Mega-fondsbeheerder BlackRock investeert in Circle en onderzoekt cryptocurrency’s

BlackRock is één van de grootste fondsbeheerders ter wereld. Op het moment van schrijven heeft het voor meer dan 8000 miljard euro aan beleggingen in beheer. Dat maakt het extra interessant als CEO Larry Fink aangeeft dat BlackRock de crypto-industrie bestudeert. BlackRock heeft hiertoe besloten vanwege de groeiende interesse van hun klantenbestand in crypto.

Afgelopen jaar is BlackRock begonnen een deel van de valutareserves van stablecoin-bedrijf Circle te beheren. Uiteindelijk verwacht Fink de grootste beheerder voor Circle te worden. “We zien ernaar uit om onze samenwerking uit te breiden”, aldus Fink tegenover The Wall Street Journal. Behalve stablecoins is BlackRock volgens Fink ook bezig met permissioned blockchains en tokenisatie. Ook hier ziet de fondsbeheerder kansen voor hun clientèle.

Fink onder vuur tijdens Bitcoin 2022

Afgelopen week werd de naam van Larry Fink nog genoemd tijdens Bitcoin 2022. Peter Thiel deelde tijdens zijn presentatie een zogenaamde lijst met “vijanden” waar ook de naam van Larry Fink op staat. Naast Fink kwalificeerde Thiel ook Warren Buffet en JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon als vijanden van bitcoin.

Nu lijkt BlackRock dus wel degelijke open te staan voor de cryptomarkt. Al maken de woorden van Fink duidelijk dat ze zich op meer dan alleen bitcoin focussen. De samenwerking met Circle gaat over stablecoins en zijn firma bestudeert momenteel vooral permissioned blockchains en tokenisatie.

In het kader van bitcoin is de maandelijkse nieuwsbrief van Fink interessant. Hierin deelde Fink zijn theorie over hoe een ‘goed ontworpen’ digitaal geldsysteem de kosten, snelheid en fraudegevoeligheid van internationale transacties kan verbeteren. De kans is groot dat Fink hiermee doelt op het Bitcoin Lightning Netwerk. Dat zich steeds meer bewijst als een oplossing voor internationale transacties.

BlackRock en Circle

Behalve het beheer van de valutareserves van Circle is BlackRock ook investeerder in het bedrijf. De imponerende fondsbeheerder deed mee in een investeringsronde van 400 miljoen dollar (360 miljoen euro) van het bedrijf. In deze ronde deden onder andere ook Fidelity Investment Inc., Marshall Wace en Fin Capital mee.

In totaal haalde Circle tot nu toe 1,1 miljard dollar (1,01 miljard euro) op. Later dit jaar wil het bedrijf via de zogenaamde special-purpose acquisition company (SPAC) constructie de beurs op. De USD Coin of USDC is na Tether de grootste stablecoin op de markt. USDC heeft op het moment van schrijven een market cap van 50 miljard dollar (49,5 miljard euro).

‘Bitcoin is een index van witwasserij’

Vijf jaar geleden noemde Larry Fink bitcoin nog een ‘index van witwasserij’, een uitspraak waar hij inmiddels op is teruggekomen. Dat heeft met name te maken met het conflict in Oekraïne. De sancties die Rusland voor de kiezen heeft gekregen hebben volgens Fink een hoop overheden doen nadenken over hun reserve-strategie.

Waar fondsen binnen het fiat-geldsysteem met één druk op de knop bevroren kunnen worden, is dat bij bitcoin anders. Net als goud in je eigen kluis is bitcoin in een eigen wallet onbereikbaar voor kwaadwillenden. De beslissing van het Westen om de Russische fondsen te bevriezen kan voor bitcoin weleens een hele belangrijke zet blijken.

All Dutch and English crypto news!

Analysts flag Bitcoin price levels to watch after LFG sells 80K BTC

Bitcoin (BTC) needs to hold current levels and work to reclaim higher ones to avoid a crash in the $20,000 range, the latest analysis warns.  BTC/USD...

The Brazilian Stock Exchange will launch Bitcoin and Ethereum futures

B3, the Brazilian Stock Exchange, confirmed that within six months it intends to launch its first official product aimed at the cryptocurrency market - Bitcoin...

Digital euro could come as soon as 2026 — ECB official

Fabio Panetta, an executive board member of the European Central Bank, or ECB, has said that a digital euro could come within four years, potentially...

Life-changing money: The 10 most expensive NFTs sold to date

Nonfungible tokens, or NFTs, are turning out to be a treasure store with prices striding into the millions of dollars. Instances of an NFT garnering...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo