Waarom dinsdag 17 januari belangrijke dag is voor crypto Polygon (MATIC)

Op dinsdag 17 januari zal er naar alle waarschijnlijkheid een update worden uitgevoerd op de blockchain van Polygon. Mocht je de bijbehorende crypto Matic hebben in BLOX, dan hoef je verder geen actie te ondernemen.

Deze update is een zogenaamde hard fork en wordt op de achtergrond uitgevoerd.

17 januari hard fork op Polygon

De hard fork is het resultaat van een aantal verhitte discussies binnen de gemeenschap van Polygon. Het ontwikkelbedrijf Polygon Labs heeft hierop geacteerd en heeft de planning van gedeeld op hun website. Gisteren werd er namelijk een artikel gedeeld waarin de hard fork van volgende week wordt aangekondigd.

In het artikel staat dat de hard fork pieken in de netwerkkosten zal helpen voorkomen en ketenreorganisaties, ook wel reorgs genoemd, zal aanpakken. Bij een reorg vinden meerdere miners tegelijkertijd een blok, dit maakt het voor nodes moeilijk om te bepalen welke keten de echte is. Als het netwerk van nodes hier consensus over bereikt heeft, dan wordt er nog maar 1 keten gevolgd, de anderen worden nietig verklaard.

Een hard fork kan niet achteraf worden ingevoerd en heeft geen invloed op alle eerder toegevoegde blokken. Daarom is het belangrijk dat alle nodes op het netwerk voor een afgesproken tijdstip bijgewerkt zijn naar de nieuwste software.

Pieken transactiekosten verminderen

Polygon is gebouwd als laag over de blockchain van Ethereum. Het was op een gegeven moment zo druk op de blockchain van Ethereum, dat het netwerk vast liep, de transactiekosten stegen en het lang kon duren voordat een transactie verwerkt werd.

Die tweede laag genaamd Polygon neemt een deel van de transacties van Ethereum over en ontlast hiermee de reguliere blockchain. Transacties op Polygon zijn stukken goedkoper dan op Ethereum. Toch is Polygon niet immuun voor pieken die het netwerk kunnen vertragen.

Vorig jaar zorgde het spel Sunflower Farmers er voor dat Polygon verstopt raakte. Een manier om de pieken in transactiekosten tegen te gaan is door de waarde van de ‘BaseFeeChangeDenominator’ te verdubbelen. Mocht je de diepte in willen duiken, dan raden we aan om dit artikel op het forum van Polygon te lezen.

Reorganisatie blockchain

We hadden het net al over het tegengaan van zogenaamde reorganisaties van de blockchain. Als er meerdere ketens ontstaan, dan is het een kwestie van tijd voordat ze allemaal afsterven, op 1 na dan. Die ketens die afsterven hebben al transacties verwerkt en er zijn ook al beloningen uitgekeerd.

Dat is zonde van de computerkracht, de energie en iedereens tijd.

‘Het komt nog steeds veel voor en is een reden tot bezorgdheid onder ontwikkelaars,’ zegt Mateusz Rzeszowski van Polygon. ‘Een van de manieren om het probleem op te lossen, is door de sprintlengte terug te brengen van de huidige 64 blokken naar 16 blokken.’

Als je een transactie op Polygon hebt uitgevoerd, dan duurt het nog 64 blokken voordat je transactie door iedereen op het netwerk als geldig is verklaard. Gemiddeld duurt het 2 seconden voordat een nieuw blok wordt toegevoegd, dus 2 minuten en 8 seconden voordat een transactie vereeuwigd wordt.

In die tijd kunnen er dus 64 blokken vol transacties worden toegevoegd aan de blockchain, die later nietig worden verklaard. Dat aantal wordt terug gebracht naar 16 blokken, ofwel 32 seconden.

Mocht je geïnvesteerd hebben in Matic, de crypto van Polygon, dan hoef je niets te doen. Alleen als je een node draait dan moet je zorgen dat je voor 17 januari de nieuwe software installeert.

All Dutch and English crypto news!

Here’s why Bitcoin price could correct after the US government resolves the debt limit impasse

For much of 2022, the crypto market focused on the U.S. Federal Reserve's actions. The central bank created a bearish environment for risk-on assets like...

Sens. Warren, Wyden question quality of auditors’ oversight in light of FTX debacle

Two United States senators have taken their questions about the performance of the accounting firms active in the crypto space to a higher power -...

Polkadot restates its case that DOT has ‘morphed’ away from security status

The Web3 Foundation, which supports the Polkadot protocol, has again presented its argument that its native DOT (DOT) token is not a security. In a...

88x Finance partners with Axelar Network for cross-chain yield aggregator

The crypto bear market may be lasting longer than expected, but some Web3 startups see it as the perfect opportunity to build solutions and infrastructure...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo