Wat zijn NFT’s (Non Fungible Tokens)

Wat je ook van ze vindt, de NFT heeft zeker voor een plons gezorgd. Sinds die verkoop van $ 69,3 miljoen de krantenkoppen haalde, was het groot nieuws. En hoewel sommigen debatteren over de levensduur van het fenomeen (de markt heeft de laatste tijd een neerwaartse wending genomen), zijn anderen ervan overtuigd dat ze hier zullen blijven. Weet je niet zeker waar we het over hebben? Lees verder.

Onze gids legt alles uit wat je moet weten over NFTs, inclusief wat ze zijn, hoe ze werken, waarom ze enige controverse hebben veroorzaakt en hoe je erbij betrokken kunt raken. Je kunt hier onze favoriete NFT illustraties bekijken. En als je besluit er zelf een te maken, zorg er dan voor dat je deze briljante software voor digitale kunst gebruikt.

Wat zijn NFTs (Non Fungible Tokens)

Een NFT is in wezen een verzamelbaar digitaal bezit, dat waarde heeft als een vorm van cryptocurrency en als een vorm van kunst of cultuur. Net zoals kunst wordt gezien als een waardebelegging, zo worden NFTs nu ook gezien. Maar hoe?

Laten we eerst de term opsplitsen. NFT staat voor non fungible token – een digitaal NFT token dat een soort cryptocurrency is, net als Bitcoin of Ethereum. Maar in tegenstelling tot een standaardmunt in de Bitcoin blockchain, is een NFT uniek en kan deze niet op dezelfde manier worden ingewisseld (vandaar niet fungeerbaar).

Dus wat maakt een NFT specialer dan een doorsnee cryptomunt? Het bestand slaat extra informatie op, waardoor het boven pure valuta uitstijgt en het in het rijk van, nou ja, eigenlijk alles brengt. De soorten NFTs zijn supergevarieerd, maar ze kunnen de vorm aannemen van een stukje digitale kunst of een muziekbestand – alles wat uniek is dat digitaal kan worden opgeslagen en waarvan men denkt dat het waarde heeft. In wezen zijn ze net als elk ander fysiek verzamelobject, maar in plaats van een olieverfschilderij op canvas te ontvangen om bijvoorbeeld aan je muur te hangen, krijg je een JPG bestand.

NFTs maken deel uit van de Ethereum blockchain, dus het zijn individuele NFT tokens met extra informatie erin opgeslagen. Die extra informatie is het belangrijkste onderdeel, waardoor ze de vorm kunnen aannemen van kunst, muziek, video (enzovoort), in de vorm van JPGS, MP3’s, video’s, GIF’s en meer. Omdat ze waarde hebben, kunnen ze net als andere soorten kunst worden gekocht en verkocht – en net als bij fysieke kunst wordt de waarde grotendeels bepaald door de markt en door de vraag.

Dat wil niet zeggen dat er maar één digitale versie van een NFT kunst beschikbaar is op de markt. Net zoals kunstafdrukken van een origineel worden gemaakt, gebruikt, gekocht en verkocht, zijn kopieën van een NFT nog steeds geldige onderdelen van de blockchain, maar ze zullen niet dezelfde waarde hebben als het origineel.

En denk ook niet dat je het systeem hebt gehackt door met de rechtermuisknop te klikken en de afbeelding van een NFT op te slaan. Dat maakt je geen miljonair omdat je gedownloade bestand niet de informatie bevat die het onderdeel maakt van de Ethereum blockchain. Zin?

NFTs en kunst (NFT Art)

NFTs hebben zeker een moment, met makers van NFT kunst, waaronder artiesten, gamers en merken over het hele spectrum van cultuur. Het lijkt er zelfs op dat er elke dag een nieuwe speler op de NFT marketplace komt.

Voor kunstenaars voegt het betreden van de NFT ruimte een andere ruimte en indeling toe om kunst te maken en te delen – en biedt het hun bewonderaars een andere manier om hun werk te ondersteunen. Met stukken variërend van kleine, snel te maken GIF’s (Rainbow Cat, hierboven, werd door NyanCat verkocht voor $ 690.000) tot meer ambitieuze werken, kunnen kunstenaars het publiek een scala aan manieren bieden om kunst te kopen en geld te verdienen in het proces.

We hebben het een beetje gehad over degenen die NFTs maken om in videogames op te nemen, iets dat het concept van het NFT kopen van activa in game opschudt. Tot nu toe waren alle digitale activa die in een game werden gekocht, nog steeds eigendom van het gamebedrijf – waarbij gamers ze slechts tijdelijk kochten om te gebruiken tijdens het spelen van de game. Maar NFTs betekenen dat het eigendom van activa is verschoven naar de daadwerkelijke koper, wat betekent dat ze kunnen worden gekocht en verkocht via het spelplatform met extra waarde die wordt toegepast op basis van wie ze onderweg in bezit heeft gehad. Er worden zelfs games gemaakt die volledig gebaseerd zijn op NFTs, wat bewijst hoe ze de industrie opschudden.

Het was te verwachten dat bekende kunstenaars het grote geld zouden ontvangen in ruil voor hun werk, iets waarop werd vertrouwd toen een anonieme groep ‘kunstenthousiastelingen’ een originele Banksy verbrandde om er een NFT van te maken (lees meer in de bovenstaande filmpje). Maar andere verkopen zijn verrassender. Het was bijvoorbeeld Beeple’s eerste kennismaking met de NFT markt en, hoe bekend hij ook was als digitale artiest, het was niet te verwachten dat deze veiling de op twee na hoogste prijs opleverde die ooit voor een levende artiest is betaald.

nft art

NFTs kopen – Hoe koop in een token?

NFTs kunnen op verschillende platforms worden gekocht, en welke je kiest, hangt af van wat je wilt kopen (als je bijvoorbeeld honkbalkaarten wilt kopen, kunt je het beste naar een site gaan zoals digitaltradingcards, maar andere marktplaatsen verkopen meer algemene stukken). Je hebt een portemonnee nodig die specifiek is voor het platform waarop je koopt en je moet die portemonnee vullen met cryptocurrency. Zoals de verkoop van Beeple’s Everydays – De eerste 5000 dagen bij Christies (hierboven) bewees, beginnen sommige stukken ook meer reguliere veilinghuizen te raken, dus deze zijn ook de moeite waard om op te letten. Voor het geval je het gemist hebt, dat Beeple stuk was degene die $ 69,3 miljoen opleverde.

Vanwege de grote vraag naar veel soorten NFT, worden ze vaak vrijgegeven als ‘drops’ (net als bij evenementen, wanneer batches tickets vaak op verschillende tijdstippen worden vrijgegeven). Dit betekent een waanzinnige stormloop van enthousiaste kopers wanneer de drop begint, dus je moet geregistreerd zijn en je portemonnee van tevoren opwaarderen.

Hier is een lijst met sites die NFTs verkopen:

NFTs maken ook furore als in game aankopen in verschillende videogames (tot grote vreugde van ouders overal). Deze activa kunnen door spelers worden gekocht en verkocht, en omvatten speelbare activa zoals unieke zwaarden, skins of avatars.

nft showroom

Bekende NFTs

De cryptocurrency boom heeft nieuwe miljonairs gecreëerd die op zoek zijn naar andere digitale activa die waarde hebben om hun winst te investeren.

Het totale verhandelde volume voor NFTs in december 2020 bedroeg ongeveer $ 12 miljoen. Volgens gegevens van NFT blockchainontwikkelaar Enjin steeg het cijfer in maart 2021 tot ruim $ 500 miljoen.

De beste NFT projecten in 2021 zijn betrokken bij de verkoop van exclusieve en limited edition items, waaronder digitale kunst, muziek, ruilkaarten en andere verzamelobjecten, en het aantrekken van oogstrelende prijzen. Een reeks NFT veilingen van digitale kunstwerken en muziek van spraakmakende artiesten zoals Grimes culmineerde in een werk van de kunstenaar Beeple dat op 11 maart werd verkocht voor $ 69 miljoen bij Christie’s.

Nieuwe NFT projecten worden niet alleen aangeprezen als de toekomst van de verkoop van merchandise, maar ook als een manier voor muzikanten om het eigendom van hun werk terug te krijgen in het tijdperk van streaming en het delen van bestanden, en voor game ontwikkelaars om te profiteren van het creëren van in game economieën.

Cryptocurrency vs Non fungible token

NFT crypto zijn vergelijkbaar in die zin dat ze beide digitale records hebben opgeslagen op een blockchain, gedefinieerd als een digitaal grootboek van transacties. De Ethereum blockchain kan bijvoorbeeld NFTs ondersteunen. Zoals Forbes opmerkt, houdt de gelijkenis tussen de twee daar echter over het algemeen op.

Als je wat dieper in andere mogelijke overeenkomsten wilt duiken, kan ook worden gezegd dat zowel NFTs als crypto’s ongereguleerd blijven door overheden en centrale banken, hoewel er pogingen zijn gedaan om dit te doen.

Zowel NFT als cryptocurrency hebben eveneens een onstabiele volatiliteit. Waar ze echter verschillen, is waar hun waarden worden bepaald. De waarde van een NFT hangt af van de activawaarde, terwijl de waarde van crypto’s afhankelijk is van marktschommelingen.

Nu je meer weet over NFT en cryptocurrency, vraag je je misschien af ​​welke een betere optie is voor een beginnende handelaar. Zoals vermeld, hebben zowel NFT als cryptocurrency een onstabiele volatiliteit. Dus welke is de betere optie?

Vooral cryptocurrencies worden als een hoog risico beschouwd, waar cryptocritici en regelgevers herhaaldelijk op hebben gewezen in hun kritiek op cryptocurrency. Maar, zoals ze zeggen, hoog risico, hoge beloning.

Er zijn cryptocurrencies die zijn ontworpen om stabieler te zijn dan andere. Deze cryptocurrencies worden stablecoins of soms ook wel NFT coins genoemd, waarvan het belangrijkste kenmerk de verminderde volatiliteit is in vergelijking met andere zoals Bitcoin en Ethereum. Voorbeelden van stablecoins zijn Tether en USD Coin. Hun waarde is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar.

Als je toevallig een artistieke neiging hebt en graag geld wilt verdienen met je NFT art, dan zijn NFTs iets dat je kunt overwegen. De creatieve, artistieke kant van NFT heeft zowel kunstenaars als handelaren aangemoedigd om de markt uit te proberen. Aan de andere kant kan het degenen ontmoedigen die het ontwerpen van NFTs te ontmoedigend, ingewikkeld of te veel gedoe vinden.

Afsluiting

Of NFTs nu wel of niet blijven, ze zijn zeker een nieuw speeltje geworden voor de uber rijken en er valt echt geld te verdienen, als je het kunt laten gebeuren. NFTs geven een nieuwe betekenis aan digitale kunst, en de prijzen die bij de uitverkoop worden gezien, geven aan dat het een echt onderdeel is van de toekomst van kunst en verzamelobjecten in het algemeen.

Het bericht Wat zijn NFT’s (Non Fungible Tokens) verscheen eerst op CryptoClan.

All Dutch and English crypto news!

SEC’s Gensler is loyal to banks, not an impartial regulator — Rep. Tom Emmer

United States Rep. Tom Emmer has spoken out against Securities and Exchange Commission chairman Gary Gensler during a hearing at the House Financial Services Committee...

UK politicians enter the metaverse, mainstream media says NFTs are worthless: Nifty Newsletter

In this week's newsletter, check out Glassnode data that shows nonfungible token (NFT) protocol Bitcoin Ordinals may not be clogging the network. Read about British...

Bitcoin holds steady as DXY advance hurts stocks

Bitcoin rose to $26,820 on Wednesday, trading in the opposite direction to stocks as the Dollar Index hit a 10-month high. An easing for the DXY...

Uniswap Foundation targets $62M in additional funding

Decentralized exchange (DEX) Uniswap is seeking an on-chain vote to approve the second tranche of the $74 million funding for its developer Uniswap Foundation. According to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo