Oekraïense president retourneert cryptowet naar parlement

President Volodymyr Zelensky was het alleen niet met een deel van de cryptowet eens, die eind vorige maand voor de tweede keer werd behandeld

Het kantoor van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een wetsvoorstel over cryptoregulering naar het parlement geretourneerd. Volgens een kennisgeving op de website van de president heeft Zelensky ervoor gekozen om het wetsvoorstel vanwege enkele bedenkingen niet in een wet om te zetten. In de berichtgeving werd uitgelegd dat de president wil dat het wetsvoorstel zodanig gewijzigd wordt dat de National Commission on Securities and Stock Market het primaire orgaan wordt dat de crypto-activa in het land beheert.

Het huidige wetsvoorstel geeft de crypto regulering mandaat namelijk aan het ministerie van Digitale Transformatie, terwijl de door effecten gedekte digitale activa onder de Nationale Commissie voor effecten en aandelenmarkten vallen. De Nationale Bank van Oekraïne zal daarnaast als de uitgever van de central bank digital currency (CBDC) dienen.

Als de door de president voorgestelde wijzigingen door worden gevoerd, dan zal enkel de Nationale Bank van Oekraïne haar rol in de CBDC uitgifte en toezicht behouden. Alle andere rollen worden dan aan de effecten toezichthouder toegewezen.

“De openbare rapporten van de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) stellen in het bijzonder dat bepaalde soorten virtuele activa, in hun economische essentie, eigenschappen hebben die kenmerkend voor financiële instrumenten zijn. De uitgifte van dergelijke soorten virtuele activa moet door regelgevers op de financiële markten gereguleerd worden, aangezien deze functie specifiek voor hen is”, aldus de website van de president.

De voorzitter vreesde tevens dat de oprichting van deze nieuwe voorgestelde organen kostbaar zou zijn.

De oprichting van een nieuw orgaan, zoals bepaald door deze wet, zal aanzienlijke uitgaven van de staatsbegroting vergen. Daarom stelt Volodymyr Zelensky voor om de regulering van de circulatie van virtuele activa onder de bevoegdheid van de nationale effecten- en beurscommissie op te nemen.”

Ondanks dat de tweede hoorzitting geslaagd was, betekent de terugkeer naar het parlement nu dat de wetgevers de voorstellen opnieuw zullen moeten herzien voordat ze wederom aan de president doorgestuurd worden. Oekraïne is tot nu toe een relatief vriendelijk land voor blockchain bedrijven geweest, en de door het ministerie van Digitale Transformatie voorgestelde wet zal de cryptosector van het land mogelijk nog aantrekkelijker maken.

De effecten toezichthouder uitte daarnaast haar bezorgdheid over de mogelijke betrokkenheid van het ministerie van Digitale Transformatie. De toezichthouder voerde daarbij aan dat het ministerie niet over de relevante expertise beschikt om met cryptoregulering om te gaan. De belangrijkste vraag is nu in welke richting de cryptoregulering in Oekraïne op zal gaan, of beter gezegd hoe lang het nog in een grijs gebied blijft hangen.

Naast de introductie van het wetsvoorstel aan het parlement (de Verchovna Rada) afgelopen zomer, hebben de Oekraïense wetgevers eveneens met lokale regelgevers samengewerkt om een reeks wetten te ontwikkelen die kunnen helpen crypto in het rechtssysteem te integreren.

The post Oekraïense president retourneert cryptowet naar parlement appeared first on Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Invesco Galaxy applies for Ether spot ETF

Asset managers keep pursuing digital asset products, as Invesco and Galaxy Digital allegedly filed for a spot Ethereum (ETH) exchange-traded fund (ETF) on Sept. 29.  Bloomberg...

Solana (SOL) breaks above key level but can bulls take advantage?

  Solana (SOL) price traded to above $20.00, hitting $20.50 after bouncing off $18.40 earlier this month. Can bulls take advantage of positive sentiment for Solana to...

Costo sells out of gold bars, but is it a better investment than Bitcoin?

Costco has made headlines this week after it rapidly sold out of gold bars. In times of economic uncertainty and rising inflation, it's no surprise...

Bitcoin ETFs: A $600 billion tipping point for crypto

A United States appellate court directed the Securities and Exchange Commission (SEC) in August to reassess its denial of Grayscale's application for a Bitcoin exchange...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo