Bitcoin Cash

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash is een cryptomunt die is ontstaan op de Bitcoin Blockchain. Bitcoin Cash is begonnen als fork op deze Blockchain. Het komt erop neer dat Bitcoin Cash transacties verwerkt op de Blockchain van Bitcoin. Er zijn wel deels andere regels waaronder de cryptocurrency functioneert. Deze fork genaamd BCH werd voltooid in 2017. Sindsdien staat BCH vast in de top 25 van cryptocurrency met het grootste marketcap. In eerste instantie was het de enige aftakking van Bitcoin, later ontstond ook Bitcoin SV. Deze word geleid door de omstreden Craig Wright als fork van Bitcoin Cash.

Hoe is Bitcoin Cash dan ontstaan?

Bitcoin Cash ontstond uit een verschil in visie bij de Bitcoin developers. Het verschil in visie zat hem in het schaalbaarheidsprobleem. Jaren terug in 2017 was al snel duidelijk dat de transactie Volumes op het Bitcoin netwerk een probleem zouden opleveren. Lang moest het netwerk het doen met 7 transacties per seconde.
De verwerkingstijd hiervan was meer dan 30 minuten. Bitcoin Cash ging verder door het leven als een aparte tak op de Blockchain. Hierin werd wel 1 grote aanpassing gedaan op het Block validatie proces.

Techniek van Bitcoin Cash

Voor een inzicht in de techniek van Bitcoin Cash nemen we je mee naar het consensus-model van Bitcoin. Transacties op het Bitcoin netwerk worden verwerkt door ze toe te voegen aan het nieuwste Block dat wordt gecreëerd op de Blockchain. Het recht om dat Block te maken wordt bepaald door het mining-proces, waarin decentrale computers rekenwerk verrichten om het netwerk van computer kracht te voorzien. Degene die het rekenwerk oplost mag het nieuwe Block valideren. Dit betekent niets meer of minder dat het checken op de geldigheid hiervan. Daarvoor in de plaats krijgt hij of zij Bitcoins als beloning. In het nieuwe Block zitten meerdere transacties op het netwerk gebundeld.
Deze worden bij de validatie goed gekeurd en dan ook verwerkt.

De computerkracht van individuele computers investeren hiermee in het mining-proces. Doordat er een beloning staat tegenover het aanmaken van een nieuw Block blijven de miners fanatiek doorgaan.

Zoals we dat ook al bij Bitcoin zagen werkt dat ook zo bij Bitcoin Cash. Elke 10 minuten word er een nieuw block toegevoegd aan het Bitcoin Cash netwerk. Dit is een zogeheten sub-chain van Bitcoin. Miners worden hier wel uitbetaald in Bitcoin Cash. Verder is alles vrijwel hetzelfde.
Zoals: 21 miljoen coins, de block time van 10 minuten en natuurlijk het Proof of work model voor de validatie.
Het verschil in het transactie proces zit hem in de Blockgrootte, de zogenaamde Block size van het originele Bitcoin netwerk.

Hoe zit dat dan?

Bitcoin Cash Blockgrootte werd flink vergroot ten opzichte van die op de mainchain van Bitcoin. Bij Bitcoin Is de Blockgrootte nog altijd onder de 1 MB. Volgens vele developers is dit ook de reden voor het lage transactie volume.
Daarom kozen zij ervoor een aftakking te maken genaamd Bitcoin Cash. De Blockgrootte hier bedraagt dan ook 8mb
Er konden daardoor meer transacties per Block plaatsvinden. Ondertussen is de Blockgrootte van Bitcoin Cash zelfs opgeschaald naar 32mb. Het kan hierdoor flink meer transacties aan dan het gewone Bitcoin netwerk.

Wie is de bedenker van Bitcoin Cash?

Omdat Bitcoin Cash een aftakking is van Bitcoin en het daar ooit allemaal begonnen is, is de officiële bedenker van Bitcoin Cash dus ook Satoshi Nakamoto. De uiteindelijke aftakking is ontstaan door een verschil in visie. Het ene kamp wilde niet afwijken van de Satoshis opzet terwijl een andere groep een aanpassing wilde om het concept meer toekomstperspectief te geven. Dit is vandaag de dag nog steeds de verhouding tussen BTC vs BCH

Maar Roger Ver mag ook zeker niet ontbreken als we toch namen aan het benoemen zijn. Hij was een vroege pioneer voor Bitcoin en hij besloot zich na de fork in 2017 in te zetten voor BCH. Daarom word zijn naam vaak in 1 adem genoemd met het Bitcoin Cash project.

De USP van Bitcoin Cash

Over de USP van Bitcoin Cash kunnen we heel kort zijn. DIt is exact hetzelfde als met Bitcoin. Satoshi had het volgende voor ogen: Een volledig decentraal peer-to-peer netwerk voor transacties dat direct online betalingen mogelijk zou maken