Waarom vrijdag 29 oktober belangrijk is voor Bitcoin

De bitcoin koers van oktober is ontzettend volatiel, en de maand kan nog wel eens eindigen met nog meer vuurwerk. Elke laatste vrijdag van de maand verlopen future contracten. Historisch gezien zorgt dit voor een koerswijziging van gemiddeld 2%. Maar dit is de eerste keer dat er ETF’s zijn die gebaseerd zijn op deze future contracten, wat betekent dat er een nog grotere groep investeerders eraan gelegen is om de koers omhoog of omlaag te bewegen.

In dit artikel doen we geen voorspelling van of de koers omhoog of omlaag gaat, maar leggen we uit waarom vrijdag 29 oktober een belangrijke dag is.

Wanneer worden bitcoin futures afgewikkeld?

Verschillende beurzen bieden bitcoin futures aan, maar in dit artikel kijken we alleen naar de Chicago Mercantile Exchange (CME), een van de eerste beurzen die een futures-contract op bitcoin aanbiedt. Het heeft het grootste volume aan verhandelde futures-contracten. Op de beurs bestaat elk contract uit vijf bitcoins en de maximale positie is vastgesteld op 4.000 contracten (of 20.000 bitcoins).

De futures-contracten op de beurs worden afgerekend op de laatste vrijdag van elke maand om 17.00 uur Nederlandse tijd. Aangezien dit derivatencontracten zijn, worden de contracten in dollars (en niet in BTC) afgewikkeld.

De eeuwige toekomst

Om het concept beter te begrijpen, is rolling over (doorzetten) belangrijk om te snappen. Het doorzetten van contracten wordt gedaan wanneer handelaren hun futurescontracten willen behouden, zelfs als het afloopt. Een future contract is namelijk een afspraak om op een afgesproken toekomstige datum tegen een vastgestelde prijs het contract af te kopen.

Als een handelaar het contract wil behouden, verkopen ze over het algemeen hun oude contract en kopen ze een nieuwe tegen de dan geldende marktprijs van het contract. Hiermee behouden ze dus hun positie.

Met bitcoin hebben handelaren echter de mogelijkheid om een ​​eeuwigdurend futures-contract te krijgen dat nooit verloopt. Het afwikkelen van dit soort contracten kan van invloed zijn op de koers van bitcoin.

Bij traditionele futures-contracten verandert de prijs van het contract geleidelijk mee met de spotmarktprijs naarmate de vervaldatum nadert. Omdat ze geen vervaldatum hebben, hebben eeuwigdurende contracten een premie die funding wordt genoemd en die tussen handelaren wordt betaald om de prijs overeen te laten komen met de spotmarkt. Als de contractprijs hoger is dan de spotprijs, zullen handelaren met longposities handelaren met shortposities betalen en vice versa.

Hoe whales te werk kunnen gaan

Je kan er van uitgaan dat de eigenaren van deze contracten veel geld hebben, en er alles aangelegen is om de koers in hun voordeel te laten werken. In de cryptomarkten kunnen institutionele beleggers (noem ze maar gerust whales) verschillende manieren toepassen om de koers van bitcoin op de afwikkelingsdata te beïnvloeden.

  1. De eerste mogelijke strategie is om zowel echte bitcoins te kopen en de futures-contracten te verkopen. Dit helpt ze winstgevend te blijven als een van hun posities niet lekker loopt. Als de koers van bitcoin bijvoorbeeld stijgt, kunnen ze hun longpositie sluiten en winst maken. Aan de andere kant, als de prijs daalt, kunnen ze short gaan op hun positie en winst blijven maken, ook al is hun long niet winstgevend.
  2. Een andere mogelijke strategie is om echte bitcoins te kopen en deze vóór de afwikkelingsdatum te verkopen, wat een prijsdaling veroorzaakt. Als dit strategisch gebeurt, kunnen ze ook short gaan op hun futurescontracten en daarmee winst maken. Om dit te laten gebeuren, moet de belegger echter een grote positie op de markt hebben en moet hij handelen op een van de beurzen die worden gevolgd voor de afwikkeling van de futures-prijs.

Gemiddelde daling van 2,2%

Arcane Crypto is een analysebureau, en zij hebben onderzocht wat het gemiddelde rendement op bitcoin is tussen januari 2018 en augustus 2019. Wat bleek? Vlak voor de afwikkelingsdatum van het CME-futurescontract daalt bitcoin gemiddeld 2,2%.

Uit hun gegevens bleek dat van de 608 dagen die ze analyseerden, ze ontdekten dat de koers gemiddeld de helft van de tijd een positief rendement gaf. Het gemiddelde rendement was dus ongeveer 50% positief en 50% negatief. Vlak voor de afwikkeldagen verandert dit percentage, de koers daalt op 75% van deze dagen.

Hoewel de blockchain transparant is, is het alsnog lastig om te achterhalen wie de whale is die de koers beïnvloedt. Dit gebeurt namelijk op gecentraliseerde beurzen, en die hanteren vaak een intern orderboek, en maken gebruik van maar één ontvangstadres.

Impact wordt groter

Het is natuurlijk niet zeker of je morgen vuurwerk op de markt kan verwachten. Bitcoin is deze week al een keer met 7% gezakt, en het is natuurlijk gissen of dat iets met CME te maken heeft.

De belangen waren al groot, en deze worden alleen maar groter naarmate meer ETF’s worden gelanceerd op basis van de future contracten van CME. CME heeft zelfs Binance ingehaald.

The post Waarom vrijdag 29 oktober belangrijk is voor Bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

 Ripple en Archax slaan handen ineen: Miljoenen aan tokenized assets naar XRP Ledger

Ripple, het bedrijf achter XRP, en Archax, een gereguleerde digital asset exchange, hebben aangekondigd hun samenwerking uit te breiden. Het doel? Honderden miljoenen dollars aan...

European Commission selects Iota Web3 ID for blockchain sandbox

The European Commission’s selection of Iota’s Web3 ID solution highlights the solution’s potential to revolutionize KYC processes using distributed ledger technology and tokenization on a...

May crypto investments hit $1B driven by Notcoin launch — KuCoin

KuCoin Research believes that the low float, high FDV trend in crypto led investors to other options like Notcoin, which had all its tokens circulating...

Solciety, the Solana-based meme coin for the Degens, announces presale

Solciety is a new Solana meme coin launching in presale on June 18. The meme coin combines politics, political buzz and meme coins, offering the first...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo