Waarom is cryptocurrency Terra (Luna) zo populair? Een uitleg

We kennen ze allemaal: cryptocurrency projecten die je de maan beloven en claimen de hele financiële/ social media/transport/etc. wereld op zijn kop te kunnen zetten. Cryptocurrencyproject Terra is ook ontzettend ambitieus, ze hebben als doel de ruggengraat te worden van het wereldwijde betalingssysteem. Juist.

Geweldig jaar voor Terra

De bijbehorende munt van Terra heet Luna en is op het moment van schrijven 25 euro waard. De koers is sinds begin 2021 met 4.500% gestegen. Niet gek, want Terra heeft een niche gevonden in de cryptowereld.

2021 is het jaar van DeFi, traditionele commerciële en centrale banken worden steeds meer buitenspel gezet en gebruikers verdienen eindelijk weer rente. In het DeFi-ecosysteem wordt veel gebruik gemaakt van stablecoins, dit zijn munten die qua waarde een-op-een zijn gekoppeld aan een ander actief, meestal de Amerikaanse dollar.

Decentrale stablecoin

De grote stablecoins zijn gecentraliseerd, wat betekent dat er een geregistreerde entiteit is die het onderpand voor de stablecoin vasthoudt en ervoor zorgt dat deze zijn waarde behoudt. Denk bijvoorbeeld aan hoe Tether werkt. Hoewel dit een eenvoudige oplossing is, levert het veel problemen op, omdat het gecentraliseerde bedrijf achter een stablecoin effectief kan bepalen wie deze bezit en waaraan deze kan worden uitgegeven, waardoor ze niet per se beter zijn dan banken.

Terra en hun UST stablecoin bestrijden dit probleem, en gezien de stijgende koers van Luna (bijna 500% in een maand) lijkt de markt klaar te zijn voor deze oplossing.

Smart contracts

In april van 2019 ging het Terra blockchain-mainnet live en werd LUNA als eigen cryptocurrency gebruikt. In sommige opzichten lijkt Terra op smart contract blockchains zoals Ethereum. De reden is heel simpel, smart contracts kunnen worden geschreven en geïmplementeerd op de Terra-blockchain. Maar Terra heeft iets onderscheidends, iets wat geen enkele andere blockchain heeft: de UST stablecoin.

UST inwisselen voor LUNA

UST is een gedecentraliseerde algoritmische stablecoin, wat betekent dat het geen een op een ondersteuning heeft met echte Amerikaanse dollars. In plaats daarvan gebruikt het de LUNA-munt als een algoritmische stabilisatiemethode. Iedereen kan UST munt slaan door hun Luna in te wisselen, dus het verbranden van 1 dollar aan LUNA zal 1 dollar aan UST creëren. Dit werkt ook in omgekeerde richting, dus 1 dollar van UST kan worden verbrand om 1 dollar aan LUNA te creëren.

Dit verbindt de twee munten met elkaar en zorgt ervoor dat het succes van LUNA afhankelijk is van het gebruik van UST. Hoe meer UST er wordt geslagen, hoe meer LUNA moet worden verbrand, waardoor er minder aanbod is, wat zou moeten leiden tot een prijsstijging.

Bruggen bouwen

De UST stablecoin, die eind 2020 werd uitgebracht, heeft al een marktkapitalisatie van meer dan 2 miljard dollar. Het team van Terra richt zich nu vooral op de acceptatie van UST. Dat doen ze bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat UST (via bruggen) bruikbaar is op andere bockchains. UST is bruikbaar op Ethereum, Polygon, Solana, Binance Smart Chain en binnenkort Polkadot.

Een andere reden waarom Terra populair is, is Anchor Protocol. Met dit protocol kunnen gebruikers UST storten en een jaarlijks rendement van 20% ontvangen. Deze opbrengst wordt bereikt door gebruik te maken van de staking rewards van verschillende blockchains, waaronder Terra, Ethereum, Solana en Polkadot. Iedereen kan deze cryptocurrency’s in Anchor storten, waarna de opbrengst van de munten wordt gebruikt om deze rente te behalen.

Wellicht kun je meer verdienen door op allemaal verschillende blockchains zelf te staken, maar Anchor maakt het staken wel makkelijker.

Er zijn natuurlijk ook risico’s te bedenken. Het hele project is nu wel heel afhankelijk van de koppeling met UST en vooralsnog zijn veel andere stablecoins veel populairder.

The post Waarom is cryptocurrency Terra (Luna) zo populair? Een uitleg appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo