Ripple onthult CBDC-platform voor overheden

Ripple is een project binnen de crypto-wereld waarvan bij de echte puristen de nekharen overeind gaan staan. In tegenstelling tot Bitcoin is Ripple met zijn XRP token namelijk bedoeld om het traditionele financiële systeem van een upgrade te voorzien, terwijl Bitcoin het juist wil vervangen.

Om dat extra kracht bij te zetten kondigt Ripple op 18 mei een platform aan voor de ontwikkeling van Central Bank Digital Currency’s (CBDCs) en stablecoins.

Ripple CBDC Platform

Het project leeft volgens het persbericht onder de naam Ripple CBDC Platform en moet het voor centrale banken, overheden en financiële instellingen razend eenvoudig maken om een eigen munt op de markt te brengen. “Het platform maakt gebruik van de kracht van dezelfde blockchain-technologie die gebruikt wordt op de XRP Ledger (XRPL)”, aldus Ripple in het persbericht.

Als we Ripple mogen geloven, dan tilt het Ripple CBDC Platform de digitale financiële dienstverlening van overheden en centrale bnaken naar een hoger niveau. Verder zou het de potentie hebben om miljoenen mensen over de hele wereld voor het eerst van een bankrekening te voorzien.

Dat zijn een hoop grote woorden, die het bedrijf de komende periode eerst maar eens moet waarmaken. We hebben van Ripple vaker dit soort dingen gehoord en de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de daadwerkelijke prestaties en toepassingen tot op heden nog tegenvallen.

XRP is nog allesbehalve de wereldmunt die tussen iedere internationale banktransactie fungeert als een digitaal smeermiddel. Wat dat betreft heeft Ripple nog een hoop stappen te zetten en is het überhaupt maar de vraag of ze daar ooit in zullen slagen.

De rechtszaak

Verder is er natuurlijk ook nog de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Die zaak loopt al sinds eind 2020 en draait om het vraagstuk of de token van Ripple kwalificeert als effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

Indien de rechter van oordeel is dat de token van Ripple inderdaad kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wet, dan moeten alle gecentraliseerde beursplatformen XRP verwijderen voor hun klanten uit de Verenigde Staten.

Dat zou in feite de doodsteek voor het project betekenen. Als Amerika wegvalt, dan valt er niet alleen een grote markt weg, maar waarschijnlijk ook het vertrouwen van investeerders elders in de wereld.

Wat dat betreft komt er een hele belangrijke periode aan voor Ripple. Dit nieuwe CBDC-platform is gaaf nieuws, maar uiteindelijk is en blijft de rechtszaak het belangrijkste voor de toekomst van Ripple en de XRP token.

All Dutch and English crypto news!

Je bent nog op tijd, want dit is wanneer Bitcoin echt gaat knallen

Het universum kent veel onbeantwoorde vragen: waar komt het leven vandaan? Waar speelt Xavi Simmons volgend jaar? Ben ik nog op tijd om Bitcoin te...

Is Biden’s controversial Bitcoin mining tax dead or set to rise from the ashes?

Bitcoin (BTC) miners in the United States can breathe a sigh of relief after a proposed tax on crypto mining did not make it into...

Crypto analyse: Bitcoin maakt eerste rode candle van het jaar en vervolgt weg naar beneden

Drie dagen geleden is de maandelijkse candle van Bitcoin gesloten. In deze analyse werpen we een blik op het effect van deze candle op het...

Weekendcolumn: Hoe overtuig je de massa van Bitcoin?

Wat is de beste manier om de massa te overtuigen? Om duidelijk te maken wat voor een impact Bitcoin zal gaan maken! Deze vraag houdt...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo