Wat betekent de uitspraak van de Fed voor bitcoin en crypto?

Vanwege de toenemende inflatie heeft de Federal Reserve woensdag besloten om de noodsteun in snelvaart te verminderen. Door middel van drie renteverhogingen willen zij dat consumenten minder gaan lenen en sparen aantrekkelijker maken. Wat kan dit voor impact hebben op de koersen van crypto?

Obligaties

De Fed kocht jarenlang bedrijfs- en staatsobligaties op om de economie draaiende te houden tijdens de coronacrisis. De rente bleef laag, waardoor mensen meer konden lenen, maar sparen onaantrekkelijk werd.

Ze besloten in november om het bedrag, gebruikt om deze obligaties te kopen, te verminderen. Het ging hierbij om een vermindering van 15 miljard dollar op het maandelijkse bedrag van 120 miljard dollar. Gisteren zeiden zij dit bedrag nog sneller af te bouwen met 30 miljard per maand.

Renteverhoging

De Federal reserve heeft gezegd dat de volledige afbouw van deze 120 miljard dollar – wat met deze reductie in maart zou moeten gebeuren – renteverhoging zou inluiden. Deze rente ligt nu tussen 0 en 0,25% en zou met drie verhogingen in 2022 bijna 1% worden.

Wanneer deze rente stijgt, wordt sparen aantrekkelijker, wat het lenen en consumeren remt. Hierdoor zouden de uitgaven van consumenten verminderen, waardoor de vraag naar aankopen minder maakt. Dit betekent weer dalende prijzen.

Invloed op crypto

De Amerikaanse centrale bank kon niet om de hoge inflatiecijfers heen; het steeg maar liefst 6,8%, het hoogste in bijna 40 jaar. Dit willen zij terug gaan brengen naar 2%.

De cryptomarkt had een flinke run voor deze uitspraak van de Fed. Bitcoin – de inflatie thuishaven – steeg met 4,5% in aanloop naar het nieuws, maar bleef daarna rond dit percentage hangen. Waarschijnlijk had het niet zo veel invloed na de uitspraak, aangezien inflatie nog steeds een streven is, maar wel daalt.

Crypto investeerders zagen de kans schoon om de kleine dip van gisteren op te kopen in de hoop op slechter nieuws van de Fed. De cryptomarkt werd dus niet heel erg geraakt door deze uitspraak, maar een flinke pump zat er ook niet in.

ECB

De Europese Centrale Bank komt vandaag met een uitspraak over de rente en over het opkopen van obligaties. Aan dat laatste gaven zij maar liefst 1536 miljard euro uit tijdens de coronacrisis. Omdat de Fed nu maatregelen treft om de rente te verhogen, kan dit ook de keuze van de ECB beïnvloeden.

Als de keuze van de ECB vandaag afwijkt van de Fed, en zij besluiten om de rente niet te verhogen, betekent dit dat zij de inflatie als een tijdelijk probleem zien. Deze ontkenning kan zorgen voor een hogere vraag van consumenten naar bitcoin. Wanneer zij de Fed volgen in hun besluit, zou dit waarschijnlijk net zo veel met de bitcoin koers doen als gisteren.

The post Wat betekent de uitspraak van de Fed voor bitcoin en crypto? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin conference organizer to raise $15M for Trump campaign: Report

The reported fundraiser will come after the Republican National Convention, in which delegates are expected to nominate Donald Trump as the party’s presidential candidate.

Price analysis 7/15: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, SOL, XRP, TON, DOGE, ADA

Bitcoin and altcoin traders set their sight on new all-time highs now that BTC price is back above $63,000.

BlackRock’s Larry Fink says he was wrong, calls Bitcoin digital gold

BlackRock, the world's biggest hedge fund, currently has $10.6 trillion in assets under management and the largest Bitcoin investment fund.

BTC price demands $63K flip as BlackRock CEO calls Bitcoin ‘legitimate’

BTC price gains from the weekend hold firm as Larry Fink confirms that he is no longer a Bitcoin "skeptic."

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo