Toezichthouder wijst twee bitcoin producten af, wat moet er nog gebeuren?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft twee fysiek ondersteunde Bitcoin ETF’s afgewezen. Valkyrie en Kyptoin hebben aanvragen ingediend voor het noteren van spot Bitcoin fondsen die op de beurs verhandeld zouden worden, maar beide producten voldoen niet aan de normen van de toezichthouder.

Voldoen niet aan eisen

De SEC gebruikte dezelfde argumenten om deze fondsen te weigeren als voorheen. De commissie is van mening dat beurzen die fungeren als prijsbepalende factor voor activa (in dit geval bitcoin) niet voldoen aan de eisen van de commissie. De waarde van de aandelen van zo’n fonds wordt bepaald door de algemene bitcoin koers. En deze komt weer tot stand door de handel op alle globale crypto-beurzen. Dat vindt de SEC te link.

Lastig voor SEC

Ergens is het wel te begrijpen als je redeneert vanuit het perspectief van de SEC. Hun taak is om frauduleuze prijsmanipulatie tegen te gaan en om extreem volatiele prijsschommelingen te voorkomen, en dat kan niet bij een asset waarvan de waarde decentraal tot stand komt. Er zijn namelijk tientallen beurzen, centraal (zoals Binance) en decentraal (zoals UniSwap) die samen de algemeen geaccepteerde prijs bepalen. Dit geldt niet alleen voor bitcoin, maar voor alle cryptocurrency’s.

Open voor manipulatie

De toezichthouder is van mening dat als er financiële producten op de markt komen die direct gebaseerd zijn op bitcoin, deze makkelijk kunnen worden beïnvloed door manipulatie van de spotmarkt, wat volgens de toezichthouder indruist tegen de belangen van beleggers.

Amerika is anders

Andere delen van de wereld doen hier niet zo moeilijk over, in Europa, Canada, Azië en Zuid-Amerika zijn al op crypto-gebaseerde financiële producten te verhandelen op traditionele beurzen. In de VS zijn alleen crypto-producten goedgekeurd die een afgeleide zijn van een afgeleide van cryptocurrency. Denk aan een ETF op basis van futurecontracten van bitcoin.

Wellicht worden dit soort producten pas goedgekeurd als een traditionele, gecentraliseerde, gereguleerde beurs zoals de New York Stock Exchange leidend is voor de bitcoin koers. Maar dat druist weer in tegen alle principes van cryptocurrency.

Arcane Research heeft een tijdlijn gemaakt van belangrijke data (waarop Bitcoin ETF’s worden afgewezen). De eerste vier zijn inmiddels afgewezen.

Bron: Arcane Research

 

The post Toezichthouder wijst twee bitcoin producten af, wat moet er nog gebeuren? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Pro-XRP lawyer requests to be amicus curiae for Coinbase customers

Pro-XRP lawyer John Deaton says the urge to protect the customers "isn't about crypto," but more so about protecting the people that want to "build...

Bitcoin halving hype breaks week-long ETFs outflow streak

Five of the 10 approved ETFs recorded positive inflows that overshadowed the GBTC outflows, bringing in a total of $30.4 million to the spot BTC...

Where will Bitcoin’s price be at the next halving in 2028?

Experts say the price of Bitcoin could top $200,000 by 2028 but concerns around network security and miner profitability still loom. News Own this piece of crypto...

Bitcoin mining stocks saw spikes across the board ahead of halving event

Riot Platforms' share price outpaced other mining firms in the last 24 hours of the trading week, coinciding with a new Texas mining facility announcement. News Own...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo