In de wereld van finance, waar ontelbaar veel geld in omgaat, is elk bericht van belang. Zeker als dit bericht komt Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchanges Commission (SEC). Hij heeft op X een aantal waarschuwingen gedeeld over investeren in crypto.
Waar blijft witte rook?
Voor we zijn waarschuwingen bekijken, eerst een klein beetje achtergrond. Op dit moment wacht de hele wereld op witte rook van de SEC. Er liggen een aantal aanvragen voor een Bitcoin ETF op het bureau van de Amerikaanse financiële waakhond.
Een eventuele goedkeuring (of afkeuring) is van enorme impact op de financiële wereld. De koers van Bitcoin zal uiteraard reageren, maar het is ook voor het eerst dat pensioenfondsen, verzekeringen en andere grote investeerders hun geld in mogen steken van de SEC.
De Amerikaanse overheid zegt als het ware tegen heel het land: Bitcoin is veilig, je kan via ETF’s investeren.
Gensler waarschuwt voor crypto
In een bericht van gistermiddag riep Gensler crypto-investeerders op om een aantal dingen in gedachten te houden, zonder specifiek een Bitcoin ETF te noemen. Volgens de voorzitter van de SEC voldoen vermogensbeheerders mogelijk niet aan de federale effectenwetten door crypto-beleggingsinstrumenten aan te bieden, en kan crypto “uitzonderlijk riskant” en “vaak volatiel” zijn.
‘Fraudeurs blijven de stijgende populariteit van crypto-activa uitbuiten om particuliere beleggers tot oplichting te verleiden,’ aldus Gensler. ‘Deze investeringen blijven vol zitten met frauduleuze aanbiedingen van valse munten, Ponzi- en piramidespellen, en regelrechte diefstal waarbij een projectpromotor verdwijnt met geld van investeerders.’
Hoe moet je dit intepreteren?
Wat betekenen deze berichten? Het is overduidelijk dat hij crypto afzeikt, maar hij benoemt Bitcoin niet. Door hoe Bitcoin georganiseerd is (geen leider, volledig decentraal, geen pre-mine) heeft het een heel andere status dan alle andere crypto’s.
Je zou het dus kunnen interpreteren als een laatste strubbeling van iemand die eigenlijk tegen Bitcoin is, maar het niet hardop wil zeggen. Volgens analist Michiel Brunet de RocheBrune kan je dit ook op deze manier zien: ‘Klinkt als een waarschuwing die je geeft vlak voordat je het startschot geeft.’