Waarde bitcoin stuitert op en neer, zegen of vloek? Over Sharpe Ratio en volatiliteit

Iedereen die ooit naar de bitcoin koers heeft gekeken, of iets over bitcoin op het nieuws heeft gehoord weet het: Bitcoin is volatiel, de waarde gaat op en neer.

Zeven keer volatieler dan aandelen

Maar hoe volatiel is bitcoin eigenlijk? Wat als je dit vergelijkt met andere beurzen? David Lawant van BitWise kwam met het volgende resultaat:

Lawant zegt dus dat bitcoin 7 keer volatieler is dan de SP500, de grootste aandelenindex van de wereld. Hij concludeert dat een beweging van 12% van de bitcoin koers hetzelfde is als een beweging van 1,7% bij de SP500.

Volatiliteit werkt twee kanten op

Het grootste gedeelte van de volatiliteit vindt plaatst als bitcoin daalt, zoals de afgelopen dagen is gebeurd. Volatiliteit werkt echter twee kanten op. Je hebt volatiliteit nodig om omhoog te gaan en je hebt het nodig om te dalen. En of volatiliteit goed of slecht is, dat ligt helemaal aan de persoon. Het is namelijk alleen slecht als de richting van de volatiliteit tegen je positie in gaat. Als je een long hebt, dan mag de koers lekker volatiel naar boven bewegen.

CasbCase bitcoin laat in onderstaande tabel zien hoe hard bitcoin beweegt. Het laat zien dat de volatiliteit in 1 jaar 0,56 is, vergelijk dit eens met de volgende dichtstbijzijnde activa, de NASDAQ, deze is slechts 0,14.

Bron: casebitcoin.com

Het is een ontzettend interessante tabel, maar voor nu kijken we alleen nog maar naar de Sharpe van 5 jaar, de laatste rij. Op de lange termijn is de Sharpe ratio superieur aan die van elke andere activum.

Sharpe Ratio bitcoin

De Sharpe ratio is ontwikkeld door een Nobelprijswinnaar en wordt gebruikt om investeerders inzicht te geven in het rendement van een belegging in vergelijking met het risico. De ratio is het gemiddelde verdiende rendement boven de risicovrije rente per eenheid volatiliteit of totaal risico.

Dit is een van de redenen waarom bitcoin gezien wordt als de beste bescherming tegen inflatie en geldontwaarding. Vergis je niet, institutionele vermogensbeheerders kijken hier ook naar, en durven het aan om bitcoin op te nemen in hun portfolio’s op basis van de Sharpe ratio.

Volatiliteit is een feature, geen bug

Terug naar de volatiliteit, want de afgelopen dagen is bitcoin gedaald van het hoogste punt ooit van 59.500 euro, naar de huidige BTC koers van 51.242 euro. Als je de artikelen van reguliere media zoals nu.nl moet geloven, dan betekent dit het einde van bitcoin en is deze daling ontzettend zorgelijk.

Maar iedereen die op zoek is naar rendement op een asymmetrische investering, moet weten dat volatiliteit de prijs is die ze hiervoor betalen. Naarmate meer investeerders een ongecorreleerd, asymmetrische investering zoeken om hun portefeuille te beschermen tegen het huidige monetaire beleid, zal bitcoin meer en meer worden geadopteerd worden.

The post Waarde bitcoin stuitert op en neer, zegen of vloek? Over Sharpe Ratio en volatiliteit appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

a16z snubs crypto, Mango Markets exploiter found guilty and Worldcoin launches blockchain network: Hodler’s Digest, April 14-20

Top Stories This Week Grayscale spot Bitcoin ETF ‘halves’ before BTC halving Major Bitcoin investor Grayscale Investments saw its spot BTC exchange-traded fund (ETF) holdings drop 50%...

4 crypto underdogs that could be ready to shine in the bull run

TLDR The Ethena (ENA) price is predicted to bounce back above $1.50. The Celestia (TIA) token is predicted to rise again and trade above $15. Experts predict that...

Analyse: Bitcoin koers beweegt nauwelijks na halving, blijft dit zo?

Bitcoin heeft vannacht de halving gehad. Dit betekent dat het aantal Bitcoin dat in omloop komt, vannacht gehalveerd werd. Dit heeft op de langere termijn...

Bitcoin transactiekosten bereiken voor het eerst de $100, verkoopgolf onderweg? 

Bitcoin (BTC) heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, waarvan je je kunt afvragen of dit iets is wat we graag willen vieren. De gemiddelde transactiekosten zijn...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo