Ex-Monero developer op beschuldiging van fraude gearresteerd

Riccardo Spagni, die Monero in 2019 verliet, zit momenteel in Amerikaanse hechtenis in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Zuid-Afrika

Er is geen verband tussen de arrestatie van Spagni en de Monero cryptomunt gelegd

De Amerikaanse autoriteiten hebben Riccardo Spagni, een voormalige hoofddeveloper van Monero (XMR), op beschuldigingen aangehouden waarvan is aangetoond dat ze geen verband met zijn rol bij de op privacy gerichte munt houden.

Volgens de documenten van de United States District Court voor het Middle District van Tennessee, werd de ex-Monero beheerder op verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering aangehouden, die wil dat Spagni aan de hand van de beschuldigingen uitgeleverd wordt, die met fraude die tussen 2009 en 2011 gepleegd werd verband houden.

De US District Court vaardigde het bevel op 20 juli 2021 uit, waarbij de US Marshals Spagni op dezelfde dag nog onderschepten terwijl ze in een privéjet naar Los Cabos, Mexico zaten.

De aantijgingen tegen Spagni

Volgens de gerechtelijke documenten werkte Spagni als IT-manager voor Cape Cookies, een functie die hij naar verluidt gebruikte om op frauduleuze wijze 1.453.561,47 Rand (ongeveer 85.110 euro) betaald te krijgen. De fraude beschuldigingen hebben betrekking op valse facturen, BTW-nummers en bankrekeninggegevens.

“SPAGNI werd in de Western Cape Regional Court van Kaapstad aangeklaagd voor fraude en andere aanklachten die uit deze feiten voortvloeien”, vertelt het document. “Hij pleitte niet schuldig aan de aanklachten te zijn, en het proces werd vervolgens tegen hem gestart. Er werd alsmede bewijs tegen hem gepresenteerd, maar SPAGNI verscheen niet voor de rechtbank.”

De ex-werknemer van Cape Cookies zou sinds 19 april 2021 op de Zuid-Afrikaanse lijst van gezochte personen staan, toen de Magistrate Court van het district van Kaapstad een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. Met dit formeel verzoek van Zuid-Afrika zou het kantoor van de Amerikaanse procureur-generaal een arrestatiebevel hebben uitgevaardigd.

Hij zit nu in hechtenis in de Verenigde Staten, dit in afwachting van de uitleveringsprocedure. De rechtbanken werden geadviseerd om een borgtocht te weigeren, aangezien Spagni als een persoon met een potentieel vluchtrisico beschreven wordt.

Als hij aan Zuid-Afrika uitgeleverd wordt, dan kan hij bij een veroordeling een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar krijgen.

The post Ex-Monero developer op beschuldiging van fraude gearresteerd appeared first on Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo