Weekendcolumn: Wat nou als je in het internet zelf zou kunnen investeren?

Investeren in Bitcoin wordt vaak vergeleken met investeren in het internet in de jaren negentig. Ze vertegenwoordigen beide baanbrekende technologische innovaties die het potentieel hebben om verschillende aspecten van ons leven te revolutioneren.

Bitcoin staat nog in de kinderschoenen net als het begin van het internet in de jaren negentig. In de begin dagen van het internet was er veel twijfel en onzekerheid over het potentieel ervan. We zien hetzelfde terug bij Bitcoin. Het is een relatief nieuwe techniek die zich steeds verder ontwikkelt. Uiteindelijk heeft het tijd nodig om het volledige potentieel te bereiken. Je kunt niet morgen ineens de reserve valuta van de wereld zijn.

Het internet transformeerde onze manier van communiceren, handelen en het delen van informatie. Het veranderde zowel de manier waarop wij toegang hebben tot informatie, als hoe wij deze delen. Door bestaande belemmeringen weg te nemen zorgde het voor meer toegankelijkheid. Dit maakte wereldwijde verbinding mogelijk.

Bitcoin heeft het potentieel om onze manier van bankieren, wereldwijde betalingen en E-commerce te veranderen. Het introduceert het concept van gedecentraliseerde digitale valuta. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor grenzeloze transacties (zonder tussenkomst van een derde partij) en financiële inclusie. Iedereen kan deelnemen aan het netwerk, niemand wordt buitengesloten. Bitcoin is het enige geldsysteem ter wereld dat geen tegenpartijrisico heeft om aan te houden en over te dragen. Bitcoin betekent volledig eigendom van geld, zowel in opslag als overdracht. Niemand kan voorkomen dat je het in bezit hebt. Niemand kan voorkomen dat je het uitgeeft.

Beide technologieën vormen een uitdaging voor traditionele systemen en bieden gedecentraliseerde alternatieven. Bitcoin biedt een alternatief voor het fiatgeld dat door overheden wordt uitgegeven.

Net als het internet wordt de waarde van Bitcoin bepaald door het netwerkeffect. Naarmate meer mensen Bitcoin gaan gebruiken wordt het netwerk waardevoller. Dit trekt meer deelnemers, wat vervolgens weer verdere acceptatie stimuleert. Deze positieve terugkoppeling kan leiden tot exponentiële groei en wijdverspreide acceptatie.

Willy Woo, een bekende Bitcoin analyst op twitter, zei hier in Oktober 2022 nog het volgende over:  

“Voor Bitcoin duurde het 6 maanden om 1000 gebruikers te krijgen; 5 jaar om 1 miljoen gebruikers te vinden.

Vandaag, 13,8 jaar na de oprichting, heeft het meer dan 300 miljoen gebruikers, 4% van de wereld. Met het huidige groeitempo zullen er in de komende 3 jaar 1 miljard gebruikers komen. Dat is 12% van de wereld.

in Februari 2021 had Bitcoin ongeveer hetzelfde aantal gebruikers als het internet in 1997. Maar Bitcoin groeit sneller.”

Het internet is het grootste en bekendste TCP/IP-netwerk. TCP/IP is een open-source protocol (basislaag) voor het koppelen van gegevens dat op internet wordt gebruikt om computers en andere apparaten gegevens te laten verzenden en ontvangen. Op deze basislaag kunnen applicaties worden gebouwd.

Open source betekent dat niemand de eigenaar kan zijn van de basislaag. In de jaren negentig was er geen manier om rechtstreeks te investeren in TCP/IP, behalve door het kopen van programma’s die er gebruik van maakten of het starten van een bedrijf om er software mee te bouwen. Je kunt uiteindelijk dus wel eigenaar zijn van de toepassingen en technieken die op deze laag worden gebouwd.

Bitcoin is twee dingen: het is een digitale munteenheid en het is het wereldwijde betalingsnetwerk waarmee men die munteenheden verstuurt en ontvangt. Zowel de munteenheid als het betalingsnetwerk hebben dezelfde naam: Bitcoin. 

Bitcoin is vergelijkbaar met het TCP/IP.  Bitcoin geeft een investeerder de kans om een deel van de basislaag van de technologie te bezitten. Het zou vergelijkbaar zijn met de basislaag van het internet. Je profiteert daarbij direct van alle innovaties die bovenop deze laag worden gebouwd. Denk hierbij aan bedrijven als Google en Amazon. De innovaties van deze partijen maakten de basislaag van het internet veel waardevoller en belangrijker. Alleen hoef je bij Bitcoin niet de juiste bedrijven te kiezen. Je bent namelijk eigenaar van het hele protocol.

Early adopters van het internet, zoals Amazon, Google en Microsoft, profiteerden aanzienlijk naarmate de technologie volwassen werd. Net zoals weinig mensen begin jaren ’90 de kracht van het internet begrepen, begrijpen weinig mensen nu de  kracht van Bitcoin.


Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt hem daarnaast volgen via zijn gratis nieuwsbrief op substack.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin whale watching is ‘useless’ for information — Traders

Bitcoin whale watching is “good for social media” but not for valuable analysis, according to traders.

Binance co-founder beseeches Elon Musk to address cryptocurrency scams on X

According to Yi He, “a significant amount of money” was lost when X.com users were tricked by an impersonation scam.

Musk promises ban on Apple, Greenpeace calls for Bitcoin’s PoS, and other news: Hodler’s Digest, June 9-15

Elon Musk threatens to ban Apple devices if they integrate with ChatGPT, Greenpeace calls for a shift in Bitcoin’s consensus mechanism, and more.

Whale Activity Propels Rebel Satoshi (RECQ) Presale Amid Slumping Prices for Polygon (MATIC) and Arbitrum (ARB)

TLDR Despite a recent surge, experts have an overall bearish outlook on Polygon (MATIC). Arbitrum (ARB) dipped slightly over the past few days. Experts have begun to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo