Waarom dollar cost averaging (DCA) de beste Bitcoin investeringsstrategie is

Handelaren hebben verschillende strategieën om het maximale uit hun investering te halen. Een van de beste strategieën is DCA, ofwel dollar cost averaging. Ook al wordt er gesproken over dollars, deze strategie leent zich natuurlijk ook voor euro’s.

In het kort is DCA een strategie waarbij je een som geld in kleine stappen periodiek investeert in plaats van alles tegelijk. Stel dat je 1200 euro wil investeren, met DCA kun je er dan voor kiezen om gedurende een jaar elke maand 100 euro in te zetten. Het doel is om te profiteren van marktdalingen zonder op enig moment te veel kapitaal te riskeren.

Niemand kan de markt timen

De rijkste investeerder ter wereld is Warren Buffett en hij zegt zelf dat hij de markt niet kan timen. Daar komt ook deze beroemde quote vandaan:

‘Time in the market beats timing the market.’

Niemand kan de toekomstige koers van bitcoin, een altcoin of een aandeel precies voorspellen, maar dat weerhoudt velen er niet van om dit te proberen. Maar talloze studies tonen aan dat ‘timing the market’ voor 99% niet werkt en dat ‘time in the market’ de juiste keuze is. Je kan beter langer in de markt zitten, dan hopen op de perfecte timing. Zeker als je geen professionele handelaar bent, dan kan DCA ervoor zorgen dat je met weinig risico een hoog rendement behaalt. Ook word je zo beschermd tegen de menselijke neiging om alles in één keer te willen winnen.

Hoe het werkt

Met DCA bepaal je eerst het totale bedrag dat je wil inzetten. Vervolgens bepaal je binnen welke termijn je dit wil beleggen. De meesten kiezen een vaste dag in de maand, bijvoorbeeld bij het ontvangen van het salaris. Je kan je periodieke DCA-transacties handmatig plaatsen, maar het is vele malen makkelijker om dit automatisch te doen. Dit scheelt een handeling en je hoeft de bitcoin koers niet in de gaten te houden. Je gaat zo van ‘timing the market’ naar ‘time in the market.’

Eigenlijk is DCA dus vergelijkbaar met periodiek automatisch geld overmaken naar je spaarrekening. Vanaf nu kun je bitcoins sparen via BTC Direct. Heb je al een account bij BTC Direct? Begin dan meteen met automatisch, periodiek sparen van bitcoin. Klik op de knop hieronder, log in en stel je spaarplan op.


Ik wil bitcoin sparen

Eenmaal ingesteld, vinden je aankopen automatisch plaats, ongeacht de koers of bewegingen in de markt. Zo maak je maximaal gebruik van de voordelen van bitcoin, maar dan automatisch. Je beschermt jezelf tegen inflatie en negatieve spaarrentes en je beheert je coins veilig in je eigen wallet, zonder er enig omkijken naar te hebben!

Rendement op lange termijn

Als je gebruik maakt van DCA, dan betekent dit dat je soms investeert als bitcoin hoog staat, maar ook als bitcoin laag staat. Op de lange termijn betekent dit dat je coins inslaat tijdens zowel een bullmarkt als een bearmarkt. Hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Medewerkers van BTC Direct krijgen op het moment dat het salaris in euro’s uitbetaald wordt, ook een vast bedrag aan bitcoin. Dit is vergelijkbaar met DCA omdat een vast bedrag aan bitcoin automatisch en periodiek wordt uitbetaald. Hiermee is BTC Direct in juni 2018 begonnen. De meeste werknemers kozen voor 100 euro per maand, eind april 2021 is er voor 3.500 euro aan bitcoin salaris uitbetaald. Door de stijging van de koers zijn die bitcoins per april 23.000 euro waard!

Grijs is inleg, blauw is de waarde

Beste van twee werelden

Een van de uitdagingen als je gebruikt maakt van DCA, is om niet meer naar de koers te kijken. Maar mensen zijn mensen. Daarom investeren de meeste medewerkers naast DCA, ook handmatig als zich een mooie dip voor doet. Die twee gaan goed samen, periodiek bitcoin ontvangen en de dip kopen.

Maar zelfs als je 100% voor DCA gaat, en geen dipjes opkoopt, dan is het rendement hoog. Dat zie je in de grafiek hierboven. DCA is een veilige manier om op de lange termijn te profiteren van de koers.

Meer weten over DCA? Of ben je zelf geïnteresseerd in het bitcoin spaarplan van BTC Direct?


Lees meer over bitcoin spaarplan

The post Waarom dollar cost averaging (DCA) de beste Bitcoin investeringsstrategie is appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Price analysis 7/15: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, SOL, XRP, TON, DOGE, ADA

Bitcoin and altcoin traders set their sight on new all-time highs now that BTC price is back above $63,000.

BlackRock’s Larry Fink says he was wrong, calls Bitcoin digital gold

BlackRock, the world's biggest hedge fund, currently has $10.6 trillion in assets under management and the largest Bitcoin investment fund.

BTC price demands $63K flip as BlackRock CEO calls Bitcoin ‘legitimate’

BTC price gains from the weekend hold firm as Larry Fink confirms that he is no longer a Bitcoin "skeptic."

Tether hires Chainalysis’ chief economist for USDT usage reports

Tether has appointed Philip Gradwell as head of economics to improve transparency on USDT usage to regulators.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo