Minister van Financiën wil dat Zimbabwanen investeren in Bitcoin, voor diaspora en tegen inflatie

Verschillende mensen gebruiken bitcoin voor verschillende doeleinden. Voor ontwikkelingslanden kan bitcoin meerdere doeleinden hebben, een daarvan is remittance, dit zijn overboekingen vanuit het buitenland terug naar familie in het land van herkomst. De Zimbabwaanse minister van Financiën moedigt daarom het gebruik van bitcoin aan.

Internationale overboekingen

In de hele wereld neemt het gebruik, de adoptie en de populariteit van bitcoin toe. Onder gewone burgers neemt de acceptatie in Afrika misschien wel het hardst toe. Mthuli Ncube, de Zimbabwaanse minister van Financiën, was onlangs in het DMCC Crypto-centrum in Dubai. Hier raakte hij geïnspireerd door oplossingen om de kosten van internationale boekingen te verlagen. Hij zei hierover:

‘Ik heb het DMCC CRYPTO CENTER in Dubai bezocht, een fascinerende incubatiehub voor cryptovaluta en betalingsoplossingen. Kwam oplossingen tegen die de kosten voor diaspora-overmakingen konden verlagen.’

Diaspora is de grootschalige verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld. Zo wonen er Zimbabwanen in Europa, Canada, etc. Volgens de Wereldbank heeft de diaspora in 2020 1,2 miljard dollar teruggestuurd. Hiervan bestaat 90 miljoen dollar uit transactiekosten.

Bron: wereldbank

Cryptocurrency in Zimbabwe

Dit is niet de eerste keer dat de minister van Financiën crypto steunde. Een paar jaar geleden spoorde Ncube burgers aan investeren in het begrijpen van opkomende innovaties zoals bitcoin. Daarnaast vertelde hij andere overheidsorganen dat ze naar Zwitserland moeten kijken, want zij investeren en begrijpen bitcoin.

Afgelopen week reageerde Victor Mapunga, CEO van Flexfintx, door te stellen dat Zimbabwe al veel blockchain en cryptocurrency start-ups huisvest. Ncube hoeft hiervoor niet per se naar het buitenland.

Bitcoin tegen inflatie

In landen als Zimbabwe kan bitcoin nog een andere functie vervullen, namelijk als bescherming tegen inflatie. Dat lees je ook terug in de reacties onder bovenstaande tweet.

In 1980 werd de Zimbabwaanse dollar ingevoerd, en totdat deze valuta in 2015 werd afgeschaft, was er constant inflatie. In totaal was de inflatie 6500%. In december 2007 kwam deze voor het gehele jaar 2007 uit op 66.000 procent, aldus overheidsbronnen. Onafhankelijke schattingen komen uit op een veel hoger percentage van ongeveer 150.000.

De inflatie kwam in februari 2008 uit op 165.000 procent en in juli 2008 meer dan twee miljoen procent (officieel cijfer, onafhankelijke economen spreken echter van het tienvoudige).

Heruitvinden van geld

Daarna werd het tijd voor een revaluatie van de munt. Op 1 augustus 2008 werden 10 nullen geschrapt, van 10 miljard naar 1 dollar. Nog geen vijf maanden later was er alweer een biljet van 500 miljoen dollar nodig.

Op 2 februari 2009 werd nogmaals een revaluatie doorgevoerd; ditmaal werden twaalf nullen geschrapt waardoor een biljoen oude dollars één nieuwe dollar waard werd.

In juni 2015 werd de Zimbabwaanse dollar afgeschaft. Voor 175 biljard Zimbabwaanse dollars kregen inwoners vijf Amerikaanse dollar. Het hoogste bankbiljet dat ooit gedrukt werd is het beroemde/beruchte biljet van 100 biljoen Zimbabwaanse dollars. Vanaf dat moment werd de US-dollar het dominante betaalmiddel in Zimbabwe.

 

Na een decennium van dollarisering, heeft Zimbabwe in 2019 de Zimbabwaanse dollar opnieuw ingevoerd. De lokale munt is nog steeds niet stabiel. Je zou bijna willen voorstellen dat Zimbabwe de route van El Salvador volgt. Wat heeft het land op monetair gebied nog te verliezen (behalve steun van IMF/wereldbank en elke andere organisatie die tegen bitcoin is).

The post Minister van Financiën wil dat Zimbabwanen investeren in Bitcoin, voor diaspora en tegen inflatie appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

U.S. lawmakers want SEC to ‘immediately’ approve applications for a Spot Bitcoin ETF

Four House Reps. wrote a letter to SEC Chair Gary Gensler on Wednesday. They dubbed Spot Bitcoin ETF "indistinguishable" from Crypto Futures ETF. Bitcoin is still trading...

Hashkey HK opens AVAX trading with $1M portfolio requirement

Hong Kong crypto exchange Hashkey, the first to receive a retail crypto license in the Special Administrative Region (SAR), will open Avalanche (AVAX) trading on...

How AI is changing crypto: Hype vs. reality

In the latest Cointelegraph Report, we sought to find out the real value AI brings to the crypto industry beyond the hype surrounding the technology....

US House committee leadership threatens to subpoena SEC over FTX docs

Rep. Patrick McHenry, who chairs the United States House Financial Services Committee, has suggested that he may try to subpoena the Securities and Exchange Commission...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo