Waarom 24 december een belangrijk dag voor bitcoin kan worden

De afgelopen weken zijn de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETFs gelanceerd op de beurs wat ook de komst van een spot ETF dichterbij brengt. Het grote Grayscale is aan het proces begonnen om hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spot ETF. Het fonds dat voor ongeveer 40 miljard dollar (34 miljoen euro) aan bitcoin herbergt zou daarmee in één klap tot de grootste ETFs ter wereld behoren.

Een belangrijke stap voor bitcoin die veel grote fondsen voor het eerste de concrete mogelijkheid zou geven om in fysieke bitcoin te investeren. Na het indienen van de aanvraag heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 45 dagen om daarop te reageren. Wat betekent dat we op 24 december mogelijk al de eerste Amerikaanse bitcoin spot ETF op de markt krijgen.

Grayscale is niet de enige partij op de markt

Het grote Grayscale is niet de enige partij op de markt die probeert een spot bitcoin ETF te lanceren. Vanaf 2013 al proberen partijen het voor elkaar te krijgen om een spot bitcoin ETF op de markt te brengen. Tot op heden is dat nog niet gelukt, maar inmiddels stapelen de aanvragen zich op bij de SEC. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat de eerste partij goedkeuring krijgt om hun beleggingsproduct naar de beurs te brengen.

Met een spot bitcoin ETF hebben beleggers simpelweg toegang tot een product dat de bitcoin koers vrijwel naadloos volgt. Voorstanders van een spot bitcoin ETF roepen dat het in veel gevallen nog te complex is om bitcoin te kopen op beurzen, zelf aan te houden in wallets en dat private keys voor sommige mensen nog maar een eng concept zijn.

Een bitcoin ETF zou het voor dit deel van het geïnteresseerde publiek een stuk eenvoudiger maken om in bitcoin te investeren. Wat betekent dat er een hele muur van nieuw geld richting bitcoin kan stromen indien de eerste spot ETF op de markt komt. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre een Amerikaanse ETF het verschil maakt, aangezien er momenteel al onder andere Canadese en Braziliaanse spot ETFs beschikbaar zijn.

Grayscale heeft al 650.000 bitcoin in beheer

Daarnaast is er met GBTC al een fonds op de Amerikaanse markt dat meer dan 650 duizend bitcoin op de plank heeft liggen. Het is nog maar de vraag in hoeverre de omzetting naar een spot ETF voor extra interesse gaat zorgen in het fonds. Qua karakteristieken is GBTC op veel punten immers vergelijkbaar met een spot ETF. Het grote verschil lijkt hem te zitten in de management kosten van het fonds.

De omzetting naar een spot bitcoin ETF zou het voor Grayscale goedkoper maken om het fonds te managen en eenvoudiger om geld in- en uit het fonds te laten stromen. Grayscale heeft in 2016 voor het eerst geprobeerd om een spot bitcoin ETF te lanceren en lijk nu, vijf jaar later, voor het eerst een serieuze kans te hebben om dat voor elkaar te krijgen.

De markt wordt steeds volwassener en de traditionele financiële wereld begint bitcoin langzaam te omarmen. Dat is goed om te zien, want voor veel investeerders neemt dit de angst weg dat bitcoin ooit verboden zal worden. Dat is een scenario wat na de komst van de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETFs al praktisch onmogelijk lijkt. Na de lancering van spot bitcoin ETFs kan die twijfel helemaal van tafel.

The post Waarom 24 december een belangrijk dag voor bitcoin kan worden appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Texas is home to nearly 30% of all Bitcoin hash rate — Foundry

The U.S. state of Texas accounts for over 28% of all Bitcoin (BTC) hashing power in the United States, according to the latest Hashrate Map...

Price analysis 9/27: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, SOL, TON, DOT, MATIC

Bitcoin (BTC) managed to stay above the $26,000 level even as the S&P 500 tumbled to a three-month low and the US dollar index (DXY)...

Xsolla Announces Acquisition of AcceleratXR, A Multi-Player Platform For Games

Sherman Oaks, United States, September 27th, 2023, Chainwire Xsolla, a global video game commerce company, announces its strategic acquisition of AcceleratXR, a provider of in-game server...

Crypto recap 27 september: ETF-aanvragen opnieuw uitgesteld en groot Bitcoin-nieuws uit China.

Iedere dag bespreekt Axel in zijn video de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij met de onderbouwing van nieuwsberichten en technische analyses....

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo