Verkiezingen Turkije: maakt Erdogan deepfake video’s van opponent met Bitcoin?

Turkije maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van zondag 14 mei, waarbij de wereld met grote belangstelling toekijkt. Deze verkiezingen zou in theorie namelijk het einde kunnen betekenen van het langdurige bewind van zittend president Recep Tayyip Erdogan. Hij wordt beschuldigd van het verspreiden van deepfake-video’s, en zou dit hebben gekocht met Bitcoin.

Volgens Tuncay Özkan, voorzitter van de Turkse oppositiepartij (CHP), is de regering bezig met het produceren van deepfake propagandamateriaal tegen CHP op het DarkWeb, zo schreef het lokale Turkse medium Kisadalga.

Deepfake-video’s gekocht met Bitcoin

Özkan beweert dat het Turkse communicatiebureau contact heeft opgenomen met Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositiepartij, om hen te informeren over de nepvideo’s die tegen de oppositie verspreid zullen worden.

Deze video’s zouden met behulp van deepfake-technologie zijn gemanipuleerd, waarbij geluids- en beeldinhoud op kunstmatige wijze worden vervormd. Özkan beweert zelfs dat er voor deze video’s met Bitcoin is betaald.

Özkan zegt: ‘Ze vertelden ons dat dit is gebeurd en dat het in strijd is met democratie, mensenrechten en de wet. Omdat ze zich ongemakkelijk voelden bij hun geweten, besloten ze het aan ons te vertellen. We hebben ook een lijst met namen.’

Niet eerste keer dat Erdogan deepfake gebruikt

Deze beschuldigingen volgen op het recente incident waarbij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een met behulp van AI gegenereerde video vertoonde waarin het leek alsof Kilicdaroglu de PKK prees.

Het gebruik van geavanceerde AI-technologie bij dergelijke verkiezingen is een primeur in de wereld. Henry Ajder, een specialist op het gebied van deepfakes, uit zijn bezorgdheid over de overtuigingskracht van dergelijk propagandamateriaal en de invloed ervan op de uiteindelijke uitkomst.

‘Het overspoelen van grote netwerken en niet-authentieke accounts met verfijnde en zeer menselijk klinkende spraak, met één verhaal, kan zeker een rol spelen bij het beïnvloeden van de publieke opinie,’ aldus Ajder.

‘Hoewel er online tools zijn om de oorsprong van dergelijke inhoud te verifiëren, bestaat het risico dat er een hiërarchie ontstaat in de media. Als bijvoorbeeld de content niet is gecertificeerd, kunnen mensen deze als “nep” bestempelen, wanneer het hen uitkomt,’ voegt Ajder toe.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin whale watching is ‘useless’ for information — Traders

Bitcoin whale watching is “good for social media” but not for valuable analysis, according to traders.

Binance co-founder beseeches Elon Musk to address cryptocurrency scams on X

According to Yi He, “a significant amount of money” was lost when X.com users were tricked by an impersonation scam.

Musk promises ban on Apple, Greenpeace calls for Bitcoin’s PoS, and other news: Hodler’s Digest, June 9-15

Elon Musk threatens to ban Apple devices if they integrate with ChatGPT, Greenpeace calls for a shift in Bitcoin’s consensus mechanism, and more.

Whale Activity Propels Rebel Satoshi (RECQ) Presale Amid Slumping Prices for Polygon (MATIC) and Arbitrum (ARB)

TLDR Despite a recent surge, experts have an overall bearish outlook on Polygon (MATIC). Arbitrum (ARB) dipped slightly over the past few days. Experts have begun to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo