TRM Labs: ‘Aantal crypto-hacks significant gedaald in 2023’

Satoshi Nakamoto lanceerde met Bitcoin in 2009 een decentrale vorm van geld en startte daarmee een monetaire revolutie. Helaas trekt dat potentieel ook een hoop foute figuren aan en zijn we binnen de crypto-wereld nog vaak getuige van hacks en andere vormen van oplichterij.

Wat dat betreft is het goed om te horen dat het aantal hacks in het eerste kwartaal stevig is gedaald ten opzichte van voorheen.

Het kwartaal in cijfers

Afgelopen jaar was qua dollarwaarde het grootste jaar ooit op het gebied van hacks. Met name het eerste en vierde kwartaal van 2022 werden er voor gigantische bedragen aan crypto gestolen. In allebei die kwartalen ging de totale buit om meer dan 1 miljard dollar. Dat is gigantisch als je bedenkt dat de market cap van Bitcoin net boven de 500 miljard dollar ligt.

In het eerste kwartaal van 2023 is de hoeveelheid aan gestolen kapitaal weer drastisch verlaagd. Als we naar het tweede en derde kwartaal van 2022 kijken, dan hoeft dat echter niets te betekenen voor de toekomst.

Het kan zomaar zijn dat we het volgende kwartaal weer een gigantische piek zien. De hack-praktijk is natuurlijk een meer grillige business. Als er een succesvolle groep actief is, dan kan dat plotseling een enorme stijging van de hoeveelheid gestolen kapitaal opleveren.

Uit het rapport van TRM Labs blijkt verder dat de gemiddelde omvang van hacks in het eerste kwartaal flink is gedaald. Nu ging het nog maar om 10,5 miljoen dollar, terwijl het gemiddelde in het eerste kwartaal van 2022 nog op 30 miljoen dollar lag.

Geen duidelijke verklaring

Hoewel TRM Labs geen duidelijke verklaring heeft voor de significante daling in de hoeveelheid gestolen kapitaal via hacks, zijn er wel een aantal dingen die ze aanwijzen als uitleg. Bijvoorbeeld het sanctioneren van Tornado Cash door de Amerikaanse overheid en de arrestatie van Avraham Eisenberg, die Mango Markets hackte.

Dat zijn zaken die volgens TRM Labs dreigend kunnen overkomen op hackers. Mogelijk dusdanig dreigend, dat ze hierdoor besluiten om zich op andere zaken te richten. Wat natuurlijk een fantastische ontwikkeling voor de industrie zou zijn.

Het helpt voor de reputatie van de industrie namelijk niet mee dat er nog steeds veel sprake is van cowboy-praktijken. Bitcoin begint zijn plekje in het traditionele financiële systeem aardig te veroveren, maar we zijn er nog lang niet.

De echte adoptie van cryptocurrency’s is een proces dat waarschijnlijk nog wel een jaar of tien duurt. In die periode is het belangrijk dat er goede wetgeving komt en de industrie zich stap voor stap verbeterd.

All Dutch and English crypto news!

FTX debtors object Genesis’ ‘critical’ claim estimate of ‘$0.00’

Just a month after bankrupt cryptocurrency exchange FTX was seeking $4 billion from the also bankrupt crypto lender Genesis, it is now contesting a claim...

Elliptic integrates ChatGPT to bolster crypto risk detection

Crypto risk management firm Elliptic is integrating artificial intelligence chatbot, ChatGPT, to ramp up accuracy and scalability in detecting crypto threats, amid other crypto firms...

Warren’s alleged work with short-seller shows anti-crypto army heating up

What do progressive Democrats, Republican national security hawks and Wall Street traders have in common? They are all apparently enlisting in United States Senator Elizabeth...

Musk’s alleged price manipulation, the Satoshi AI chatbot and more: Hodler’s Digest, May 28 – June 3

Top Stories This Week Dogecoin investors accuse Elon Musk of insider trading in amended class-action lawsuit A group of Dogecoin investors has requested leave to amend a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo