Waarde bitcoin stuitert op en neer, zegen of vloek? Over Sharpe Ratio en volatiliteit

Iedereen die ooit naar de bitcoin koers heeft gekeken, of iets over bitcoin op het nieuws heeft gehoord weet het: Bitcoin is volatiel, de waarde gaat op en neer.

Zeven keer volatieler dan aandelen

Maar hoe volatiel is bitcoin eigenlijk? Wat als je dit vergelijkt met andere beurzen? David Lawant van BitWise kwam met het volgende resultaat:

Lawant zegt dus dat bitcoin 7 keer volatieler is dan de SP500, de grootste aandelenindex van de wereld. Hij concludeert dat een beweging van 12% van de bitcoin koers hetzelfde is als een beweging van 1,7% bij de SP500.

Volatiliteit werkt twee kanten op

Het grootste gedeelte van de volatiliteit vindt plaatst als bitcoin daalt, zoals de afgelopen dagen is gebeurd. Volatiliteit werkt echter twee kanten op. Je hebt volatiliteit nodig om omhoog te gaan en je hebt het nodig om te dalen. En of volatiliteit goed of slecht is, dat ligt helemaal aan de persoon. Het is namelijk alleen slecht als de richting van de volatiliteit tegen je positie in gaat. Als je een long hebt, dan mag de koers lekker volatiel naar boven bewegen.

CasbCase bitcoin laat in onderstaande tabel zien hoe hard bitcoin beweegt. Het laat zien dat de volatiliteit in 1 jaar 0,56 is, vergelijk dit eens met de volgende dichtstbijzijnde activa, de NASDAQ, deze is slechts 0,14.

Bron: casebitcoin.com

Het is een ontzettend interessante tabel, maar voor nu kijken we alleen nog maar naar de Sharpe van 5 jaar, de laatste rij. Op de lange termijn is de Sharpe ratio superieur aan die van elke andere activum.

Sharpe Ratio bitcoin

De Sharpe ratio is ontwikkeld door een Nobelprijswinnaar en wordt gebruikt om investeerders inzicht te geven in het rendement van een belegging in vergelijking met het risico. De ratio is het gemiddelde verdiende rendement boven de risicovrije rente per eenheid volatiliteit of totaal risico.

Dit is een van de redenen waarom bitcoin gezien wordt als de beste bescherming tegen inflatie en geldontwaarding. Vergis je niet, institutionele vermogensbeheerders kijken hier ook naar, en durven het aan om bitcoin op te nemen in hun portfolio’s op basis van de Sharpe ratio.

Volatiliteit is een feature, geen bug

Terug naar de volatiliteit, want de afgelopen dagen is bitcoin gedaald van het hoogste punt ooit van 59.500 euro, naar de huidige BTC koers van 51.242 euro. Als je de artikelen van reguliere media zoals nu.nl moet geloven, dan betekent dit het einde van bitcoin en is deze daling ontzettend zorgelijk.

Maar iedereen die op zoek is naar rendement op een asymmetrische investering, moet weten dat volatiliteit de prijs is die ze hiervoor betalen. Naarmate meer investeerders een ongecorreleerd, asymmetrische investering zoeken om hun portefeuille te beschermen tegen het huidige monetaire beleid, zal bitcoin meer en meer worden geadopteerd worden.

The post Waarde bitcoin stuitert op en neer, zegen of vloek? Over Sharpe Ratio en volatiliteit appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Texas is home to nearly 30% of all Bitcoin hash rate — Foundry

The U.S. state of Texas accounts for over 28% of all Bitcoin (BTC) hashing power in the United States, according to the latest Hashrate Map...

Price analysis 9/27: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, SOL, TON, DOT, MATIC

Bitcoin (BTC) managed to stay above the $26,000 level even as the S&P 500 tumbled to a three-month low and the US dollar index (DXY)...

Xsolla Announces Acquisition of AcceleratXR, A Multi-Player Platform For Games

Sherman Oaks, United States, September 27th, 2023, Chainwire Xsolla, a global video game commerce company, announces its strategic acquisition of AcceleratXR, a provider of in-game server...

Crypto recap 27 september: ETF-aanvragen opnieuw uitgesteld en groot Bitcoin-nieuws uit China.

Iedere dag bespreekt Axel in zijn video de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij met de onderbouwing van nieuwsberichten en technische analyses....

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo