Week van de waarheid: EU mogelijk richting recessie

De economische vooruitzichten voor de Europese Unie worden er met de dag minder op. Waar eerder deze maand de euro al op gelijke hoogte met de dollar kwam, duwen het mogelijke uitblijven van Russische gasleveringen aan Duitsland, de Italiaanse schuldenberg en de recordinflatie het continent mogelijk richting een recessie.

De Europese Centrale Bank zit in het nauw

Steeds meer economen maken zich zorgen over het vermogen van Christine Lagarde, advocaat van beroep en geen econoom, om Europa uit de penibele situatie te redden. Volgens Bas van Geffen, strateeg bij Rabobank, kan het voor de Europese Centrale Bank (ECB) lastig worden om met de nieuwe strategie zijn geloofwaardigheid te behouden.

Het huidige plan is namelijk om met een nieuwe tool de “fragmentatie” tussen Noord- en Zuid-Europese obligaties tegen te gaan. De rente van de zwakkere Zuid-Europese broeders loopt op ten opzichte van Noord-Europa en dat maakt de situatie er voor hen niet beter op. De ECB hoopt daar nu met gerichte monetaire expansie verbetering in te brengen.

Effectief betekent dit dat de ECB voor Zuid-Europese landen met steunpakketten komt om daar de rente kunstmatig naar een lager niveau te krijgen. “Veel succes met het uitleggen dat je de monetaire duimschroeven aandraait, als je elders in Europa een nieuwe tool lanceert om assets op te kopen” aldus Bas van Geffen tegenover Telegraph.

Italiaanse rente schiet omhoog

Investeerders maken zich zorgen dat de Italiaanse economie het risico loopt om vanwege de hoge leenkosten over de kop te gaan. De afgelopen weken verloor de Milanese aandelenmarkt miljarden en schoot de rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties naar 3,4 procent. Slechts 12 maanden geleden was de rente op Italiaanse staatsobligaties nog 0,7 procent.

De nieuwe ’tool’ van de ECB maakt het voor de centrale bank mogelijk om meer assets te kopen van landen die met de grootste rentestijgingen geconfronteerd worden. Bovenstaande grafiek toont de problemen voor de Italiaanse obligaties ten opzichte van Duitsland. Om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen, wil de ECB gericht ingrijpen. Het is echter de vraag hoe lang de markt dat nog voor lief neemt.

Als we naar de koers van de euro kijken ziet het er in ieder geval niet goed uit voor de ECB. Het is nog maar de vraag hoe ver die zal zakken. Het probleem is dat de ECB weinig andere opties heeft, omdat het omvallen van een economie als die van Italiƫ in potentie een nog groter probleem is.

Wat betekent dit voor bitcoin?

De inflatie in de Eurozone is momenteel nog hoger dan tijdens de afgelopen financiƫle crisis. Daarnaast speelt het probleem dat de Nord Stream 1 pijpleiding van Rusland naar Duitsland op dit moment gesloten is voor onderhoud en dat de gasleveringen daarna ook uitblijven. Vladimir Putin lijkt daarmee sterke kaarten in handen te hebben om de Europese Unie in een recessie te duwen.

Alles bij elkaar heeft de ECB straks waarschijnlijk te dealen met recordinflatie, een Italiaanse schuldencrisis en een enorm energietekort voor Duitsland vanwege het uitblijven van Russische gasleveringen.

Veel ruimte om de rente te verhogen lijkt de ECB op dit moment niet te hebben, wat in eerste instantie een ‘positieve’ ontwikkeling lijkt voor bitcoin. Het is echter de vraag wat er met onze euro gaat gebeuren. Als de rente langdurig op dit niveau blijft, waar het er op dit moment wel naar uitziet, dan kan dat catastrofale gevolgen hebben voor het europroject.

All Dutch and English crypto news!

Cross-chains in the crosshairs: Hacks call for better defense mechanisms

2022 has been a lucrative year for hackers preying on the nascent Web3 and decentralized finance (DeFi) spaces, with more than $2 billion worth of...

Is it foolish to expect a massive Ethereum price surge pre-and-post Merge?

Ether's (ETH) impressive 85% gain in the past thirty days will have surprised even the most bullish investors and it makes the $800 range seen...

Over 1,900 block-producing nodes in the Solana ecosystem, new report reveals

Solana released its first ever, 'Validator Health Report' which revealed information on its network operators. According to the report the network has over 1,900 block-producing...

Gala is announcing a partnership with Stick Figure Productions to distribute Four Down on the Blockchain

Jackson, WY, USA, 11th August, 2022, Chainwire Gala, one of the leading innovators in blockchain gaming and music, has announced the launch of Gala Film. This...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo