. Allen zijn het smart contract platformen. Zo kun je Neo staken om mee te beslissen in de validatie. In ruil hiervoor krijg je GAS tokens. In tegenstelling tot de meeste coins kun je Neo alleen per eenheid kopen, oftewel je kunt bv niet een halve Neo kopen maar bv 1 of 2, 100 etc.

Koers NEO en waar kan ik NEO kopen?

Neo is verkrijgbaar op verschillende crypto platformen maar wij adviseren Bitvavo. Dit is een betrouwbare Nederlandse exchanges en tevens de goedkoopste. Direct Neo kopen, dat kun je hieronder doen. Je wordt direct doorgelinkt naar de website van Bitvavo.