Venezuela haalt zes nullen van munt en maakt manipulatie nog makkelijker met CBDC in oktober

De Centrale Bank van Venezuela wil in oktober een eigen digitale munt uitbrengen, deze zal uitgewisseld kunnen worden via SMS. Daarnaast melden media dat ze zes nullen van hun valuta schrappen vanwege de voortdurende inflatie.

‘Bolivar wordt niet minder waard’

De digitale bolivar kan vanaf 1 oktober de Venezolaanse economie ingepompt worden. Een digitale bolivar betekent overigens niet dat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van contant geld. Er worden namelijk nieuwe munten en biljetten gemaakt. Er komt een nieuw muntje van 1 bolivar, samen met bankbiljetten variërend van 5 Bs. tot 100 Bs. als onderdeel van de zes nul-aanpassing van de valuta.

De Centrale Bank van Venezuela maakte de aankondiging wereldkundig op 6 augustus. De CBDC zal vergezeld gaan van een op sms gebaseerd uitwisselingssysteem om betalingen en overboekingen tussen gebruikers te vergemakkelijken. De bank zegt dat de CBDC en redenominatie van de valuta geen effect zullen hebben op de waarde van de bolivar en dat de herziening onderdeel is van een poging om het gebruik van de valuta te vereenvoudigen. Mooie praatjes.

‘De bolivar zal niet meer of minder waard worden, het gebruik ervan wordt alleen versimpeld.’

COMUNICADO OFICIAL| A partir del 1° de octubre entra en vigencia el Bolívar Digital
#BCV https://t.co/635uhVu1sA pic.twitter.com/aErAOUvwHL

— Banco Central de Venezuela (@BCV_ORG_VE) August 5, 2021

Nog meer macht

In februari liet de Venezolaanse president Nicolas Maduro voor het eerst weten geïnteresseerd te zijn in een digitale bolivar. Hij noemde de uitgifte van een Central Bank Digital Currency als een van de maatregelen die de regering nam om de economie te moderniseren en opnieuw op te bouwen. Eerder bracht Venezuela ook een andere, eigen cryptocurrency uit: de Petro. Deze munt werd in 2018 gekoppeld aan de olieprijs en werd vooral gebruikt om Amerikaanse sancties te omzeilen.

Dit is de tweede keer in drie jaar dat Venezuela de bolivar heeft aangepast, in 2018 werden ook al vijf nullen van de valuta gehaald. In dat jaar was de inflatie maar liefst 1,8 miljoen procent, in 2020 was de jaarlijkse inflatie iets meer dan 2 duizend procent.

Op dit moment kost het aanpassen van de nulletjes op een munt veel moeite en kosten, met een CBDC kan Maduro met een druk op de knop nullen schrappen. Het is hetzelfde mechanisme, alleen in handen van een autoritair figuur zoals Maduro nog gevaarlijker. Wat dat betreft is het niet gek om te bedenken dat bewoners van Venezuela hun geld liever opslaan in dollars, of nog beter, in een decentraal middel waar geen centraal figuur monetaire beleidsaanpassingen kan uitvoeren.

 

The post Venezuela haalt zes nullen van munt en maakt manipulatie nog makkelijker met CBDC in oktober appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo