Stablecoins, wat zijn ze en wat kun je ermee?

We kennen allemaal natuurlijk het spreekwoord wel: “Er is niets zo veranderlijk als het weer”. Dit spreekwoord kan anno 2021 misschien wel verandert worden in: “Er is niets zo veranderlijk als de koers van cryptocurrencies”. Het afgelopen jaar is een hectisch jaar geweest in de markt van crypto’s en dagelijkse schommelingen tussen de 10 & 20% zijn aan de orde van de dag. Dit geldt echter niet voor alle cryptomunten! Er zijn een aantal cryptocurrencies die eigenlijk nooit extreme koersschommelingen laten zien. Dit zijn cryptocurrencies als Tether (USDT), USD Coin (USDC) en bijvoorbeeld de Binance USD (BUSD). Dit zijn alle drie zogeheten stablecoins. Omdat veel mensen nog niet precies weten waar deze voor dienen vertellen we je in deze blog meer over deze stablecoins!

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn in principe de minst decentrale crypto valuta die er te krijgen zijn. De stablecoins zijn namelijk gekoppeld aan een reguliere munteenheid. De voorbeelden die we in de vorige alinea noemden zijn allen munten die aan de Dollar gekoppeld zijn, maar er zijn stablecoins die gekoppeld zijn aan iedere valuta ter wereld! Het zijn dus in principe de crypto varianten van de reguliere valuta’s. Om het geheel wat tastbaarder te worden willen we het principe achter Tether (USDT) verder uitleggen. Tether is een bedrijf dat een digitale crypto valuta op de markt heeft gebracht die gebruikt kan worden om te handelen. Het bedrijf achter Tether heeft voor iedere munt Tether die verhandeld wordt één Dollar in haar onderneming. Dit geeft 1 Tether de waarde van 1 Dollar. Het werkt in principe hetzelfde als de goudstandaard van vroeger, maar dan in de wereld van cryptocurrencies.

Transacties

Wanneer je jouw transacties op een exchange doet, dan komt hier vaak een stablecoin bij kijken. Dit komt omdat je in een exchange werkt met een wallet. In deze wallet kun je over het algemeen geen dollars of euro’s hebben omdat de exchange niet fungeert als bank, maar als crypto exchange. Wanneer jij dus een transactie wilt doen, dan kun je dit veel gemakkelijker uitvoeren door een niet-stablecoin te verkopen voor een stablecoin. Je houdt namelijk cryptocurrencies in handen en kunt de verkoop direct laten uitvoeren. Doordat de stablecoin aan een reguliere valuta gekoppeld zit krijg je de normale valutaprijs voor jouw verkochte coins, maar krijg je deze dus betaald in de stablecoins. Wanneer je volledig wilt stoppen met cryptocurrencies kun je deze stablecoins uiteraard weer laten omzetten naar jouw reguliere valuta. Ondanks dat stablecoins vaak de wind van voren krijgen als het gaat om de cryptocurrencies zijn ze daadwerkelijk een waardevolle toevoeging voor handelaren in cryptocurrencies!

Het bericht Stablecoins, wat zijn ze en wat kun je ermee? verscheen eerst op CryptoClan.

Geen categorie

All Dutch and English crypto news!

Zero-knowledge Manta Network launches $50M ecosystem fund

Early-stage projects building on Manta Network can receive up to $50,000 in grants.

Hidden Road partners with Bitfinex after Bybit KYC issues

After halting support for BybBit’s crypto services in May 2024, Citadel-backed Hidden Road inked a new crypto partnership with Bitfinex exchange.

BNB Chain to support early projects with new incubation alliance

The announcement comes amid a recent surge in BNB’s price, reaching a new all-time high of $717.48 on June 6.

 Ripple en Archax slaan handen ineen: Miljoenen aan tokenized assets naar XRP Ledger

Ripple, het bedrijf achter XRP, en Archax, een gereguleerde digital asset exchange, hebben aangekondigd hun samenwerking uit te breiden. Het doel? Honderden miljoenen dollars aan...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo