Ripple onthult CBDC-platform voor overheden

Ripple is een project binnen de crypto-wereld waarvan bij de echte puristen de nekharen overeind gaan staan. In tegenstelling tot Bitcoin is Ripple met zijn XRP token namelijk bedoeld om het traditionele financiële systeem van een upgrade te voorzien, terwijl Bitcoin het juist wil vervangen.

Om dat extra kracht bij te zetten kondigt Ripple op 18 mei een platform aan voor de ontwikkeling van Central Bank Digital Currency’s (CBDCs) en stablecoins.

Ripple CBDC Platform

Het project leeft volgens het persbericht onder de naam Ripple CBDC Platform en moet het voor centrale banken, overheden en financiële instellingen razend eenvoudig maken om een eigen munt op de markt te brengen. “Het platform maakt gebruik van de kracht van dezelfde blockchain-technologie die gebruikt wordt op de XRP Ledger (XRPL)”, aldus Ripple in het persbericht.

Als we Ripple mogen geloven, dan tilt het Ripple CBDC Platform de digitale financiële dienstverlening van overheden en centrale bnaken naar een hoger niveau. Verder zou het de potentie hebben om miljoenen mensen over de hele wereld voor het eerst van een bankrekening te voorzien.

Dat zijn een hoop grote woorden, die het bedrijf de komende periode eerst maar eens moet waarmaken. We hebben van Ripple vaker dit soort dingen gehoord en de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de daadwerkelijke prestaties en toepassingen tot op heden nog tegenvallen.

XRP is nog allesbehalve de wereldmunt die tussen iedere internationale banktransactie fungeert als een digitaal smeermiddel. Wat dat betreft heeft Ripple nog een hoop stappen te zetten en is het überhaupt maar de vraag of ze daar ooit in zullen slagen.

De rechtszaak

Verder is er natuurlijk ook nog de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Die zaak loopt al sinds eind 2020 en draait om het vraagstuk of de token van Ripple kwalificeert als effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

Indien de rechter van oordeel is dat de token van Ripple inderdaad kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wet, dan moeten alle gecentraliseerde beursplatformen XRP verwijderen voor hun klanten uit de Verenigde Staten.

Dat zou in feite de doodsteek voor het project betekenen. Als Amerika wegvalt, dan valt er niet alleen een grote markt weg, maar waarschijnlijk ook het vertrouwen van investeerders elders in de wereld.

Wat dat betreft komt er een hele belangrijke periode aan voor Ripple. Dit nieuwe CBDC-platform is gaaf nieuws, maar uiteindelijk is en blijft de rechtszaak het belangrijkste voor de toekomst van Ripple en de XRP token.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin mining stocks saw spikes across the board ahead of halving event

Riot Platforms' share price outpaced other mining firms in the last 24 hours of the trading week, coinciding with a new Texas mining facility announcement. News Own...

Bitcoin users spend record $2.4M in fees on halving block

The 2024 halving block has gone down as the most expensive block ever mined in Bitcoin’s history — with users scrambling to inscribe rare assets...

Bitcoin halving 2024 – Done and dusted!

The landmark occasion sees a reduction in Bitcoin miner rewards, dropping from 6.25 BTC per mined block to 3.125 BTC. News Own this piece of crypto history Collect...

Bitcoin Halving met succes uitgevoerd, dit verandert er voor jou

Het is weer gelukt! De Bitcoin halving is net met succes uitgevoerd. Dit betekent dat vanaf nu er nog maar 450 nieuwe Bitcoins bijkomen elke...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo