Is het nu tijd voor altseason? Heeft Bitcoin zijn beste moment gehad?

Afgelopen weekend was de halving en mocht Bitcoin volop in de spotlight staan. Maar hoe zit het met altcoins? Wanneer mogen zij weer shinen? Wanneer is het tijd voor altseason?

Banner Default 1 (Razendsnel investeren)

Altseason tegen Bitcoin

Altseason is een periode op de cryptomarkt waarin altcoins (alle cryptocurrency’s behalve Bitcoin) beter presteren dan Bitcoin.

Tijdens een altseason daalt de dominantie van Bitcoin. Dominantie is het percentage van de totale marktwaarde dat bestaat uit Bitcoin. Voor 2015 bestond 99% van de cryptomarkt uit Bitcoin. Daarna kwamen Ethereum, Litecoin, XRP en een paar andere oudgedienden ten tonele en daalde de dominantie.

Een daling van de Bitcoin dominantie betekent dus dat altcoins een groter deel van de marktwaarde innemen.

Altcoin dominantie na Bitcoin halving

Je kan dit ook omdraaien, dat is logischer als je wil weten wanneer het altseason is. De grafiek hieronder is gemaakt in Tradingview en laat de omgekeerde Bitcoin dominantie zien, ofwel de altcoin dominantie.

altseasonKlik om te vergroten

De stippellijnen zijn de halvings. Laten we eens kijken naar wat er op de markt gebeurde na de halving van juli 2016 en mei 2020.

Wat gebeurde er in 2016 en 2020?

Na de Bitcoin halving van juli 2016 consolideerde de markt. De dominantie van altcoins nam iets af, maar daar ging ook een kleine stijging aan vooraf. Dat was letterlijk een correctie. Maar vlak daarna begon het grote publiek te ruiken aan altcoins en wist opeens iedereen wat ICO’s waren.

Elke puber op de hoek van de straat kon je vertellen hoe XRP de bankenwereld ging helpen en waar je je zeldzame Ethereums aan moest besteden. Het ging niet meer om Bitcoin en de halving maar om het snelle geld van altcoins. De altcoin dominantie steeg 60% tot het kookpunt werd bereikt en de cryptomarkt begin 2018 in elkaar klapte.

Iets soortgelijks speelde zich af na de halving van mei 2020. We zaten allemaal thuis, op onze laptopschermpjes te kijken naar wat influencers doen. Bitcoin werd opeens geaccepteerd door Tesla, Microstrategy kocht BTC en El Salvador accepteerde Bitcoin als betaalmiddel. Het kon niet op.

Dat verklaart ook de daling van de altcoindominantie vlak na de halving. Maar daarna werd het nieuws gedomineerd door Dogecoin, NFT’s en Solana. De altcoin dominantie schoot de lucht in.

Verwachting altseason 2024

Als de huidige cyclus een kopie wordt van 2016 en 2020, dan zal de altcoindominantie zijwaarts bewegen tot vlak voor de jaarwisseling. Daarna? Zoals de Amerikanen zo mooi zeggen: all bets are off.

All Dutch and English crypto news!

Analyse: is Bitcoin weer onderweg naar zijn all time high?

Bitcoin heeft zijn neerwaartse trend achter zich gelaten. De koers maakt voorzichtig weer hogere hoogtes en hogere laagtes, en het lijkt alsof de munt weer...

Ethereum price chart hints at $4K breakout to new all-time highs

Ether price could be on track to new all-time highs, provided it can close the week above the $4,000 mark.

Michael Saylor’s over ETF’s: “Ethereum ETF’s zouden goed kunnen zijn voor Bitcoin” 

MicroStrategy oprichter en CEO Michael Saylor heeft zijn standpunt over Ethereum (ETH) ETF’s verrassend bijgesteld na de goedkeuring ervan. Voorheen bekend als een uitgesproken Bitcoin...

Victim who lost $7M in Ethereum re-staking exploit gets funds back

A permit phishing attack appears to have siphoned 1,807 liquid staked Ether from the victim's wallet address.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo