Weekendcolumn: Ongekende bitcoin vraag zet beschikbare voorraad onder druk

Vandaag gaan we naar een aantal interessante grafieken kijken. Er is momenteel namelijk een hele opvallende marktdynamiek gaande. De prijs van alles wordt bepaald door vraag en aanbod. Omdat er bij bitcoin veel on-chain data beschikbaar is kunnen er mooie analyses gemaakt worden. Wat we zullen gaan zien is dat er een ongekende vraag is die de beschikbare voorraad onder druk zet.

De grafieken

Wat zien we hier?
De grafiek geeft de liquid inventory ratio weer. Je ziet dat de paarse lijn naar beneden loopt. Dit betekent dat de liquiditeit aan de verkoopzijde momenteel veel lager is in verhouding tot de vraag. We kunnen waarnemen dat deze ratio een historisch dieptepunt heeft bereikt.

Simpel gezegd: Er is veel meer vraag dan dat er bitcoin voor sale zijn, wat dus een prijsopdrijvend effect heeft. De liquiditeitsvoorraad van Bitcoin is gedaald tot het laagste niveau ooit. Met de vraag op recordniveaus en een afnemend aanbod zou de beschikbare voorraad Bitcoin slechts zes tot twaalf maanden aan vraag kunnen dekken. Dit duidt op potentieel hogere prijzen in de toekomst als gevolg van de krapte.

Hoe wordt de liquid inventory ratio berekend?

Je pakt eerst de totale voorraad aan de verkoopzijde. Deze neemt steeds verder af zoals je ziet in de onderstaande grafiek. Aan de aanbodzijde is de beschikbare bitcoin afgenomen tot 2,5 miljoen van een hoogtepunt van 3,5 miljoen in maart 2020.

Vervolgens kijk je naar de vraag van accumulatie adressen. Dit zijn adressen die alleen Bitcoin ontvangen en nooit uitgeven. Er is sprake van een recordhoge vraag, zoals blijkt uit recordhoge instromen naar accumulatie adressen (grafiek hier beneden).

De berekening is dan als volgt:

Deze ratio is geen statisch gegeven maar verandert continu.
Het is super interessant om de dynamiek tussen stijgende prijzen en sell side liquidity in de gaten te houden. Dit is namelijk hoe een markt werkt.

Als veel mensen iets willen kopen en er maar weinig van beschikbaar is, stijgt de prijs omdat mensen bereid zijn meer te betalen om het te krijgen. Omgekeerd, als er veel van iets beschikbaar is maar weinig mensen het willen kopen, daalt de prijs omdat verkopers hun prijzen moeten verlagen om kopers aan te trekken. Zo reguleren vraag en aanbod samen de prijs op de markt.

Uiteindelijk zullen hogere bitcoin prijzen gaan leiden tot meer beschikbaar aanbod. Zo zagen we afgelopen week bijvoorbeeld dat er hele oude coins (uit 2010) in beweging kwamen.

Een vroege bitcoin miner verplaatste 2000 bitcoin. Deze coins zijn in 2010 gemined. De Bitcoin werden allemaal verzonden naar een enkel nieuw adres. Het patroon van de transacties suggereert dat deze munten werden verkocht via een OTC (over-the-counter) desk.

We zullen meer coins van lange termijn houders (coins die langer dan 6 maanden vast staan) on-chain gaan zien bewegen zodra de prijs toeneemt. De vraag is echter hoe de vraagzijde eruit zal zien. Mijn verwachting is dat er een vloedgolf aan kapitaal (vraag) richting bitcoin zal stromen. Iedereen vraagt zich natuurlijk af: Hoe hoog zullen we deze cycle gaan?

Niemand heeft het antwoord maar we hebben allemaal vast wel een target in ons hoofd waarop we een deel van onze holdings willen gaan verkopen.


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

All Dutch and English crypto news!

Stolen Poloniex Ether worth $53M never made it back to the exchange

The Poloniex hacker moved over 17,800 Ether (ETH) from six different wallets into a single Tornado Cash address. News Own this piece of crypto history Collect this article...

Welke impact heeft de vete tussen de CEO’s van Ripple & Tether op de cryptomarkt? 

De CEO van Tether, Paolo Ardoino, heeft Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, beschuldigd van het verspreiden van FUD over USDT, de stablecoin van Tether....

Bitcoin ‘guardrail’ gets stronger at $60K as bulls brace for macro data

BTC price moves become increasingly erratic in the hours leading up to a slew of U.S. macroeconomic data prints after Bitcoin bulls fail to flip...

Econoom verwacht ‘extreme rally’ voor crypto en aandelen

Henrik Zeberg, een beroemde econoom, verwacht een “extreme rally” voor crypto en aandelen. De bullmarkt is volgens Zeberg nog niet voorbij en hij denkt dat...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo