TRON (TRX)

Tron werd opgericht in 2017 door Justin Sun. Deze oprichting vond plaats midden in de bullrun van 2017. De ICO had dan ook in no time dik 70 miljoen dollar opgehaald. Sun was op dat moment een jonge ondernemer die pas net van school af was. Doordat er zoveel geld is binnengekomen bij de oprichting stond Tron direct op de kaart binnen cryptoland. Het behoort ook tot het rijtje populairste en bekendste cryptomunten vandaag de dag.
Het doel was in eerste instantie helder en overzichtelijk. Tron moest ervoor zorgen om grote volumes aan transacties te verwerken op een decentraal netwerk. Tron staat bekend om het feit dat het 2000 transacties per seconde kan verwerken. Vanaf 2018 werd Tron steeds meer gebruikt binnen een bepaalde markt. Namelijk die van content creators, Youtubers, gamers en ook artiesten. Dit is namelijk de manier om direct inkomsten te ontvangen zonder tussenkomst van centrale platformen. Iedereen die hun content luistert of bekijkt rekent daarmee rechtstreeks af. De marketing binnen Tron ging zich ook steeds meer richten op deze doelgroep.Daarom is het nu vooral in trek bij deze online niche economie.

De techniek

In eerste instantie is Tron gebracht als een ERC20-token. Hiermee werd het dus ontworpen om op de Ethereum blockchain te draaien. Daarbij behorend het Proof of stake. Het komt erop neer dat de transacties worden goed gekeurd door degenen met het grootste aandeel in het netwerk.
Toen later Tron werd verplaatst naar haar eigen blockchain werd in de basis vastgehouden aan dat concensus-algoritme. Het nieuwe protocol werd ontworpen als zogenaamd delegated Proof of stake. Delegatie staat hier voor niets minder dan een democratisch systeem. Wat houdt dit dan in? Tron bezitters kunnen hun tokens staken bij een node naar keuze die mag stemmen over de transacties. De Tron tokens die de bezitter daarvoor gebruikt worden voor 72 uur bevroren zodat de stemmende node ze kan benutten om zijn stake te bewijzen. De naam voor de nodes die mogen stemmen betreft Super Representives. In totaal zijn er 27 Super Representives. Deze zijn gekozen op basis van de grootte van het aantal Tron tokens die zij bezitten op de blockchain. De status van Super Representives is niet ongeschonden. Als je niet doet wat er gevraagd word kan hij of zij deze status dus ook weer makkelijk verliezen. Logischerwijs krijgt dan de volgende in rang met de meeste Tron tokens de titel Super Representives.
Voor het controleren van de transacties krijgen deze zogenoemde Super Representives Tron tokens uitgekeerd als beloning. En deze som word weer verdeeld onder de andere Super Representives, zodat die ook wat hebben aan het staken van hun Tron tokens.Het is goed bedacht, want goed gedrag word zo beloond.

Wie is de bedenker van Tron?

Zoals al eerder geschreven betreft dit Justin Sun. Hij is een bijzonder kleurrijk persoon die ook niet schuwt om Tron via sociale media onder de aandacht te brengen. Voordat hij met Tron aan de gang ging was hij werkzaam binnen Ripple.
Hij was vertegenwoordiger van het bedrijf in China, het land waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. Justin Sun zag het levenslicht in 1990 in de binnenlanden van China. Hij is daar ook opgegroeid. Later is hij voor zijn studie naar Beijing vertrokken. De school waar Sun op zat was er niet zomaar 1, deze was opgericht door niemand minder dan de oprichter van Alibaba Jack Ma. De universiteit heet Hupan. Sun heeft de brains mee en deze ingezet om de zwakheden die in zijn ogen Bitcoin nog vertoonde te verbeteren door het brengen van zijn eigen cryptocurrency. Ooit betaalde Sun maar liefst 4.5 miljoen dollar om te mogen lunchen met 1 van werelds bekendste zakenlieden Warren Buffet. Dit bod deed hij op een veiling voor een goed doel.

De USP van Tron

Zoals al eerder beschreven is Tron vooral gericht op de wereld van content creators. Doordat Tron hoge transacties binnen het netwerk kan dragen, Is het natuurlijk aantrekkelijk om Tron te gebruiken voor kleine transacties.
De transactiekosten zijn nihil. Je kunt bijvoorbeeld 0.10 cent overmaken naar de artiest waarvan je zijn of haar clip hebt bekeken op YouTube. Ik hoor je al denken… ja en dan wat is daar nou handig aan ?
Op dit moment zijn artiesten op YouTube afhankelijk van het platform wat deze aan hun betaald. Het is een gecentraliseerd model. Alle inkomsten bv reclame en abonnementen komen binnen bij Spotify of YouTube.
Deze bedrijven betalen dan de content Makers weer uit. Maar natuurlijk blijft er ook een groot deel aan de strijkstok hangen. Met Tron gaat dit peer to peer en hebben bedrijven als Spotify het nakijken. Je maakt dus als Fan direct een bedrag over naar de artiest zonder tussenkomst van een 3de partij. Deze transactie is mega snel en word gecontroleerd door duizenden nodes.

Waar kun je Tron kopen

Bij de meeste exchanges en brokers is Tron wel aan te schaffen. Hierna kun je het staken aanzetten waardoor je automatisch nog meer tokens vergaard. Verwacht er niet de wereld van maar op jaarbasis bij Bitvavo is dit toch zo’n 3 procent. Toch een mooie manier van passief inkomen.