Is de dreiging van Rusland tegenover crypto nieuwssites voorbij?

Bits.media, een Russische crypto nieuwssite, werd geblokkeerd na een rechtszaak zonder dat de betrokkenen hiervan ingelicht waren. De site zou namelijk gelinkt zijn aan witwassen door een aantal links die op Bits.media aanwezig zouden zijn. Zonder pardon werden Russische website bezoekers uitgesloten van deze website.

Roskomnadzor, het overheidsagentschap dat toezicht houdt op de Russische massamedia, heeft gebruikers wel opnieuw toegang verleend. Dit kwam doordat de site Roskomnadzor ervan kon overtuigen om de site van zijn zwarte lijst te schrappen.

‘Absoluut oneens met het vonnis’

Hierdoor werd Bits.media weer beschikbaar op 5 juli weer beschikbaar, maar daar laat de site het niet bij zitten. De redacteuren van de crypto nieuwssite kondigde aan dat ze zouden blijven strijden tegen het oneerlijke vonnis van de rechtbank. Ivan Tikhonov, oprichter van Bits.media, vind het namelijk niet kunnen dat de rechtbank niks liet weten:

“Wij zijn een belanghebbende partij in de zaak, maar niemand heeft ons op de hoogte gebracht van de procedure. We hebben geen enkele kans gekregen om het materiaal te verwijderen waarover het parket van Saratov vragen had. Wij zijn het absoluut oneens met het vonnis.”

Het is ook logisch dat Bits.media de handdoek nu nog niet in de ring gooit, want dit is niet de eerste keer dat de site op deze manier wordt geblokkeerd.  In januari van 2015 werd er ook al geprobeerd om Bits.media het zwijgen op te leggen – precies met dezelfde reden: witwassen. Maar deed de crypto nieuwssite dit ook?

De betreffende URL’s

De URL’s die de problemen veroorzaakten waren blijkbaar al aan het zicht van het publiek onttrokken. Bits.media ontdekte dat één URL het webadres is van zijn eigen crypto exchanger aggregator. De leden van deze nieuwssite zijn tot de erachter gekomen dat de vier andere verbindingen – waardoor de site stil werd geled – de adressen zijn van andere aggregators of crypto markten.

Bits.media is niet de enige Russische crypto nieuwssite die de laatste tijd het doelwit is geweest van aanvallen. Begin april beperkte de Roskomnadzor toegang tot de crypto nieuwssite Forklog.com. Hier gebeurde hetzelfde als bij Bits.media: er werd geen waarschuwing gegeven voordat de website geblokkeerd werd.

All Dutch and English crypto news!

Traders flinch after Ethereum price rejects at $2,000

Ether (ETH) rejected the $2,000 resistance on Aug. 14, but the solid 82.8% gain since the rising wedge formation started on July 13 certainly seems...

BitGo to sue Galaxy Digital for $100M over dropped acquisition

Digital asset custodian BitGo said it planned to seek more than $100 million in damages from Galaxy Digital, alleging the investment firm owed the funds...

Coin Center may challenge US Treasury’s sanctions on Tornado Cash in court

United States-based crypto policy advocacy group Coin Center said it intended to "pursue administrative relief" for individuals affected by Tornado Cash sanctions imposed by the...

Fed to issue long-awaited guidelines for granting master accounts to crypto banks

The United States Federal Reserve Board announced Monday that it had finalized guidelines for factors reserve banks are to consider when reviewing requests for Federal...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo