Waarom dinsdag 30 april belangrijk wordt voor Bitcoin investeerders

Vanaf morgen mogen institutionele handelaren officieel investeren in Bitcoin en Ethereum ETF’s in Hong Kong. Dit betekent dat het grote geld uit Azië, net als in de Verenigde Staten, eindelijk kunnen crypto kunnen kopen.

Er is alleen één maar: Inwoners van het Chinese vasteland mogen niet meedoen. Dat is bijzonder, want sommige ETF’s worden juist aangeboden door Chinese fondsen.

Bitcoin en Ethereum ETF’s in Hong Kong

De financiële toezichthouder van Hongkong, de Securities and Futures Commission, gaf op 15 april al groen licht voor de lancering van spot Bitcoin en Ether exchange-traded funds.

De goedgekeurde ETF’s, onder leiding van China Asset Management (ChinaAMC), staan klaar om beleggers, zowel particuliere als institutionele beleggers, een gereguleerde mogelijkheid te bieden om te investeren in deze financiële producten.

Anders dan in Verenigde Staten

Er is een groot verschil met de ETF’s in de Verenigde Staten. In de VS kunnen beleggers alleen met geld aandelen kopen van zo’n Bitcoin ETF. Op de achtergrond koopt het fonds dan Bitcoins in. In Hong Kong kunnen beleggers hun eigen Bitcoin en Ethereum in deze fondsen steken.

Thomas Zhu, hoofd van Digital Assets en Family Office Business bij ChinaAMC, zegt op LinkedIn: ‘De in-kind-functie trekt ook munthouders aan door het gemak te bieden van het omzetten van munten in volledig gereguleerde ETF’s die worden beheerd door professionele fondsbeheerders en gereguleerde bewaarders.’

Rebecca Sin, een ETF-analist bij Bloomberg, benadrukte het belang van deze strategie: ‘Hong Kong streeft naar de creatie van de ETF in natura, in tegenstelling tot de VS, waar de transactie alleen in contanten plaatsvindt. Bitcoin ETF eruit, terwijl Hong Kong streeft naar Bitcoin erin, ETF eruit.’

Chinezen niet welkom

Ondanks de nauwe banden met China, mogen inwoners van het vasteland niet deelnemen. Jack Wang, ook werkzaam voor Bloomberg:

‘Chinese burgers van het vasteland zullen hieraan niet kunnen deelnemen,’ bevestigde Wang. Hij verwijst naar een richtlijn van de Chinese Staatsraad in september 2021 die financiële instellingen verbiedt zich bezig te houden met crypto-gerelateerde transacties.

‘Zelfs voor de op futures gebaseerde crypto-ETF die in Hong Kong genoteerd staat, ik heb geprobeerd een transactie tot stand te brengen, zullen de makelaars de transactie direct afwijzen,’ zegt Wang.

All Dutch and English crypto news!

Public Bitcoin miners secured $2B in financing ahead of halving

Miners’ equity funding activity is expected to be lower in the second quarter of 2024, with less than $500 million invested as of mid-May.

Lido (LDO) price soaring after Lido DAO resolves Numic security breach

LDO price is surging after Lido DAO resolved a security breach involving Numic. No funds were lost or operations disrupted, demonstrating strong crisis management. The token’s market...

Analysts bullish on Pepe (PEPE), Rollblock (RBLK) and Kaspa (KAS) – are these the best cryptos to buy right now?

With a number of analysts indicating that Pepe (PEPE), Rollblock (RBLK) and Kaspa (KAS) might be some of the best coins to invest in right...

Bitcoin derivatives hint at potential rally above $73K — New all-time highs next

Bitcoin derivatives data suggests room for additional price upside in the coming weeks as Ethereum ETF approval chances rise.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo