Waarom dinsdag 28 februari een belangrijke dag wordt voor crypto Ethereum

Op dinsdag 28 februari staat Shapella op de planning. Nee dit is geen hip Amsterdams festival en ook geen Amerikaanse comedian, maar een update voor Ethereum. Tim Beiko, een van de belangrijkste programmeurs van Ethereum heeft de datum voor Shapella bevestigd.

Eerst op Ethereum testnet

Afgelopen week onthulde Beiko middels een blogpost dat na maanden van testen en een kortstondige devnet-lancering, de Shapella-netwerkupgrade zal worden geactiveerd op het testnet genaamd Sepolia.

Shapella is een verbastering van Shanghai en Capella, twee upgrades.

Planning Ethereum via epochs

Dit zal plaatsvinden op wat Ethereum epoch 56832 noemt. Epochs kunnen worden beschouwd als kalenders voor blockchains. Het maakt de transacties beheersbaar en het netwerk sneller en efficiënter zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Aangezien het tijdsbestek vaststaat, is het gemakkelijker om de bloktijdstempel bij te houden in een tijd waarin de nodes offline gingen.

Epoch 56832 begint volgens de planning op dinsdag 28 februari om 5 uur in de ochtend.

Eenrichtingsverkeer Ethereum sinds 2020

De upgrade moet de volgende grote verbeteringsslag brengen voor het netwerk van Ethereum. Op dit moment is het nog niet mogelijk voor stakers om hun Ethereum uit het Proof of Stake mechanisme te halen.

Het staking-contract lanceerde al in 2020, maar vooralsnog is het eenrichtingsverkeer. Je kan alleen Ethereum vastzetten op het contract, maar ze er nog niet uithalen. Investeerders hebben de afgelopen jaren massaal ethers vastgezet, er zijn ruim 16,8 miljoen coins gestaked.

Tegen de huidige Ethereum koers vertegenwoordigen al die tokens een waarde van ruim 26 miljard euro. Dit gigantische bedrag staat dus vast op de blockchain van Ethereum en investeerders ontvangen hier een rendement over. Dit kan je zien als beloning voor hun deelname aan het staking-proces.

Na Sepolio komt Goerli, en dan begint het echte werk

Vanaf dinsdag, met de lancering van Shapella komt daar verandering in, althans op het testnet Sepolia. Als dit allemaal succesvol verloopt dan wordt de upgrade in maart ook uitgerold op Goerli, een ander testnetwerk.

Als ook die test goed verloopt en Shapella op het echte netwerk van Ethereum live gaat, dan is het in theorie mogelijk dat al die miljoenen Ethers op de markt komen. Dat kan een koersdaling veroorzaken, maar de kans lijkt klein dat iedereen er meteen voor kiest om hun tokens te dumpen.

Het is immers aantrekkelijker om die coins vast te laten staan, er rendement op te pakken en ze pas te verkopen in de volgende bullrun.

Staking en nodes

Ethereum maakt sinds vorig jaar gebruik van Proof of Stake. Het laatste deel van dat begrip geeft het vast al weg. In een PoS-systeem wordt het verifiëren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain toevertrouwd aan node-operators, die bekend staan als validators of stakers.

In plaats van het uitvoeren van complexe wiskundige berekeningen, moeten deze nodes een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency (de inzet) vastzetten (staken) als waarborg dat ze eerlijk zullen handelen. Het systeem selecteert dan willekeurig een node om het volgende blok te creëren en de transacties te verifiëren op basis van het bedrag van hun inzet en andere factoren.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin is the only decentralized currency, Tether CEO says

The CEO of the company behind the world’s largest stablecoin, Tether (USDT), believes that Bitcoin is the only unstoppable cryptocurrency.

Tokenizing music catalogs: The next frontier for Web3 and the music industry

At the Proof of Talk 2024 conference in Paris, Serio Mottola, the CEO of Music Protocol, advocated for integrating blockchain technology into the already established...

Bitcoin price tracks $68K as ‘chicken’ crypto market shrugs off US PPI

Bitcoin and altcoins are unmoved by a significant inflation slowdown, as shown in the latest U.S. macro data.

Bitget COO Apprentices Showcase Talent at the University of Nicosia Event

Victoria, Seychelle, June 13th, 2024, Chainwire Bitget, a leading cryptocurrency exchange and Web3 company, is excited to announce the participation of its COO Apprentices in a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo