Thomas White moet 520.000 euro aan bitcoin betalen aan wetgevers

Na 8 jaar leeft Silk Road nog steeds. Wellicht niet als marktplaats, maar wel als onderwerp van een documentaire op Amazon Prime en in de juridische dossiers van wetgevers.

Het laatste nieuws is dat Thomas White, maker van Silk Road 2.0, meer dan een half miljoen euro aan bitcoin moet inleveren.

Witwassen, drugshandel en afbeeldingen kindermisbruik

Thomas White is door het Britse National Crime Agency (NCA) bevolen om meer dan 520.000 euro aan bitcoin af te staan. Het bevel komt vlak nadat hij schuldig pleitte aan beschuldigingen van witwassen van geld, drugshandel en het bezit van beelden van kindermisbruik.

Voordat hij bevolen werd zijn bitcoins in te leveren, werd de 26-jarige al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege zijn grote rol in de dagelijkse gang van zaken bij Silk Road.

Bitcoin als betaalmiddel

Silk Road kent iedereen als darknet-marktplaats waar gebruikers illegale drugs en andere goederen kunnen kopen. Bitcoin werd op Silk Road op grote schaal gebruikt als betaalmiddel en sindsdien heeft bitcoin het imago dat het vooral door criminelen gebruikt wordt. Onterecht, want bitcoin is maar een middel en iedereen kan het gebruiken. Net als criminelen euro’s en dollars gebruiken voor illegale activiteiten.

Van Ulbricht naar Silk Road 2.0

Ross Ulbricht richtte Silk Road op als de ultieme vrije en censuurloze online markt. Hij werd in de herfst van 2013 opgepakt door de FBI. Daarna nam Thomas White het stokje over. Na het hardhandig optreden en de stopzetting van de oorspronkelijke Silk Road, maakte White gebruik van zijn kennis en ervaring om een tweede versie van de markt te bouwen. Net als bij het origineel konden gebruikers bij Silk Road 2.0 alles kopen, legaal en illegaal, met bitcoin als valuta.

Tyrone Surgeon van de National Crime Agency:

‘Thomas White was een gerespecteerd lid van de oorspronkelijke Silk Road-hiërarchie. Hij gebruikte dit in zijn voordeel toen de oorspronkelijke site werd gesloten en profiteerde aanzienlijk van zijn criminele activiteiten.’

Twee jaar gevangenis tot nog toe

Voordat hij verstrikt raakte in Silk Road, was White een student boekhouding aan de John Moores University in Liverpool. Na slechts één les stopte hij om zich te concentreren op Silk Road. Volgens de National Crime Agency had White, hoewel hij geen legitiem inkomen had, genoeg geld om een aanbetaling te kunnen doen voor een luxeappartement in Liverpool.

‘Deze zaak bewijst dat misdaad niet loont, niet alleen heeft hij de afgelopen twee jaar in de gevangenis gezeten, hij moet nu meer dan 500.000 euro afstaan.’

Commissie over 80 miljoen euro

Het exacte bedrag dat White heeft verdiend is moeilijk vast te stellen voor handhavers, maar ze schatten zijn commissie op 1% tot 5% per aankoop. Ze berekenden dat er voor 80 miljoen euro aan transacties is uitgevoerd.

‘Dit is een complex, internationaal onderzoek geweest en benadrukt dat we elk instrument dat we tot onze beschikking hebben zullen gebruiken om georganiseerde criminelen te verstoren van het profiteren van hun misdaad,’ zijn de afsluitende woorden van Surgeon.

The post Thomas White moet 520.000 euro aan bitcoin betalen aan wetgevers appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Chainlink quietly changes multisig rules, Mixin offers $20M bounty: Finance Redefined

Welcome to Finance Redefined, your weekly dose of essential decentralized finance (DeFi) insights - a newsletter crafted to bring you the most significant developments from...

Georgia preparing limited live CBDC pilot, considering Ripple among tech providers

The National Bank of Georgia (NBG) has announced that it will advance its research on a digital lari central bank digital currency (CBDC) in a...

Google Cloud is now a validator on Polygon

Polygon Labs has announced that Google Cloud is now a validator on Polygon PoS network. The new validator will bring "same infrastructure" powering YouTube and Gmail. Google...

Invesco Galaxy applies for Ether spot ETF

Asset managers keep pursuing digital asset products, as Invesco and Galaxy Digital allegedly filed for a spot Ethereum (ETH) exchange-traded fund (ETF) on Sept. 29.  Bloomberg...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo