Maak een screenshot op nieuwjaarsdag van je bitcoin en crypto waarde voor belastingdienst

Er zijn een paar dingen waar je niet onderuit kan, belasting betalen is daar één van. Op de belastingaangifte moet crypto-bezit ook worden aangegeven. In dit artikel geven we je daar iets meer uitleg over.

Iets meer dan vorig jaar

Over je crypto-bezit moet vermogensbelasting betaald worden, als je vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt. Voor één persoon is dat in 2022 50.650 euro, maar voor fiscale partners is dat 101.300 euro. Dat is een paar honderd euro meer dan in 2021, toen ging het om mooie ronde getallen van 50.000 en 100.000 euro.

Boete en vervolging

Geef je dit niet op en verdenkt de belastingdienst je van het achterhouden van vermogen? Dan wordt dit verhuld vermogen genoemd, de belastingdienst kan je hier een flinke boete voor opleggen. Afhankelijk van de grootte van het vermogen, als er zelfs overgegaan worden tot strafrechtelijke vervolging.

Screenshot op 1 januari

Je kan natuurlijk altijd bezwaar indienen tegen de aanslag inkomstenbelasting om inzage te krijgen in jouw dossier. In zo’n geval helpt het om bewijs te hebben van wat je vermogen was op de peildatum. De belastingdienst kijkt namelijk naar je vermogen op 1 januari. Onze tip is dan ook om een screenshot te maken van je cryptoportfolio op 1 januari, het liefst vlak na 00:00 uur. Zo heb je altijd bewijs van de waarde van je crypto’s op de peildatum.

Hoeveel vermogensbelasting betaal je?

Over het eerste gedeelte wordt geen belasting geheven, daarboven wel.

  • Heffingsvrij vermogen tot aan 50.650 euro is 0%
  • Schijf 1  50.650 tot 101.300 euro is 0,56%
  • Schijf 2 101.301 tot 1.012.350 euro is 1,35%
  • Schijf 3 Vanaf 1.012.351 euro betaal je 1,71%

Een voorbeeld: Stel dat je geen fiscaal partner hebt en je crypto is op 1 januari 2022 precies 100.000 euro waard. Over de eerste 50.650 euro betaal je geen belasting. Over de resterende 49.350 euro betaal je dan 0,56%. Dit komt neer op 276 euro belasting.

Er gelden andere regels voor bedrijven. Meer informatie lees je op de website van de belastingdienst.

Alleen vermogen

Nederland is één van de weinige landen waar crypto via het vermogen wordt belast. In veel andere landen, zoals de Verenigde Staten, betaal je belasting over winstgevende trades. Dan valt het in Nederland nog wel mee wat je moet doen.

The post Maak een screenshot op nieuwjaarsdag van je bitcoin en crypto waarde voor belastingdienst appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin bank proposal gains momentum in El Salvador

The Bank for Private Investment will “diversify the financing options” available to investors in both Dollars and Bitcoin.

Home miners may benefit from NiceHash, Marathon Digital collaboration

The new NiceHash firmware will combine the advantages of two products.

Mining execs establish organization to influence US crypto voters

A board member of the Bitcoin Voter Project described the group as nonpartisan and planned to take a different approach than initiatives like Stand With...

Crypto Biz: Riot Platforms and Bitfarms dispute escalates

This week’s Crypto Biz explores the corporate battle between Riot Platforms and Bitfarms, Tether’s $1 billion budget for startups, Ripple Labs’ new custodian deal, and...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo