Raad in het Verenigd Koninkrijk waarschuwt voor CBDC’s

Er is een campagne gestart tegen een plan van de Bank of England om een crypto in te voeren van de centrale bank. Dit wordt ook wel een Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd. Deze campagne komt van de Britse Tax Reform Council, een non-profit organisatie die nog niet lang geleden is opgericht.

‘CBDC’s zijn gevaarlijk’

De Tax Reform Council waarschuwt dat een stap naar zo’n CBDC de individuele privacy ernstig kan schaden. De raad is van mening dat een crypto van de centrale bank kan leiden tot meer overheidstoezicht, meer inmenging van de belastingdienst en een verhoogd risico op cyberaanvallen. Daarnaast kan het leiden tot overhaaste veranderingen in het belastingstelsel.

De Council is niet de enige die zich zorgen maakt over deze beslissing. Ook het Britse Bitcoin Collective, bedoeld om een eerlijke en open dialoog over alles wat met Bitcoin te maken heeft, laat van zich horen. Jordan Walker, de medeoprichter van het Britse Bitcoin Collective, verklaarde dat “de uitrol van CBDC’s in het Verenigd Koninkrijk op verschillende fronten gevaarlijk is.”

“We geven meer controle over ons geld aan de overheid en de centrale bank. Dit brengt het monetaire systeem nog dichter bij het politieke systeem, wat in het verleden en het heden voor grote problemen heeft gezorgd. In plaats daarvan zouden we ernaar moeten streven om geld en politiek te scheiden.”

Waarom CBDC’s?

In het Verenigd Koninkrijk hebben het ministerie van Financiën en de Bank of England mensen aangenomen om deze CBDC’s tot leven te wekken. De Bank of England heeft gewezen op de “noodzaak” om een digitale versie van de Britse pond te creëren, ondanks het verzet van de bredere cryptogemeenschap.

Voorstanders van CBDC’s, zoals de Bank of England, beweren dat deze centrale bank-crypto’s kunnen zorgen voor grotere financiële inclusie. Daarnaast zou het zorgen voor lagere kosten en biedt het meer veiligheid dan het huidige geldsysteem.

Tegenstanders in de cryptogemeenschap zeggen bijvoorbeeld dat Bitcoin ook al deze voordelen draagt. El Salvador is hierin het perfecte voorbeeld. Dit Latijns-Amerikaanse land heeft door adoptie van Bitcoin veel inwoners toegang gegeven tot het financiële systeem. Vóór de invoering van Bitcoin had 70% van het land geen bankrekening.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Russia talks up prospects of BRICS countries developing new currency

A new world order could be emerging as economic powerhouses increase their efforts to distance themselves from US dollar hegemony. According to reports, a top Russian...

Australian ‘Big Four’ bank ANZ halts cash withdrawals from many branches

ANZ, one of Australia's "Big Four" banks, will cease facilitating withdrawals and deposits from a number of its Australian branches as it looks to push...

‘Biased, deceptive’: Center for AI accuses ChatGPT creator of violating trade laws

The Center for Artificial Intelligence and Digital Policy (CAIDP) has filed a complaint with the United States Federal Trade Commission (FTC) in an attempt to...

DAO treasuries top $25 billion for the first time: DeepDAO

Decentralized autonomous organization (DAO) treasuries are rapidly growing having just surpassed a major milestone, according to DeepDAO. According to figures from the DAO data platform, on...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo