Miners verdienen steeds minder bitcoin, maar rekenkracht blijft groeien

Halverwege mei werd bekend dat China een verbod invoerde op het minen van bitcoin. Hierdoor ging 52% van de rekenkracht van het netwerk van de ene op de andere dag offline. Inmiddels is vrijwel alle rekenkracht weer terug op het netwerk, zij het op andere plekken van de wereld.

Richting all time high

Tijd om de cijfers in te duiken, op basis van het bewogen gemiddelde van 7 dagen, daalde de rekenkracht van 176 EH/s naar 84EH/s in de tweede helft van mei. Deze daling van 92 EH/s was gelijk aan de volledige rekenkracht van het netwerk tot oktober 2019. EH/s staat het aantal cryptografische hashes per seconde dat wordt verwerkt voor blockchain-validatie.

Sinds het dieptepunt begin juni is de rekenkracht met 95% hersteld tot 164 EH/s. Analysebedrijf Glassnode verwacht dat gezien de huidige trend, we dit jaar nog nieuwe all time highs kunnen zien als het gaat om rekenkracht op het Bitcoin netwerk.

Bron: Glassnode

Duizend bitcoin per dag

Ongeveer elke vier heeft bitcoin te maken met een halving. Dit betekent dat de beloning voor miners wordt gehalveerd. Dit is de enige manier waarop nieuwe bitcoins op de markt kunnen vloeien, dus effectief zou je kunnen stellen dat nog maar de helft aan nieuwe bitcoins verkocht kunnen worden. Op dit moment, inclusief transactiekosten, verdienen alle miners bij elkaar tussen de 900 en 1000 bitcoin per dag.

Om de vier jaar wordt dat aantal vrijwel gehalveerd. De vraag is of deze halveringen uiteindelijk invloed zullen hebben op de beschikbare rekenkracht, omdat miners steeds minder BTC kunnen verdienen. En minder rekenkracht betekent dat het bitcoin netwerk minder goed beveiligd is. Voorlopig is dit een hypothetische discussie, maar de trend lijkt de andere kant op te gaan.

Lagere beloning, meer miners

In de eerste grafiek zie je namelijk dat de rekenkracht alleen maar toeneemt, maar in de grafiek hieronder zie je dat de beloning voor miners juist afneemt. Je zou kunnen concluderen dat, in ieder geval tot vandaag, een lagere bitcoin beloning niet zorgt voor minder rekenkracht. Een van de redenen is natuurlijk omdat de bitcoin koers onevenredig hard is gestegen waardoor miners nu veel meer fiat kunnen verdienen.

Bron: Glassnode

Hierboven worden de inkomsten uitgedrukt in bitcoin, maar alle kosten die ze maken voor hardware, transport, opslag, huisvesting en personeel worden uitgedrukt in fiat (zoals dollar of euro). Hoewel de bitcoinbeloning op het laagste niveau in de geschiedenis staat, zijn de fiatverdiensten allesbehalve laag.

Sinds de halvering in mei 2020 zijn de totale inkomsten in dollars met meer dan 550% gestegen, van 9,3 miljoen dollar per dag (8 miljoen euro) tot meer dan 60 miljoen dollar (52 miljoen euro) per dag. Op dit moment is de dagelijkse omzet bijna op het hoogste niveau ooit, slechts 5% lager dan de piek van 67 miljoen dollar per dag (58 miljoen euro) in mei 2021.

The post Miners verdienen steeds minder bitcoin, maar rekenkracht blijft groeien appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin whale watching is ‘useless’ for information — Traders

Bitcoin whale watching is “good for social media” but not for valuable analysis, according to traders.

Binance co-founder beseeches Elon Musk to address cryptocurrency scams on X

According to Yi He, “a significant amount of money” was lost when X.com users were tricked by an impersonation scam.

Musk promises ban on Apple, Greenpeace calls for Bitcoin’s PoS, and other news: Hodler’s Digest, June 9-15

Elon Musk threatens to ban Apple devices if they integrate with ChatGPT, Greenpeace calls for a shift in Bitcoin’s consensus mechanism, and more.

Whale Activity Propels Rebel Satoshi (RECQ) Presale Amid Slumping Prices for Polygon (MATIC) and Arbitrum (ARB)

TLDR Despite a recent surge, experts have an overall bearish outlook on Polygon (MATIC). Arbitrum (ARB) dipped slightly over the past few days. Experts have begun to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo