De jacht op BitConnect oprichter gaat door na laatste SEC beschuldigingen

De hoogste financiële toezichthouder in de Verenigde Staten heeft een civiele rechtszaak tegen de oprichter van BitConnect aangespannen, die een rol in een 2 miljard dollar crypto scam gespeeld zou hebben

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Satish Kumbhani aangeklaagd, de oprichter van BitConnect wiens verblijfplaats onbekend is. Kumbhani zou bij een frauduleus aanbod van effecten betrokken zijn geweest waarmee het bedrijf 2 miljard dollar ophaalde. De beschuldigde verkocht gedurende 2017 niet-geregistreerde effecten die aan het leningsprogramma van het bedrijf verbonden waren, dit al volgens documenten die bij een federale rechtbank in New York zijn ingediend.

Lara Shalov Mehraban van het regionale kantoor van de SEC in New York merkte op: “We beweren dat deze beklaagden miljarden dollars van retailbeleggers van over de hele wereld hebben gestolen door hun interesse in digitale activa te exploiteren.”

De Indiase burger overtrad volgens de SEC daarmee de investeerdersbescherming regels. De zaak tegen de leidinggevenden van het platform en een extern bedrijf genaamd Future Money is een langdurige kwestie geweest. Eind mei werden er in totaal vijf mensen aangeklaagd die bij het plan betrokken waren door misleidende getuigenissen op YouTube te plaatsen.

De laatste actie komt drie jaar nadat de crypto-uitwisseling en het uitleenplatform, na waarschuwingen van diverse staatsautoriteiten in de Verenigde Staten, in januari 2018 alle operaties staakten. De crypto-uitwisseling heeft naar verluidt ook te maken gehad met denial-of-service (DoS) aanvallen.

De federale toezichthouder is van plan om de slinks verkregen fondsen van de zwendel, die particuliere beleggers goede rendementen beloofde, terug te vorderen. Het leidende personeel van het bedrijf verzekerde de investeerders namelijk dat de volatiliteit software handelsbot van het platform een rendement van wel 40% per maand op zou kunnen opleveren. De investeerders werden verder een 3.700% winst op jaarbasis in ruil voor de investering beloofd.

Glenn Arcaro, de voormalige directeur en promotor van het bedrijf, werd al voor fraude aangeklaagd en pleitte gisteren schuldig. Arcaro en zijn bedrijf Future Money verdienden ongeveer 24 miljoen dollar aan verwijzingscommissie. Hij heeft sindsdien de opdracht gekregen om de investeerders van het inmiddels ter ziele gegane cryptoplatform ter waarde van een bedrag van 24 miljoen dollar terug te betalen.

Kumbhani trad van zijn kant als de Amerikaanse promotor van het cryptoplatform op toen het nog operationeel was. De SEC beschuldigt Khumbhani en andere partijen ervan het geld van investeerders door te hebben gesluisd en voor persoonlijk gebruik te hebben gebruikt. Een persbericht van de SEC voegt eraan toe dat de scam een gecoördineerd plan was en dat er wereldwijd nog andere promotors bij betrokken waren.

The post De jacht op BitConnect oprichter gaat door na laatste SEC beschuldigingen appeared first on Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Coinbase narrows subpoena, wants Gensler’s emails during time as SEC Chair

Coinbase initially demanded a subpoena into Gary Gensler’s private communications before his time as SEC Chair but has changed tactics in its latest letter to...

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo