Pancakeswap

Wat is Pancakeswap?

Pancakeswap werd gelanceerd op 20 september 2020. Pancakeswap is een gedecentraliseerd platform waarop het mogelijk is om cryptocurrencies en tokens te verhandelen zonder tussenkomst van een 3de persoon.
De tokens worden bewaard in een daarvoor bestemde wallet zoals bijvoorbeeld trust wallet. Pancakeswap is gebouwd op geautomatiseerd slimme contracten die zijn geïmplementeerd op de Binance Smart Chain. Dit is het platform dat word beheerd door crypto exchange Binance.

Hoewel Binance een gecentraliseerde uitwisselingsservice beheert, heeft het geen controle of exploiteert het Pancakeswap niet, het is gebouwd door anonieme ontwikkelaars. Het platform vertoont veel overeenkomsten met bijvoorbeeld Uniswap. Pancakeswap wordt specifiek gebruikt voor Bep-20 tokens die op de smart chain draaien. Een bekende token die je kunt kopen via Pancakeswap is Safemoon. Het is wel mogelijk om andere tokens over te zetten naar Pancakeswap hiervoor kun je de Binance bridge gebruiken. Je dient ze dan wel als een BEP-20 token te verpakken voor het gebruik op de DEX.

Net als veel andere DEX’s is Pancakeswap gebouwd op een geautomatiseerd Market Maker (AMM) systeem dat afhankelijk is van door gebruikers aangestuurde liquiditeitspools om cryptotransacties mogelijk te maken. Gebruikers vergrendelen hun tokens in een liquiditeitspool van slimme contracten. Zo kun je de ruil doen die je wilt, en gebruikers die hun munten in de pool bewaren, verdienen al die tijd beloningen.

Pancakeswap behoort tot de groep stijgende defi-services en cryptohandelaren die in staat worden gesteld om transacties uit te voeren met handelstokens zonder de tussenkomst van een 3de persoon. Dit zorgt ervoor dat deze 3de persoon ook geen verlaging van het geld kan nemen. Het behoort tot de grootste DEX’s op de Binance Smart Chain. Alhoewel er wel meer handelsvolume in Uniswap zit. Uniswap is ook een DEX die op het Ethereum netwerk draait.

Hoe werkt Pancakeswap?

Zoals hierboven beschreven, vinden token swaps plaats via liquiditeitspools tussen tokenparen. Als gebruiker kun je dus het ene type token zonder tussenpersoon inwisselen voor een ander. Anderen in die liquiditeitspool verdienen een deel van de beloning die door transacties worden gegenereerd.

Dit is slechts een deel van de ervaringen en mogelijkheden van Pancakeswap. De Dex kan ook ingezet worden in zogenaamde Syrup Pools. Deze zorgen dan voor groeiende beloningen. Een voorbeeld hiervan is Cake de token van Pancakeswap zelf. Door deze te houden in de Syrup Pool verdien je steeds meer bij. Het is een vorm van Staken.

Pancakeswap zorgt ervoor dat er geen tussenpersonen meer nodig zijn. Als je bereid bent je tokens een tijd te hoddlen kunnen de beloningen aanzienlijk oplopen. Pancakeswap wordt door de nieuwe mensen in crypto wel als zeer omslachtig ervaren. Neem je tijd om jezelf erin te verdiepen. Dit kan meer dan de moeite waard zijn.

Pancakeswap in de toekomst

De Binance Smart Chain groeit snel. Dit komt onder andere door de hoge fees die op Ethereum worden gevraagd en de snelheid waarmee de Chain werkt. In April 2021 werd via Binance bekend dat het platform om en nabij de 4.9 miljoen transacties op 1 dag had uitgevoerd. Dat komt neer op 3 keer het bedrag dat Ethereum ooit op 1 dag heeft beheerd.

Pancakeswap mag dat wel niet hetzelfde handelsvolume hebben als de grootste concurrenten Uniswap en Sushiswap.
Maar het is in korte tijd razend populair geworden ook gezien de relatief jonge leeftijd van Binance Smart Chain.

Als de gedecentraliseerde app van Binance (DAPP)-platform blijft groeien en meer gebruikers en ontwikkelaars aantrekken en de gaskosten van Ethereum hoog blijven is het zeer goed mogelijk dat Pancakeswap nog veel terrein gaat winnen in de nabije toekomst.