TRM Labs: ‘Aantal crypto-hacks significant gedaald in 2023’

Satoshi Nakamoto lanceerde met Bitcoin in 2009 een decentrale vorm van geld en startte daarmee een monetaire revolutie. Helaas trekt dat potentieel ook een hoop foute figuren aan en zijn we binnen de crypto-wereld nog vaak getuige van hacks en andere vormen van oplichterij.

Wat dat betreft is het goed om te horen dat het aantal hacks in het eerste kwartaal stevig is gedaald ten opzichte van voorheen.

Het kwartaal in cijfers

Afgelopen jaar was qua dollarwaarde het grootste jaar ooit op het gebied van hacks. Met name het eerste en vierde kwartaal van 2022 werden er voor gigantische bedragen aan crypto gestolen. In allebei die kwartalen ging de totale buit om meer dan 1 miljard dollar. Dat is gigantisch als je bedenkt dat de market cap van Bitcoin net boven de 500 miljard dollar ligt.

In het eerste kwartaal van 2023 is de hoeveelheid aan gestolen kapitaal weer drastisch verlaagd. Als we naar het tweede en derde kwartaal van 2022 kijken, dan hoeft dat echter niets te betekenen voor de toekomst.

Het kan zomaar zijn dat we het volgende kwartaal weer een gigantische piek zien. De hack-praktijk is natuurlijk een meer grillige business. Als er een succesvolle groep actief is, dan kan dat plotseling een enorme stijging van de hoeveelheid gestolen kapitaal opleveren.

Uit het rapport van TRM Labs blijkt verder dat de gemiddelde omvang van hacks in het eerste kwartaal flink is gedaald. Nu ging het nog maar om 10,5 miljoen dollar, terwijl het gemiddelde in het eerste kwartaal van 2022 nog op 30 miljoen dollar lag.

Geen duidelijke verklaring

Hoewel TRM Labs geen duidelijke verklaring heeft voor de significante daling in de hoeveelheid gestolen kapitaal via hacks, zijn er wel een aantal dingen die ze aanwijzen als uitleg. Bijvoorbeeld het sanctioneren van Tornado Cash door de Amerikaanse overheid en de arrestatie van Avraham Eisenberg, die Mango Markets hackte.

Dat zijn zaken die volgens TRM Labs dreigend kunnen overkomen op hackers. Mogelijk dusdanig dreigend, dat ze hierdoor besluiten om zich op andere zaken te richten. Wat natuurlijk een fantastische ontwikkeling voor de industrie zou zijn.

Het helpt voor de reputatie van de industrie namelijk niet mee dat er nog steeds veel sprake is van cowboy-praktijken. Bitcoin begint zijn plekje in het traditionele financiële systeem aardig te veroveren, maar we zijn er nog lang niet.

De echte adoptie van cryptocurrency’s is een proces dat waarschijnlijk nog wel een jaar of tien duurt. In die periode is het belangrijk dat er goede wetgeving komt en de industrie zich stap voor stap verbeterd.

All Dutch and English crypto news!

Donald Trump vows to end Joe Biden’s ‘war on crypto’

United States Presidential candidate Donald Trump reiterated his intention to take a more favorable stance towards cryptocurrency compared to the current Biden administration.

Bitcoin whale watching is ‘useless’ for information — Traders

Bitcoin whale watching is “good for social media” but not for valuable analysis, according to traders.

Binance co-founder beseeches Elon Musk to address cryptocurrency scams on X

According to Yi He, “a significant amount of money” was lost when X.com users were tricked by an impersonation scam.

Musk promises ban on Apple, Greenpeace calls for Bitcoin’s PoS, and other news: Hodler’s Digest, June 9-15

Elon Musk threatens to ban Apple devices if they integrate with ChatGPT, Greenpeace calls for a shift in Bitcoin’s consensus mechanism, and more.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo