Welk effect heeft de Bitcoin halving op altcoins? 

Met de Bitcoin halving om de hoek rijst de vraag: zal de toekomstig verwachte prijsstijging van Bitcoin ook een positief effect hebben op altcoins? Historisch gezien heeft de Bitcoin halving een “halo-effect” gehad op altcoins, waarbij investeerders hun interesse en investeringen in alternatieve cryptocurrencies vergroten. Maar zal deze trend zich herhalen?

Banner BTC Halving 2

Wat is dat halo-effect eigenlijk?

Het halo-effect is een fenomeen waarbij de waarneming van bepaalde eigenschappen van een persoon, product of entiteit invloed heeft op de perceptie van andere eigenschappen. In de crypto-industrie kan het halo-effect een belangrijke rol spelen bij de perceptie van bijvoorbeeld digital assets zoals Bitcoin. Als een cryptocurrency bijvoorbeeld wordt geassocieerd met een bekend of gerespecteerd figuur uit de industrie, dan kan dit mogelijk positieve invloed hebben op het image van een asset.

Minder inflatie dan goud

Naast het verminderen van de rewards voor miners, betekent de Bitcoin halving ook een halvering van de inflatie op het Bitcoin-netwerk. Met een verwachte inflatie van minder dan 1% per jaar na de halving, zal Bitcoin voor het eerst een inflatieniveau bereiken dat lager is dan die van goud, waardoor het zijn positie als digitaal goud in 2024 nog meer versterkt. Tezamen met de Bitcoin ETF, die wordt gezien als de officiële beursgang van Bitcoin, lijkt de financiële wereld klaar te zijn voor een nieuwe en digitale versie van goud. Speelt hier het halo-effect weer een rol?

Twee mogelijke scenario’s 

Er zijn kunnen zich in de komende periode twee hoofdscenario’s voordoen. Ten eerste kan de stijging van de Bitcoin-koers weer nieuwe investeerders aantrekken in de crypto-markt, wat op zijn beurt weer zou kunnen leiden tot een algemene stijging van de altcoin-prijzen. Mocht deze algemene stijging plaatsvinden, dan zouden we mogelijk een nieuwe altseason tegemoet gaan. Aan de andere kant zouden investeerders Bitcoin kunnen beschouwen als een veiligere optie en hun investeringen consolideren. Mocht dit het geval zijn, dan kan het ook zo zijn dat altcoins voor een langere periode achter blijven op de de procentuele stijgingen van Bitcoin.

Zelfreinigend mechanisme van Bitcoin halving

Sommigen beschouwen de Bitcoin halving als een zelfreinigend mechanisme voor Bitcoin-mining. Door de halving worden inefficiënte miners uit de markt gedrukt, waardoor miningbedrijven gedwongen worden om naar goedkopere, duurzame energiebronnen te zoeken. We schreven hier al over in dit artikel. Dit heeft geleid tot een groenere Bitcoin mining-operatie, met meer dan 50% van de energiemix die duurzaam wordt opgewekt.

Prettige halving!

Of de halving zal zorgen voor een boom of een neergang van altcoins blijft nog te zien. Maar één ding is zeker: het is een cruciaal moment in de evolutie van de crypto-markt en het monetaire beleid van Bitcoin. Wij van BLOX wensen iedereen een prettige halving, en we hopen van harte dat je dit moment viert! Het vindt ten slotte maar eens in de vier jaar plaats. 

All Dutch and English crypto news!

Crypto insiders anxious and divided as spot Ether ETF decision date looms

Currently, betting markets indicate a 61% chance of U.S. spot Ether ETF approval, up from less than 11% just a few days ago.

4 reasons why Bitcoin was a buy below $70K

Technical chart patterns suggest that Bitcoin could see more upside momentum in the following weeks, mirroring previous bull cycles.

Shiba Inu whales lijken weer te ontwaken: Nieuw begin voor SHIB rally? 

De Shiba Inu (SHIB) markt staat op het punt van een mogelijke doorbraak nu de walvissen weer actief worden en grote hoeveelheden SHIB verplaatsen. Deze...

Vitalik Buterin stresses AI risks amid OpenAI leadership upheaval

Vitalik Buterin calls superintelligent AI "risky" amid leadership upheavals at OpenAI, stressing the need for caution and decentralization in AI development.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo