Verenigd Koninkrijk onderzoekt eigen digitale munt, kan naast crypto’s zoals bitcoin bestaan aldus BIS

De centrale bank en het Ministerie van Financiën van het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd dat ze blijven onderzoeken of een CBDC of nationale stablecoin gewenst is.

Britse CBDC laat lang op zich wachten

Het Ministerie van Financiën en de centrale bank starten in 2022 een raadpleging om te beoordelen of een digitale valuta van de Britse centrale bank wel nodig is. Hoewel de twee organisaties nog geen definitieve beslissing hebben genomen, zal dit overleg beslissen of een ontwikkelingsproces in de toekomst kan beginnen. Deze ontwikkelingsfase omvat het opstellen van een technische specificatie en het testen van het ontwerp.

Die fase zou ook enkele jaren duren. Stel dat dit allemaal succesvol is, dan kan ergens tussen 2025 en 2030 een CBDC gelanceerd worden.

Geen vervanging voor contant geld

De Bank of England schrijft dat een CBDC zou dienen als een nieuwe vorm van digitaal geld en dat het door particulieren en bedrijven zou worden gebruikt voor hun dagelijkse betalingsbehoeften. Het zou contant geld en bankdeposito’s niet vervangen, maar zou naast hen werken.

De CBDC zou door de Bank of England zelf worden uitgegeven. Vermoedelijk wordt deze digitale munt gekoppeld aan de waarde van het Britse pond sterling, hoewel dit niet expliciet in de aankondiging zelf wordt vermeld.

Andere landen onderzoeken ook CBDC’s

Engeland is een van de vele landen die de mogelijkheid van een CBDC onderzoeken. China is het allerverst met de ontwikkeling van een eigen CBDC, en dit jaar kan er al ondersteuning plaatsvinden bij veel geldautomaten.

Volgens het onderzoekscentrum Atlantic Council onderzoeken momenteel 88 landen de technologie.

Bron: Atlantic Council

Dreiging van cryptocurrency’s en stablecoins

Veel van deze landen hebben hun zorgen geuit over stablecoins, bitcoin en cryptocurrency’s uitgegeven door bedrijven. Private digitale activa kunnen naast potentiële digitale valuta’s van centrale banken bestaan, schreef de Bank for International Settlements in dit rapport. Er staat dat CBDC’s erop vertrouwen dat banken en andere financiële instellingen optreden als tussenpersonen om krediet te creëren en de financiële stabiliteit te helpen beschermen.

In het onderzoek staat dat er ook risico’s zijn verbonden aan CBDC’s, maar dat particuliere crypto’s ‘lagere publieke voordelen’ zouden hebben omdat ze niet uitwisselbaar zouden zijn met andere vormen van geld en omdat ze niet de bescherming zouden hebben die bij nationale valuta hoort.

Christine Lagarde van de ECB zegt: ‘Centrale banken hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat burgers toegang hebben tot de veiligste vorm van geld – centralebankgeld – in het digitale tijdperk.’ Zij is de voorzitter van de groep centrale bank directeuren die verantwoordelijk is voor het rapport.

The post Verenigd Koninkrijk onderzoekt eigen digitale munt, kan naast crypto’s zoals bitcoin bestaan aldus BIS appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Home miners may benefit from NiceHash, Marathon Digital collaboration

The new NiceHash firmware will combine the advantages of two products.

Mining execs establish organization to influence US crypto voters

A board member of the Bitcoin Voter Project described the group as nonpartisan and planned to take a different approach than initiatives like Stand With...

Crypto Biz: Riot Platforms and Bitfarms dispute escalates

This week’s Crypto Biz explores the corporate battle between Riot Platforms and Bitfarms, Tether’s $1 billion budget for startups, Ripple Labs’ new custodian deal, and...

Former Binance CEO ‘CZ’ owns 64% of BNB circulating supply — Report

Forbes estimates Zhao's net worth at a staggering $61 billion—ranking the former CEO as the world's 24th richest person.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo