Waarom vandaag een historische dag voor bitcoin kan worden, lancering Amerikaanse ETF

Vandaag is een belangrijke dag voor bitcoin traders, de allereerste Amerikaanse bitcoin exchange-traded fund (ETF) wordt gelanceerd. Zoals we gisteren schreven, zal deze beschikbaar zijn op de New York Stock Exchange onder de ticker $BITO. De ETF is van ProShares. Grote kans dat de bitcoin ETF van Valkyrie Funds later deze week wordt gelanceerd onder de ticker $BTFD (buy the f*cking dip).

Volgt niet de bitcoin spotprijs

Een ETF is een afkorting voor Exchange-traded fund, ook wel een indextracker genoemd. Dit is een fonds die de waarde van het onderliggende product zo nauwkeurig mogelijk volgt. Dit kan op verschillende manieren, een fonds kan de bitcoin koers van de reguliere markt volgen, dit wordt spot genoemd. In het geval van BITO en BTFD wordt de spotprijs niet aangehouden, maar is de ETF gebaseerd op futures.

In de toekomst kopen of verkopen

Een op futures gebaseerd fonds kan slechter of beter presteren dan de spotprijs, wat mogelijk kan leiden tot een premie of korting. Een futures-contract is een overeenkomst om een contract tegen een vooraf bepaalde prijs op een bepaald tijdstip in de toekomst te kopen of verkopen.

De koper van een futurescontract neemt de verplichting op zich om de onderliggende waarde te kopen en te ontvangen wanneer het futurescontract afloopt. De verkoper van het futures-contract neemt de verplichting op zich om de onderliggende waarde op de vervaldatum te leveren.

Voorkeur gaat uit naar spot

Bij een spot-ETF wordt bitcoin gekocht om de onderliggende waarde van het fonds te dekken, bij een futures-ETF is het aan de handelaren zelf om bitcoin te kopen om hun posities te hedgen. Beide soorten ETF’s helpen om bitcoin toegankelijker te maken, en de vraag te vergroten, maar het is duidelijk dat een spot-ETF van grotere invloed kan zijn op de koers.

Niet gek dus dat bitcoininvesteerders liever een spot- dan een op futures gebaseerde ETF willen. De Amerikaanse financiële waakhond SEC bepaalt of een aanvraag voor ETF goed wordt gekeurd. Tot nu toe hebben zij alle spot-ETF’s voor bitcoin afgewezen en is er nu dus één futures-ETF goedgekeurd. Het idee hierachter is dat de SEC van mening is dat investeerders beter beschermd worden op de futures markt.

Toch denkt Sui Chung, CEO van CF Benchmarks, dat deze goedgekeurde aanvragen niet van invloed zijn op aanvragen van spot-ETF’s. CF Benchmarks levert onder andere de onderliggende marktdata voor de ETF van ProShares.

Invloed op bitcoin koers

Het zijn niet alleen grote investeerders die kunnen investeren in deze ETF’s. In Amerika bestaat zoiets als een 401K, een soort pensioen op basis van aandelen. Werknemers kunnen zelf beslissen welke investeringsproducten zij in hun 401K willen hebben en ETF’s behoren ook tot de mogelijkheden. Dat is in ieder geval de theorie, maar Chung denkt dat het op de korte termijn iets anders loopt.

De ETF’s worden namelijk via brokers aangeboden (en zij verhandelen deze op hun beurt op de beurs). Chung denkt dat het aan de grote brokers, zoals Charles Schwab en TD Ameritrade, is of ze deze ETF’s ook daadwerkelijk aan gaan bieden.

‘Ze steunen het misschien, maar wat ik zeg is dat het geen gegeven is,’ zei Chung. Hij voegde eraan toe dat het mogelijk is dat ze de ETF’s niet voor alle klanten beschikbaar stellen, waardoor ze mogelijk alleen bepaalde klanten toegang geven.

Analist James Seyffart schrijft dat Valkyrie Funds ook snel een futures-ETF kan lanceren. Deze zal of morgen of donderdag lanceren, het fonds moet namelijk nog wat documenten aanleveren bij de SEC.

Hoe dan ook, dit belooft weer een spannende week te worden voor de bitcoin koers.

The post Waarom vandaag een historische dag voor bitcoin kan worden, lancering Amerikaanse ETF appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo