Rusland wil op lange termijn dollar vervangen voor crypto en andere valuta

Het is een publiek geheim dat veel landen minder afhankelijk willen worden van de dollar. De Amerikaanse munt fungeert al decennialang als de wereldreservemunt en dat geeft de VS een ongekende machtspositie.

El Salvador liet zien dat er een alternatief is voor de dollar, door bitcoin te omarmen als nationale valuta. Rusland houdt deze ontwikkelingen met een schuin oog in de gaten. Vorige week zei de president Poetin dat het een beetje vroeg was om cryptocurrency’s te gebruiken voor de oliehandel.

Einde van de dollar in Rusland

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt om de Amerikaanse dollar te vervangen door andere fiat-valuta’s, maar ook door digitale valuta.

Aleksandr Pankin, vice-minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren tijdens een interview dat Rusland het aandeel van de Amerikaanse dollar in de internationale reserves wil verminderen. Dit geldt ook voor het gebruik van de dollar bij internationale transacties.

Digitale valuta’s

Hij sloot de mogelijkheid niet uit om de dollar te vervangen door “sommige digitale activa” naast andere valuta’s:

‘Het is mogelijk om de Amerikaanse dollar op de lange termijn te vervangen door andere valuta’s, zowel nationaal als regionaal, evenals enkele digitale activa.’

Pankin zegt dat dit niet zonder slag of staat kan gaan. De overheid moet nieuwe processen implementeren voor gevestigde samenwerkingsmodellen tussen rechtsgebieden en bedrijven. Daarnaast moeten alle afwikkelingssystemen op de schop. En dan heeft hij het alleen nog maar over binnenlandse aanpassingen.

Amerika kan transacties blokkeren

Er is een reden waarom Rusland minder afhankelijk wil worden van de dollar, hiermee is het makkelijker om sancties van de Amerikaanse regering te omzeilen.

‘Betalingen in Amerikaanse dollars gaan via Amerikaanse banken en een clearingsysteem, waardoor Washington alle transacties kan blokkeren die zij verdacht achten’, zei Pankin. Hij voegde eraan toe dat de Russische regering dergelijke problemen met de euro of andere fiat-valuta’s niet heeft gehad en tot nu toe geen soortgelijke maatregelen heeft gepland voor andere nationale valuta’s.

In zekere zin zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken hetzelfde als president Vladimir Poetin. Hij zei vorige week nog dat het te vroeg is om nu al over te stappen op crypto’s voor het afwikkelen van oliehandel. Hiermee wijst hij digitale activa niet af, maar zet hij juist de deur wagenwijd open. De president erkende namelijk het potentieel van cryptocurrency om wereldwijd geld over te maken.

The post Rusland wil op lange termijn dollar vervangen voor crypto en andere valuta appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Ether could outperform Bitcoin after spot ETF launch: Kaiko

According to Bloomberg analyst Eric Balchunas, the highly-anticipated Ethereum ETFs could launch in the United States by July 23.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo