Iedereen die ooit naar de bitcoin koers heeft gekeken, of iets over bitcoin op het nieuws heeft gehoord weet het: Bitcoin is volatiel, de waarde gaat op en neer.
Zeven keer volatieler dan aandelen
Maar hoe volatiel is bitcoin eigenlijk? Wat als je dit vergelijkt met andere beurzen? David Lawant van BitWise kwam met het volgende resultaat:
#Bitcoin’s volatility is about 7x higher than the S&P500’s. Normalizing for that, a 12% move in BTC would be equivalent to a 1.7% move in the SPY.
These are not uncommon: since 2014, the SPY has moved more than 1.7% or less than -1.7% in 141 out of 1978 sessions (7.1% of total). pic.twitter.com/unjzBNE0ke
— David Lawant (@dlawant) November 17, 2021
Lawant zegt dus dat bitcoin 7 keer volatieler is dan de SP500, de grootste aandelenindex van de wereld. Hij concludeert dat een beweging van 12% van de bitcoin koers hetzelfde is als een beweging van 1,7% bij de SP500.
Volatiliteit werkt twee kanten op
Het grootste gedeelte van de volatiliteit vindt plaatst als bitcoin daalt, zoals de afgelopen dagen is gebeurd. Volatiliteit werkt echter twee kanten op. Je hebt volatiliteit nodig om omhoog te gaan en je hebt het nodig om te dalen. En of volatiliteit goed of slecht is, dat ligt helemaal aan de persoon. Het is namelijk alleen slecht als de richting van de volatiliteit tegen je positie in gaat. Als je een long hebt, dan mag de koers lekker volatiel naar boven bewegen.
CasbCase bitcoin laat in onderstaande tabel zien hoe hard bitcoin beweegt. Het laat zien dat de volatiliteit in 1 jaar 0,56 is, vergelijk dit eens met de volgende dichtstbijzijnde activa, de NASDAQ, deze is slechts 0,14.
Het is een ontzettend interessante tabel, maar voor nu kijken we alleen nog maar naar de Sharpe van 5 jaar, de laatste rij. Op de lange termijn is de Sharpe ratio superieur aan die van elke andere activum.
Sharpe Ratio bitcoin
De Sharpe ratio is ontwikkeld door een Nobelprijswinnaar en wordt gebruikt om investeerders inzicht te geven in het rendement van een belegging in vergelijking met het risico. De ratio is het gemiddelde verdiende rendement boven de risicovrije rente per eenheid volatiliteit of totaal risico.
Dit is een van de redenen waarom bitcoin gezien wordt als de beste bescherming tegen inflatie en geldontwaarding. Vergis je niet, institutionele vermogensbeheerders kijken hier ook naar, en durven het aan om bitcoin op te nemen in hun portfolio’s op basis van de Sharpe ratio.
Volatiliteit is een feature, geen bug
Terug naar de volatiliteit, want de afgelopen dagen is bitcoin gedaald van het hoogste punt ooit van 59.500 euro, naar de huidige BTC koers van 51.242 euro. Als je de artikelen van reguliere media zoals nu.nl moet geloven, dan betekent dit het einde van bitcoin en is deze daling ontzettend zorgelijk.
Maar iedereen die op zoek is naar rendement op een asymmetrische investering, moet weten dat volatiliteit de prijs is die ze hiervoor betalen. Naarmate meer investeerders een ongecorreleerd, asymmetrische investering zoeken om hun portefeuille te beschermen tegen het huidige monetaire beleid, zal bitcoin meer en meer worden geadopteerd worden.
The post Waarde bitcoin stuitert op en neer, zegen of vloek? Over Sharpe Ratio en volatiliteit appeared first on BTC Direct | Nieuws.