Wordt Ethiopië een belangrijke speler voor Bitcoin? Wel als het aan China ligt

Crypto mining is een controversiële business in China. De overheid is er niet dol op en dat betekent in de regel dat het leven van miners zuur wordt gemaakt. Volgens de Amerikaanse krant Bloomberg zoeken deze miners andere plekken om vanuit te opereren, waaronder Ethiopië. Maar ook dit Afrikaanse land is niet zonder risico.

Ethiopië heeft net als China een verbod op de handel in cryptocurrency, maar het land legaliseerde de Bitcoin-mining in 2022.

Veel miningbedrijven in Ethiopië zijn Chinees

Volgens Bloomberg komen 19 van de 21 bedrijven die minen in Ethiopië van het Chinese vaste land. Deze bedrijven worden aangetrokken door de goedkope elektriciteit van Ethiopië, waarvan 92% door waterkracht wordt geleverd. Dat klinkt als een utopie, maar besef wel dat bijna de helft van alle Ethiopiërs geen toegang heeft tot elektriciteit.

Daarnaast is het gematigde klimaat in Ethiopië gunstig voor mining. Vergelijk dit met Texas, waar de Amerikaanse miningindustrie zit, hier zijn de temperaturen vaak heel hoog waardoor het koelen van de machines veel kost.

Bloomberg schrijft ook dat sommige miningbedrijven zich voordoen als een ander type bedrijf, zoals fabrieken of landbouwprojecten, om toegang te krijgen tot elektriciteit zonder officiële goedkeuring van Ethiopië voor het minen van Bitcoin.

Grootste voordelen voor Bitcoin mining

De drie belangrijkste redenen voor Bitcoin mining in Ethiopië zijn dus:

  • Gunstige regelgeving, Bitcoin mining is legaal.
  • Goed klimaat waardoor er minder gekoeld hoeft te worden dan elders op de wereld.
  • Het grootste voordeel is dat de energie goedkoop is, bijkomend voordeel is dat de energie ook nog eens duurzaam opgewekt wordt.

Risico’s van Ethiopië

Je mining bedrijf verhuizen naar Ethiopië kent ook risico’s. Zo heeft bijna de helft van de Ethiopische bevolking geen toegang tot elektriciteit. Dit kan leiden tot spanningen met de lokale bevolking.

Daarnaast is er het risico van politieke onrust. In Iran en Kazachstan werden soortgelijke operaties in het verleden stopgezet na plotselinge beleidswijzigingen van de regering.

All Dutch and English crypto news!

BAYC co-creator Greg Solana takes up reins as Yuga Labs CEO

Solano said he wants to prioritize the utility of Bored Ape Yacht Club NFTs and recreate a space for the “magic and crazy shit” that...

Sam Bankman-Fried is back in court, waives conflict of interest for lawyers

Lawyers Marc Mukasey and Torrey Young will represent the former FTX CEO through his sentencing on March 28, while Christian Everdell and Mark Cohen are...

Polygon and StarkWare unveil Circle STARKs to streamline Zk Proofs

Polygon Labs and StarkWare collaborate on Circle STARKs for ZK rollups. Circle STARKs promise faster, cheaper transactions for layer-2 networks. The joint effort signifies a commitment to...

Lido adds support for 1inch as withdrawal aggregator

Lido has announced support for 1inch as a withdrawals aggregator. 1inch will allow ETH stakes to skip the withdrawal queues with instant swaps between staked Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo