Wie ben jij? Polygon ID kan je daar in ieder geval niet bij helpen

Polygon, bekend van de crypto Matic, heeft een identificatiedienst genaamd Polygon ID gelanceerd vandaag. Hiermee kunnen apps die op de blockchain gebouwd zijn informatie van gebruikers verifiëren zonder dat ze inzicht krijgen in deze informatie.

Dat klinkt futuristisch: zonder de informatie in te hoeven zien, kunnen bedrijven toch weten dat jij jij bent en dat je toegang mag hebben tot je account. Wordt hiermee een van de grootste beloftes van blockchain ingelost?

Polygon ID wordt meteen gebruikt

Er zijn nu al apps en op crypto- en NFT gebaseerde projecten die gebruik maken van Polygon ID. Een van deze bedrijven is Kaleido, zij bouwen gespecialiseerde blockchains voor bedrijven en maken hierbij gebruik van de techniek van Polygon.

Ook Fractal maakt direct gebruik van Polygon ID. Fractal levert tools aan gamedevelopers die games willen ontwikkelen op de blockchain. Denk aan wallet-integraties tussen blockchains en videogames, waardoor crypto en NFT’s verhandeld kunnen worden.

Collab.Land heeft ook laten weten gebruik te maken van Polygon ID. In zijn eenvoudigste vorm is Collab.Land een bot voor op Discord of Telegram. Het biedt een scala aan opdrachten die iets met crypto te maken hebben, denk aan het verbeteren van groepsdynamiek, of het delen van openbare adressen en het slaan van nieuwe tokens.

Deze drie bedrijven zien wel wat in het privé houden van identiteitsgegevens, maar je toch kunnen identificeren.

Bewijs van geen kennis

Polygon ID behoudt privacy op de blockchain door gebruik te maken van zero-knowledge proofs, die gegevens kunnen authenticeren terwijl ze versleuteld en verborgen blijven voor de verifiërende partij.

Zero-knowledge-technologie is een vorm van cryptografie waarvan veel wordt verwacht, omdat het de noodzaak voor individuen elimineert om routinematig persoonlijke informatie aan verschillende websites of online applicaties te verstrekken. Deze vooruitgang wordt al lang gezien als een belangrijke potentiële use-case voor blockchains.

Hoe kan Polygon ID gebruikt worden?

Polygon ID kan nuttig zijn voor compliance-afdelingen. Elk bedrijf dat crypto verkoopt, of de handel hierin faciliteert, moet een know your customer (ken je klant) beleid hebben. Zeker gecentraliseerde exchanges zoals Coinbase en Binance worden snel op de vingers getikt als die niet in orde is.

Regeringen en banken zijn maar al te bang dat er geld wordt witgewassen, of dat er crypto en geld gaat naar partijen waar zij het niet mee eens zijn. Polygon ID werkt samen met de wallet van Polygon.

Volgens het bedrijf kan de nieuwe Polygon ID-toolset door ontwikkelaars ‘worden gebruikt om functies zoals een verbeterde gebruikersinterface voor aanmelding te bouwen, te helpen bij naleving van de regelgeving, de identiteit van gebruikers te verifiëren en de toegangscontrole tot bepaalde gebieden of functies te beperken via token-gating.’

Dat laatste is interessant, dat je alleen als je een bepaalde token in je wallet hebt, en dit kan aantonen, je toegang hebt tot bijvoorbeeld een website of handelsmogelijkheden.

Koers Matic heeft nog niet gereageerd

Op de website valt verder te lezen:

‘Polygon ID maakt compliance mogelijk voor zowel web2- als web3-industrieën, wat het regelgevingskader versterkt door middel van KYC/AML-controles. De herbruikbaarheid en zelf-soevereiniteit van inloggegevens verlaagt de kosten, tijd en complexiteit van het onboarden van gebruikers en gebruikersverificatie.’

We zijn benieuwd of de koers van Matic, de coin van Polygon hierdoor een boost krijgt. Vooralsnog is het rustig op dat front.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

FTX EU launches withdrawal website to pay back European users

The European arm of FTX, FTX EU has launched a website to allow European customers to submit withdrawal requests. It comes nearly five months after the...

Russia talks up prospects of BRICS countries developing new currency

A new world order could be emerging as economic powerhouses increase their efforts to distance themselves from US dollar hegemony. According to reports, a top Russian...

Australian ‘Big Four’ bank ANZ halts cash withdrawals from many branches

ANZ, one of Australia's "Big Four" banks, will cease facilitating withdrawals and deposits from a number of its Australian branches as it looks to push...

‘Biased, deceptive’: Center for AI accuses ChatGPT creator of violating trade laws

The Center for Artificial Intelligence and Digital Policy (CAIDP) has filed a complaint with the United States Federal Trade Commission (FTC) in an attempt to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo